Santa Cruz отново стрелят в целта

Santa Cruz е марка, която винаги е успявала успешно да стигне до сърцата (и портфейлите) на потребителите. Не мога да скрия, че някои от моделите й винаги са били сред любимите ми байкове, включително рамката за фрийрайд Bullit (на англ. куршум), която по-късно бе заместена от модела VP Free с окачване VPP. Напоследък обаче калифорнийската компания явно има намерение да възроди някои от най-известните си модели с едноставно окачване, които да доставят удоволствие на хора, за които VPP е излишно усложнение. Именно в тази категория попада и „куршумът“, който през 2007г. се завръща с комбинация от традиционен дизайн и модерни тенденции.

Още от пръв поглед се вижда, че макар да запазва основните линии на първото поколение, новият Bullit е някак си не толкова масивен. Това може да създаде у някого впечатление за по-слаба „боеспособност“ при спускане и фрийрайд, но по-внимателното вглеждане, както и твърденията на Santa Cruz, говорят точно за обратното.

Алуминиевите тръби на рамката са двойно удебелени, челото е добре подсилено и съвместимо с вилки за стандарта OnePointFive, ушите на задницата се сменят и имаге избор между 135мм с QR главина или 150х12мм с проходна ос, както и опция за плаваща дискова спирачка, средното движение има уши за ISCG…както виждате, рамка, която е напълно в крак с времето си.

Но всички тези характеристики сякаш остават безинтересни на фона на захвата на люлеещото се рамо към рамката. Не, че има нещо ново – само ос и лагери, обаче веднага прави впечатление, че на практика към долната тръба е добавена още една муфа като за средното движение и цялата система използва чашки с лагери и 20мм ос като при касетите с външно изнесени лагери. Самото рамо е стегнато около оста с болтове и е доста по-фино, отколкото беше при стария модел. Не бих се учудил, ако е възможно да използвате като резервна част чашките с лагери на някоя от многобройните такива средни касети на пазара, макар че едва ли някога ще ви се наложи, защото Santa Cruz предлагат доживотна гаранция за лагерите на всички свои модели (това бе обявено наскоро и засяга не само новите рамки, но и всички други, произведени до момента).

Задният амортисьор е Fox DHX Air и е логичен избор при рамка, на чиято основа може да се сглоби здрав велосипед с тегло между 14,5 и 20кг (по сметки на производителя). Ходът на задницата е 178мм – достатъчен за тежки терени, но без да превръща байка изцяло в машина за газене. Геометрията, разбира се, също е предназначена за каране надолу, но комбинацията от ниско тегло, шок с платформа отзад и вилка с регулируем ход отпред може да ви улесни, ако решите да търсите малко по-разностранно приложение на велосипеда, т.е. ако се прицелите в няколко мишени едновременно.

За съжаление няколко парчета от пъзела все още липсват, например цената и теглото, но до пролетта, когато се очакват първите рамки, тези неща със сигурност ще бъдат ясни!

За контакти: www.santacruzbicycles.com

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>