Kenda 2007

Въпреки че компанията, произвеждаща гумите с марка Kenda, е създадена през далечната (вече) 1962г. и се нарежда сред най-големите производители на велосипедни гуми с капитал над 80млн. долара (а освен това в каталога им има продукти и за ATV, голф-картове и дори за леки автомобили), само допреди няколко години би било неуместно да я наредим сред основните играчи във висококачествения сегмент от пазара за планински велосипедни гуми. Тогава Kenda като че ли беше предимно ОЕМ доставчик, но продуктите й, предлагани на крайния потребител и конкуриращи се за добро име съвсем не бяха много. Всичко това се промени през 2002г., когато компанията ангажира една от най-известните личности в планинското колоездене, Джон Томак, чиято задача официално бе не само да рекламира продуктите на фирмата, но и да участва пряко при проектирането им. Разбира се, една птичка пролет не прави – явно Kenda са си написали домашното добре, защото буквално за година-две с помощта на добра рекламна стратегия и конкурентни технологии успяха да привлекат вниманието на потребителите на един от най-важните пазари – американския. След първоначалния успех на моделите от линията Premium (това са гумите от висок клас на марката) Kenda затвърди отношениета си с Томак и започна да предлага гумите, разработени с негова помощ, в специална серия, носеща името (и подписа) му. Именно в нея попадат и моделите, които направиха марката една от най-популярните в САЩ към настоящия момент. Следвайки успешната си маркетингова стратегия, Kenda ангажираха още няколко спортни звезди, сред които Браян Лоупс и Ханс Рей, които допълват гамата за 2007г. с нови модели, носещи техния подпис.

На българския пазар Kenda присъстват отдавна, но твърде незабележимо, доколкото можеха да бъдат видяни най-вече при велосипедите на Sprint и само тук-там из магазините, при това с по-евтини модели, които определено са останали извън дизайнерския поглед на Джон Томак. Е, това положение явно е на път да се промени – поне такива са сигналите, идващи от Макском (производителя на Sprint), чиито състезатели през целия сезон караха с някои от топ-моделите на марката, а от 2007г. голяма част от гамата на Kenda ще се внася и предлага в България. Затова предполагам, че на читателите на МТБ-БГ ще е интересно да се запознаят с продуктите на фирмата, които ще засилят конкуренцията в една от най-популярните и развити ниши на българския пазар (колкото и условно да прозвучи това на някои хора), където и до момента изборът не е никак малък. Нямам представа кои от посочените в статията модели ще видим след някой и друг месец у нас, но така или иначе целта ми е по-скоро да ви запозная цялостно с марката и нейната продукция и технологии, особено с най-новите модели. Оттам нататък преценката е изцяло ваша!

Технологии
Както е известно, в наши дни добрата шарка на протектора далеч не е единствения фактор, определящ поведението и качеството на гумата. Всички големи производители, в това число и Kenda, напоследък заделят сериозни средства за нови технологии и материали, които да направят гумите по-здрави, по-леки, по-бързи и с по-добро сцепление.

Тези характеристики зависят в голяма степен от материала на протектора. В това отношение Kenda предлагат няколко решения: L3R (Low Rolling Resistance Rubber) е смес, която според производителя се отличава с намалено съпротивление, ниско тегло и добра износоустойчивост, поради което намира приложение при някои от ХС гумите. Доразвитие на този материал е L3R Pro, която има повишена износоустойчивост. За тези, които търсят максимално сцепление, е предназначена сместа Stick-E (игра на думи, която на англ.език звучи като sticky, т.е. лепкав) – мек материал, който по-добре приема формата на терена и по-бавно възвръща собствената си. Нещо повече, производителят твърди, че Stick-E гумите са така направени, че грайферите имат здрава основа, която не позволява да се деформират изцяло, а само по повърхността, което прави гумата по-издръжлива. В каталога на Kenda има и доста двукомпонентни гуми (Dual Tread Compound), които използват Stick-E за страничните грайфери и L3R Pro за централните, с което се постига по-добър баланс между тегло, сцепление и ниско съпротивление.

Друга част от технологиите на фирмата са насочени към предпазването на вътрешната гума от спукване. Тук попадат Side Wall Shield, Cap Ply, K-Shield, Iron Cap и Iron Cloak. Зад повечето от тези наименования се крият защитни слоеве от специални материали от вътрешната или външната страна на гумата, които я правят по-здрава.

