Jeantex BIKE TransAlp Challenge 2007

През 2007г. от 14 до 21 юли това знаменито многоетапно състезание за издръжливост отбеляза 10-годишен юбилей. Статистиката за брой участници, характеристики на етапите и т.н. (както винаги) е внушителна:
– 1100 участници (550 отбора по двама души), 35 различни националности – не че желаещите не бяха повече, но броят е ограничен, за да може да се осигури необходимата организация на високо ниво.
– 8 етапа с обща дължина около 600км и денивелация над 19500м в рамките на 4 държави (Германия, Австрия, Швейцария и Италия) с начална точка Митенвалд (Германия) и финал в Рива дел Гарда (Италия).
– 20000 евро награден фонд
Но по-важни от всякаква статистика са личните предизвикателства, които тази легендарна надпревара поставя пред участниците, както и незабравимият досег с Алпите.

В най-силната категория (мъже) фаворитите за титлата Карл Плат и Щефан Заам от „Team Bulls“ започнаха да трупат преднина и етапни победи още от първия ден, продължавайки уверено и през втория. Победата в третия етап обаче се реши с фото-финиш в полза на Андреас Щробел и Силвио Вилтшниг от отбора „Fiat Rotwild“. В четвъртия етап вече бе налице и прецедент – дори фото-финишът не можа да излъчи победител, така че два отбора бяха класирани на първо място – „Fiat Rotwild“ и „Team Bulls“, оставяйки участници и публика в изумление как е възможно завършването с еднакво време след 67,5км! Петият ден завърши с победа на Плат/Заам и неприятно падане за Щробел, който все пак продължи участието си. В шестия етап обаче победата бе извоювана от южноафриканския отбор „Adidas Mtn“, а фаворитите за титлата се наредиха на следващите места. В последните два дни победители отново бяха състезателите на „Team Bulls“, с което заслужено спечелиха и първо място в крайното класиране с общо време 27 часа и 32 минути.

При жените надпреварата като че ли бе най-оспорвана. Първите три етапа завършиха с различни победители, което показа, че е трудно шансовете за крайна победа да бъдат свързани само с един отбор. Първия ден Керстин Брахтендорф и Даниеле Троеш от „Fiat Rotwild – Damen“ финишираха само с 6 секунди пред сестрите Сандра и Пеги Клозе от “Zwillingscraft”, които пък спечелиха втория етап. В края на третия ден обаче първи пресякоха финалната линия канадките Марг Федина и Ники Касел от “Team Raven Canada”, които повториха успеха си и в следващия етап. В петия ден сестрите Клозе отново спечелиха и увеличиха преднината си. В последните три етапа Федина/Касел отбелязаха нови успехи, но авансът на съперничкиите им остана достатъчно сериозен и “Team Raven Canada” успяха да заемат едва трето място. Победител за втгора поредна година е отборът “Zwillingscraft”, следван от „Fiat Rotwild – Damen“.

Най-голямо постоянство в резултатите постигнаха Алисън Сайдор и Карстен Бресер от отбора на “Rocky Mountain/Haywood”, които спечелиха и осемте етапа в категория „Смесена“ (т.е. отбори с участници с различен пол). Подобен победен марш демонстрираха и победителите в категория „Master“ Екхард Доршлаг и Хайнц Цоервег от “Team KTM”, които също не допуснаха друг отбор до първото място в продължение на осемте дни. В петата категория (Senior Master) победители са Валтер Ерлер и Маркус Гислер от „D’Urner Oldies“.

Повече подробности за етапите и класирането, както и още много снимки, ще откриете в сайта на състезанието: www.bike-transalp.de

Коментари по темата

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>