Кратки новини #28

Красавицата и байкът

Това е името на проекта, спечелил наградата от 12500 евро в конкурса Shimano Cycling Concept Award 2007. Целта му е да се осъществят няколко престижни и забавни мероприятия в пет училища на английския град Ексетер, които да спечелят учещите там момичета за каузата на придвижването с велосипед, борейки се с негативните им представи за подобно занимание. Инициативата ще включва както съвети и консултации с тинейджърките, от които те ще разберат какви могат да бъдат ползите от колоезденето за тях и как да го превърнат в свой плюс, така и създаване на условия в училищата (съблекални, паркоместа и т.н.) специално за момичетата, идващи с велосипеди. На практика това ще бъде само част от по-обширната програма Bike It, стартирала преди това в Ексетер и ръководена от Ема Осбърн – млада жена, която е ходела с колело на училище и е забелязала огромния дисбаланс в броя на момчетата и момичетата на тази възраст, придвижващи се по такъв начин.


Наскоро в австрийския курорт Leogang се проведе интересно фрийрайд състезание по сняг – Kona White Style. Спечели го британецът Грант Фийлдър.


Race Face UXC вече и в Европа

Конкурсът Ultimate XC Challenge на канадската марка, произвеждаща едни от най-реномираните компоненти на пазара, през 2007г. ще се пренесе на Стария континент, осигурявайки на два любителски отбора от по двама души участие с покритие на всички разходи в две многоетапни ендуро състезания по крос-кънтри – легендарното Trans Alp Challenge и по-малко известното, но заслужаващо внимание, Trans Germany. Тъй като всяка година в МТБ-БГ споменаваме за тези конкурси на Race Face (ако си спомняте, започна се с Ultimate Freeride Challenge преди няколко години), регламентът сигурно е познат на много от читателите. Участниците трябва да представят резюме на досегашните си участия и успехи, но най-важна е т.нар. „Много добра история” – това е 90 секунден видеоклип, в който кандидатите трябва да се представят и да обяснят на публиката защо за тях е толкова важно да участват в конкретното състезание. Колкото по-обаятелни и убедителни сте, толкова по-добре, защото публиката след това гласува за тези клипове и определя победителя. А наградата, включваща и компоненти, дрехи, техническа поддръжка и т.н., макар и да не е в брой, може да надхвърли 20000$ за всеки от двата отбора.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>