Scott Spark

ScottUSA всъщност е европейски производител на байкове. Един от най-големите. Но вие знаете това, защото всяка година представяме техните нови модели за следващия сезон. А и да не забравяме, че присъствието на марката на българския пазар датира от години, така че определено има по-голям шанс да сте чували за нея, отколкото да не сте. Сигурно знаете и това, че Scott винаги са обръщали сериозно внимание на новите технологии и материали, особено ако те водят до намаляване на теглото. Определението „леки” винаги е прилягало добре на повечето им модели, но напоследък компанията е същински рекордьор в това отношение. Миналата година тя демонстрира карбоновата рамка Scale – най-леката серийна твърда МТБ рамка в света. Явно това не им е било достатъчно, защото за 2007г. Scott представиха Spark!

Според твърденията на компанията, Spark е най-лекият ХС байк с двойно окачване и ход 110мм. Най-лекият в света. Карбоновата рамка тежи оскъдните 1790 грама, което включва и пневматичния заден амортисьор (240 грама)! Напълно окомплектованият вариант Spark LTD достига 9,9кг, въпреки че вероятно може да се направи и още по-лек. Дотук с рекордите, по-интересното може би е как са постигнати, нали?

Новостите в технологиите и материалите при Spark са толкова много и специални, че ми е трудно да ги обясня в подробности, още певече, че за някои от тях Scott употребяват думата „секретни“. Все пак, ето накратко основните моменти: По-голямата част от рамката (горна, долна и седалкова тръби, както и стойките на веригата) е изработена по технология, наречена IMP (Integrated Molding Process). Именно за нея се твърди, че е строго секретна, но все пак Scott дават да се разбере, че тя позволява целият преден триъгълник да бъде изработен наведнъж, което води до използване на по-малко материал в областите, където тръбите се съединяват, без това да компрометира здравината на конструкцията. В допълнение към този процес Scott са използвали и нови композитни влакна с означението HMX, разработени специално за тях. И ако това не ви е достатъчно, при Spark намира приложение и технологията Naked External Tubeset (NET), която елиминира необходимостта от козметичен карбонов слой за защита по повърхността на рамката и така спестява още ценни грамове. Към детайлите, целящи намаляване на теглото на Spark са и карбоновите накрайници за задната ос (само ушите за дискова спирачка и заден дерайльор са от алуминиева сплав) и интегрирания кол за седалка, чрез който се спестяват допълнителни 100 грама. Разбира се, ясно е че подобно решение едва ли би паснало на всеки, така че рамката се предлага и във вариант с нормален кол.

Важен елемент при Spark е и пневматичният заден амортисьор NUDE TC, разработен от инженерите на Scott и DT Swiss. Той има допълнителен резервоар, в който обаче има газ, а не масло, т.е. това е допълнителна въздушна камера, необходима за системата Traction Control (оттам и добавката TC), която дебютира преди години в модела Genius. ТС в комбинация с дистанционно лостче при кормилото позволява на ездача да избира между три режима на работа – пълен ход (110мм), Traction Control (70мм ход и по-твърда работа с цел по-ефективно педалиране) и заключен. Заедно с режима на работа се променя и началното сгъване на амортисьора (sag), така че да се постигне по-удобна геометрия на велосипеда.

Spark ще се предлага в няколко модификации. Най-високо като клас и цена е поставен варианта LTD, предлаган като цял велосипед или отделна рамка с интегриран кол за седалката и най-висок клас компоненти от Shimano, Rock Shox и Mavic. След него се нарежда Spark 10, отново като цял велосипед или рамка, върху която са базирани и останалите два модела – Spark 20 и Spark 30.


Що се отнася до останалите велосипеди в каталога за 2007г., те не са нови, но определено си струва да ги разгледате на сайта на производителя, още повече, че някои от тях ще се предлагат и на българския пазар. Безспорно доста интерес пораждат моделите Ransom със своя екзотично изглеждащ заден амортисьор, кръстен Equilizer. При тях топ-версията Limited също е с карбонова рамка, а целият велосипед тежи 13,6кг, въпреки че ходът му не е никак малък – 165мм. Прави впечатление и наличието на 12мм задна ос Maxle, докато по-евтините модификации използват обикновени главини. Не пропускайте и моделите Scale, за които вече споменах. Всъщност, тази серия е доста голяма – сред деветте модификации има и такива с алуминиеви рамки и икономичен монтаж, които са насочени към любителите на ХС с по-плитки портфейли. У нас традиционно силна е и линията Voltage, включваща твърдаци със здрави рамки, подходящи за по-агресивно каране – в нея за 2007г. също има 9 велосипеда, а топ-моделът LTD се предлага и като отделна рамка.

За повече подробности:
www.scottusa.com
 

Коментари във форума

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>