Няколко важни неща за любителите на състезанията…

Лятото е в разгара си, спортният сезон също, а някои от най-важните и интересни състезания, както в национален, така и в международен план, предстоят. Затова не е учудващо, че когато се видях вчера със Симо от Ram Bikes, той ме зареди с прясна информация от БКС, която мисля, че е добре да споделим на страниците на сайта. Освен тези новини, има подробности и за някои други прояви…

Европейско първенство по крос-кънтри в Турция
Състезанието ще се проведе в Кападокия от 12 до 15 юли 2007г. Подробности на английски език можете да намерите в интернет на адрес: www.cappadocia2007.com
Националната квота е за 10 състезатели във всяка категория. За съжаление, желаещите да отидат, трябва да поемат изцяло разноските си. Ако има такива, трябва да се свържат с Български колоездачен съюз (БКС) за съдействие при регистрацията.

Elatohori Downhill Challenge 2007
Надпревара по спускане и 4-крос в съседна Гърция, което я прави лесно достъпна и за участници от България. Стартовете ще са на 14 и 15 юли. Състезанието е от „частен“ характер, т.е. не са нужни точки от UCI, национални квоти и т.н. – необходимо е само желание и възможност за поемане на разноските от страна на участниците. Проявата е интересна и с това, че на това място две седмици по-късно ще се проведе Европейското първенство в същите дисциплини, така че за евентуалните участници в него е чудесен шанс за тренировка. Припомням и факта, че миналата година отборът на Ram Bikes направи отлично представяне там. Повече подробности за състезанието можете да намерите тук:
http://www.outsports.gr/elatohori-downhill/index.php

Национален шампионат по планинско колоездене – Сопот 2007
След успеха на Shambhala Open Cup тази пролет, не е учудващо, че там ще се проведе и Националният шампионат за 2007г. Предвижда се да има стартове в дисциплините спускане (DH), 4-крос (4Х), крос-кънтри (ХС) и траял. Засега като дати са определени 20-22 юли. Основният проблем пред това състезание са спонсорите, така че усилено се издирват такива – дори и за „по-малки“ спонсори са предвидени изгодни условия за реклама, така че ако има желаещи, да се свържат с БКС

Европейско първенство по спускане и 4-крос
Мястото отново е в гръцкият курорт Elatohori, датите са 27-29 юли 2007г. По правилник квотата на всяка държава се състои от 10 души във всяка от категориите (мъже, жени и юноши). Разходите се поемат от състезателите, за регистрационните такси все още не е ясно дали ще бъдат поети от БКС или не. Тъй като и през 2006 година у нас не се случи истинска верига от състезания с точкова система и т.н., участниците в българската квота ще бъдат определени от БКС като се вземат предвид класиранията в състезания от 2006 и 2007г. Засега са ясни няколко души, които със сигурност получават покана за участие в националната квота:
Мъже: Александър Петров (Sprint), Дидар Амин (Drag), Димитър Гайдов (Ram Bikes), Калин Рахнев (Sprint), Росен Ковачев (Drag) и Симеон Стоилов (Ram Bikes).
Юноши: Йоан Цанков (Ram Bikes), Кънчо Дамянов (Ram Bikes) и Стефан Василев (Ram Bikes).
4-крос мъже: Димитър Гайдов (Ram Bikes), Игнат Синицин (Велос), Цветелин Иванов (BAS), Росен Ковачев (Drag) и Симеон Стоилов (Ram Bikes).
Както виждате, предстои квотите да бъдат допълвани. За целта е добре представителите на българските отбори да се свържат с БКС за повече информация и предложения за попълване на квотите.

Bike Weekend 2007
Да, организаторите от Ram Bikes се надяват и тази година да продължат традицията. Планираните дати са от 28 до 30 септември. Мястото на проявата все още не е сигурно.

СК в Шладминг, Австрия – 7-8 юли 2007г.
По-заинтересованите знаят, че от 2007г. UCI въведе изискване за наличие на 20т. в ранг-листата й, за да бъде допуснат желаещият до участие в кръг от СК. Друга възможност за участие е чрез национални квоти – за тези, които нямат спечелени точки, но са „изтъкнати национали“. Както се досещате, българските състезатели нямат така необходимите 20т., няма и откъде да ги имат за момента. Така че единственият начин е чрез националната квота. От поканените състезатели засега участие са потвърдили няколко души от отбора на Ram Bikes. Все още има три свободни места в квотата, които очакват някой да ги „пожелае“. Разходите по участието са изцяло за сметка на състезателите и/или техните отбори. За контакти: БКС

СК в Марибор, Словения – 15-16 септември 2007г.
Това е най-близкият до България кръг от СК, а ако имаме късмет, участието в него може да бъде улеснено, стига UCI да признае и регистрира резултатите от Националния шампионат. Ако това стане, класиралите се на първите 11 места ще имат достатъчно точки в ранг-листата и ще могат да вземат участие извън националната квота.

Състезанието по крос-кънтри в Плевен на 30 юни, част от календара на Pro Bike, се отлага!
Все още не е ясно за кога точно.

XVenture Race 2007
В понеделник (25 юни) имах възможността да присъствам на представянето на този екстремен многобой, за който съобщихме по-рано тази година. На него бяха повторени и разяснени подробно нещата, посочени в сайта на състезанието, така че ако има желаещи, които все още не са се записали, първият ми съвет е да прочетат най-внимателно информацията, публикувна ТУК.
За всеки случай записах някои от нещата, които ми се сториха по-важни, ето ги и тях:
Участниците сами осигуряват и носят храната и водата си.
Ако желаете да спите на палатка, това може да стане само в нощта преди старта. Другата ви опция е спане в хотел „Финландия“ в Пампорово на преференциални цени. По време на самото състезание палатките на участниците се извзват от организаторите, заедно с другия им багаж и велосипедите и ще им бъдат върнати след финала на състезанието.
Плуването ще е с раница и жилетка, представлява преодоляване на водни препятствия, а не спортно плуване. Пригответе се за доста охлаждащо преживяване.
Скалното катерене ще представлява „изпомпване чрез самохвати“ – цитирам дословно, защото дори не знам какво означава този израз! Трасетата са предварително подготвени и осигурени от организаторите.
Гребането е със салове, които участниците ще сглобят сами с предоставени от организаторите материали.
Карти се осигуряват от организаторите. Забранено е ползването на други карти, както и на GPS устройства. За сметка на това компасат, свирката и малко огледало са задължителна част от личната екипировка на всеки състезател (а не просто на отбора). Защитното фолио също е задължително.
Велосипедите трябва задължително да имат фар и светлина отзад.
Победителят ще е само един!

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>