Hayes Stroker

Така се казва новата спирачка на Hayes. Едно от първите неща, които правят впечатление, е дизайнът на спирачното лостче, който е доста смел и неизбежно води (поне в първия момент) до раздвояване на мненията в двете крайности (харесва ми – не ми харесва). Като оставим външния вид настрана, макар това да не е възможно в пълна степен, струва си да отбележим още няколко неща за Stroker.

Една от основните цели на проектантите явно е била да създадат много компактно лостче. Затова повечето му елементи, да не кажа всички, са разположени перпендикулярно на кормилото. (Условно бихме могли да приемем, че при много от конкурентите тези елементи – резервоара, буталото и т.н. – са разположени успоредно на кормилото, макар да има и изключения или пък смесени изпълнения.) Ръкохватката също е била подложена на внимателни тестове и анализи при проектирането, за да се постигне високо ниво на ергономичност.

Дизайнът на самия резервоар за спирачна течност и преливника осигуряват до 33% по-добро „справяне” с разширението на флуида при загряване в сравнение с Hayes Mag, което означава повече постоянство в работата дори и при дълги и тежки спирания.

Реглажът на отдалечеността на ръкохватката от кормилото става чрез алуминиев регулатор, който работи на степени (казано по-простичко, цъка!), за да можете по-лесно да отчитате и следите промяната. Врътката е със стоманени втулки, които да й осигурят износоустойчивост (макар че едва ли на някого ще му се наложи да я върти непрекъснато).

При спирачния апарат дизайнерските идеи не са толкова смели и може да се каже, че той има доста общи черти с досегашните модели на марката. За отбелязване тук са накладките, които са с по-голяма площ от досегашните спирачки на Hayes и това би трябвало да доведе до подобрение както в спирачната сила, така и в отвеждането на топлината. Другата новост е възможността за промяна на ъгъла, под който влиза маркуча, което осигурява по-удобен и надежден монтаж, независимо от дизайна на рамката/вилката.

Новата спирачка е насочена основно към сегмента All Mountain. Според публикуваната информация на сайта на Hayes тя ще се предлага в два варианта – Trail (с посочения по-горе реглаж на отдалечеността на ръкохватката) и Ryde (при тази модификация удобната алуминиева врътка липсва). На някои места обаче бе забелязан и вариант с карбонова ръкохватка, който вероятно ще е най-скъп. Очаква се теглото да бъде почти еднакво за всички модификации – около 385 грама със 160мм диск. Другият възможен размер на ротора остава 203мм, като е добавен и 140мм диск за отзад.

За повече подробности:
http://www.hayesdiscbrake.com/

Коментари във форума

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>