XVenture Race, първи път!

От 19 до 22 юли в Рило-Родопския масив се проведе XVenture Race – първото в България състезание от такъв тип (не знам дали е правилно да го нарека екстремен многобой, но става дума за надпревара, включваща елементи от няколко екстремни спорта и изискваща отлична подготовка, екипировка и физическа издръжливост). Началото бе в Пампорово, краят в Боровец, а по средата бе адът, или поне на някои участници сигурно им е изглеждало така.

Читателите на МТБ-БГ бяха информирани отрано за регламента и другите подробности, доколкото един от спортовете, включени в състезанието, бе планинското колоездене. Затова не е учудващо, че в отборите от по двама души имаше и „наши хора“. Нещо повече, „Веломания“ бе сред спонсорите на проявата и с тяхно съдействие бяха осигурени и снимките в тази статия. Те бяха осигурили и награда за най-добре представилия се български отбор – състезателите от „Пирад – Пазарджик“ получиха два велосипеда Drag Grizzly за своето трето място. Само те и още три отбора успяха да завършат надпреварата в рамките на предварително определените 80 часа.

Преди старта трасето, мястото на специалните препятствия и отсечки и други подобни подробности се пазеха в тайна, за да не се намерят некоректни участници, които да използват външна помощ или други „хитрини“. Така че до 19 юли за много от нещата можехме само да гадаем. Сега вече е ясно кое, как и къде се е случило, така че ще направя кратко описание: От Пампорово състезателите сами да избират маршрута си до пещерата Дяволското гърло (намираща се в близост до Триград). Там ги очаква изкачване със самохват в самата пещера, след което следва отново пешеходен преход до Чудните мостове, където е опънат тролей (въже, по което се спускаш висейки на макари) от единия мост до другия. На същото място е и спускането с рапел. Следващата спирка (дотам отново пеша) е яз.Въча, където има и deadline (определен час, в който отборите, които все още не са пристигнали, отпадат от надпреварата). Пак там е и една от т.нар. „тъмни зони“, т.е. между 7:30ч вечерта и 6ч сутринта не може да се преминава препятствието, а именно гребане със собственоръчно изработен сал. Самият сал, материалите за който са осигурени от организаторите, може да се сглобява по всяко време, но участниците трябва да изчакат да стане 6ч, за да се приводнят и да атакуват препятствието. 2км по-нататък отборите получават велосипедите си и продължават с тях към яз.Батак, където отново има водно препятствие – плуване до островчето в язовира и обратно, барабар с раниците и със спасителни жилетки. Там също има тъмна зона, т.е. през нощта не може да се плува. Следваща спирка – яз. Белмекен, дотам с велосипедите. Оттам до х.Заврачица се продължава пеша, като се изкачва връх Мусала, от който следва финалното спускане към Боровец. 300км. 80 часа.

Само 4 отбора успяха да се вместят в това време, т.е. за завършат успешно:
1. Adventure Team Greece – 67:18ч
2. No Mad – Romania – 69:22ч
3. Пирад – Пазарджик – 71:02ч
4. Старите коне – Пазарджик – 71.20ч
Още един отбор бе близо до успеха – „Пиратус – София“ – 81:12ч

По същото време аз бях доста далеч от мястото на събитието, така че за съжаление не мога да ви разкажа нищо от първа ръка, още по-малко пък от гл.т. на участниците. Но други могат и вече са го направили в няколко теми във Форума на МТБ-БГ. Ето връзки към техните мнения, описващи един или друг аспект от състезанието:
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=25847
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=26135

Следват снимките, заснети от Валентин Георгиев и Яне Голев:


Отборите на Drag

Отбор „Пирад“ – Пазарджик

 

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>