ХС и още нещо в Южния парк, София

С настъпването на месец юни Южният парк в София за пореден път стана домакин на традиционното състезание по планинско колоездене, което се проведе на 3 юни като част от календара на Pro Bike. Организатори бяха Веломания и р-н Триадица на Столична община.

Датата, разбира се, не бе избрана случайно – търсеше се максимална близост с празника на детето – 1 юни, тъй като надпреварата традиционно включва и стартове за деца. Тази година малките участници сякаш бяха по-многобройни от тези в горните възрастови групи и, както обикновено, се забавляваха чудесно. В някои от категориите се заформиха люти битки за първото място между малчуганите, така че състезанието определено бе на високо ниво! За резултатите в отделните възрастови групи погледнете в края на статията.

Редът на „големите” дойде по график към обяд, след като малчуганите бяха получили своя миг слава на почетната стълбица. В този ред на мисли не мога да не похваля организаторите, които успяха да проведат състезанието без забавяния и неуредици. Имаше и достатъчно постове по трасетата, и гласовит водещ на програмата, и интересни съпътстващи атракции, за които ще стане дума след малко.

Трасето бе добре известно – изкачване покрай „Монцата”, спускане по една криволичеща пътечка в същинска джунгла и няколко допълнителни секции по разни паркови хълмчета. Нищо ново в този план. Въпреки променливото време в предишните дни, трасето не бе кално, а за късмет на всички пороят търпеливо изчака края на мероприятието, за да посети парка.

Групата на юноши младша възраст се явяваше междинна. Заедно с тях стартираха и жените, макар и само две на брой. Всички участници в тази категория трябваше да завършат три обиколки. При жените по-бърза бе Яна Секулова, а при юношите Дамян Иванов.

Стартът на юноши старша възраст и мъже също беше общ, като първите трябваше да направят пет обиколки, а вторите осем. Тук нещата се развиха най-драматично, защото след обичайните размествания в първата обиколка, Богдан Бояджиев (Drag) и Тодор Ангелов (Казанлък) продължиха да се сменят на лидерската позиция чак до шестата обиколка. В последните две обаче Тодор успя да се откъсне достатъчно, за да спечели състезанието. Трети остана Петър Дачев (Gorgona). Три обиколки по-рано при юноши старша възраст пръв пресече финалната линия Велизар Вълков (Drag Racing).

След „класическите” стартове последва още един – за състезатели с DH/FR велосипеди. Не е тайна, че броят на виражите и скоковете край „Монцата” се увеличава всяка година и организаторите от Веломания в последните години умело ги оползотворяват, включвайки в програмата допълнително зрелище за публиката. И този път смелчаците с „големи” колела демонстрираха колко високо могат да полетят и какви трикове смеят да изпълнят, но преди това те направиха две обиколки по съкратено трасе, чието спускане включваше преминаване през виражите и някои от скоковете на поляната. Наградата бе каса бира, което не беше малко в този топъл следобед. Видя се, че тук стартът и спринтирането са по-важни от всичко, тъй като Росен Ковачев (Drag) успя да се откъсне доста напред по стръмната алея, което на практика му донесе победата, защото при втората обиколка всички вече бутаха нагоре. След като Росен получи пенливата си награда, всички отново се завърнаха към скоковете, за да удължат престоя си във въздуха и да дадат шанс на фотографите за някой добър кадър. По този начин измина още около час, докато гърмежите от небето не започнаха да се чуват достатъчно близо, за да напомнят, че е по-добре да се „омитаме” навреме.


Галерия


Тази година май-бе отбелязан нов рекорд за най-малък участник – едва 2 години и половина!

„Пръв съм в тази обиколка…

…но я да видя какво ли прави конкуренцията зад гърба ми?“

Юнак без рана не може!

Отборът на Горгона бе облечен в спортни екипи с марка „неглиже“.


Награждаване в категория „Мъже“


Един истински шампион… по пиене на бира!

Росен Ковачев се потруди доста, за да получи…

…тази каса студена бира за първото си място в дисциплината „ХС с DH велосипеди“


Мъката, изписана на лицето на този младеж, е съвсем истинска!

Класиране:

Мъже
1. Тодор Ангелов Казанлък
2. Богдан Бояджиев Drag Racing
3. Петър Дачев Горгона
Жени
1. Яна Секулова София
2. Мариана Иванова  
Юноши старша възраст
1. Велизар Вълков Drag Racing
2. Йордан Йорданов Исперих
3. Радостин Николов Горгона
Юноши младша възраст
1. Дамян Иванов Исперих
1. Данаил Павлов Исперих
3. Ивайло Банков Исперих
Момичета 14-16г.
1. Доника Александрова Исперих
2. Ширин Амин Drag Racing
Момчета 12-13г.
1. Александър Иванов  
2. Даниел Миленков  
3. Иван Иванов  
Момичета 12-13г.
1. Иванина Гетова Исперих
2. Александра Кузова Drag Racing
9-11г.
1. Марио Нейков  
2. Виктор Кузов  
3. Кристиян Фъртунков  
Деца 4-5г.
1. Цветан Тошев  
2. Румен Тошев  
3. Яна Тошева  

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>