Разбира се, голяма част от моделите на марката се предлагат и във вариант UST, т.е. безкамерни. Освен това почти всички гуми във високия клас имат варианти със сгъваем борд, който не само е по-удобен при работа по гумата, но е и по-лек.

След всички тези пояснения, време е и за подробностите при отделните модели, които смятам да ви представя.


Nevegal

Материал: Stick-E или двукомпонентен
Размери: 1.95 / 2.1 / 2.35 / 2.5 / 2.7
Тегло: 535 – 1430 грама
Други характеристики: 60 или 120 tpi, телен или сгъваем борд, двуслоен каркас (плетка) при моделите за спускане и еднослоен при останалите. Side Wall Shield при някои от вариантите.

Описание: Една от гумите, които донесоха успеха на Kenda през последните години. Разработена с идеята за универсалност и приложимост към всякакви терени, тя е кръстена на едно италианско трасе за спускане, в което има от всичко по малко – камъни, корени, кал, чакъл, трева, твърда и рохкава почва. Шарката е с правоъгълни и квадратни блокчета, свързани в основата си с укрепващи „мостове”, като тези в центъра имат и скосяване за по-ниско съпротивление. Неслучайно изборът от варианти при Nevegal е толкова голям – идеята е този модел да може да се ползва за почти всички видове каране.


Cortez

Материал: двукомпонентен
Размери: 2.2 / 2.4
Тегло: 635 / 710 грама
Други характеристики: 120tpi, сгъваем борд

Описание: Кръстена на родния град на Томак и базирана върху ХС модела Karma, тази гума е предвидена за по-агресивно каране по твърди, но и по нестабилни повърхности, но без да жертва ниското съпротивление при въртене.


El Moco

Материал: Stick-E или двукомпонентен
Размери: 1.95 / 2.1 / 2.35 / 2.5
Тегло: още не е уточнено
Други характеристики: 60 или 120 tpi, еднослойни и двуслойни варианти,телен или сгъваем борд

Описание: Нов модел за 2007г., създадн с помощта на Браян Лоупс. Шарката е интересна, с правоъгълни и кръгли бутони, като централните са скосени отпред за по-ниско съпротивление. От Kenda твърдят, че гумата постига баланс между бързо ускорение и добро сцепление при агресивно каране, особено в завои.


Excavator

Материал: Stick-E или двукомпонентен
Размери: 1.95 / 2.1 / 2.35 / 2.5
Тегло: още не е уточнено
Други характеристики: 60 или 120 tpi, еднослойни и двуслойни варианти,телен или сгъваем борд

Описание: Поредната „звездна” гума, този път с подписа на Ерик Картър, създадена с идеята за универсалност и предсказуемо поведение при всякакви условия.


Karma

Материал: двукомпонентен
Размери: 2.0 / 2.2
Тегло: 450 – 590 грама
Други характеристики: 120tpi, сгъваем борд, Side Wall Shield вариант

Описание: Основният ХС модел в каталога на Kenda. Ниските бутони с квадратна форма осигуряват комбинация от добро сцепление и бързо търкаляне, а големият балон на гумата се грижи за повишаване на комфорта, особено при малки неравности.


Kinetics

Материал: стандартен или Stick-E
Размери: 2.35 / 2.6
Тегло: 750 – 1215 грама
Други характеристики: Cap Ply, 60tpi, телен или сгъваем борд, предна и задна шарки

Описание: Един от моделите, който е познат на българския пазар, макар и в по-евтиното си изпълнение от стандартен материал.

Ако показаните дотук модели ви се струват много на брой, можете да сте сигурни, че те съвсем не изчерпват цялата гама на Kenda. Някои от тях се предлагат в UST варианти, или пък в 29 цолови размери. Има и три зимни гуми с шипове, както и още модели сред по-евтините, които ви спестих, но ако желаете, можете да разгледате в интернет на адрес: www.kendausa.com

Коментари във форума

Small Block Eight (SB8)

Материал: двукомпонентен
Размери: 1.95 / 2.1 / 2.35
Тегло: 420/505/590 грама
Други характеристики: 120tpi, сгъваем борд

Описание: Нов модел за 2007г. XC гума за твърди терени с акцент върху ниското тегло и бързината. Базирана на успешната шарка на Nevegal, само че с по-малки и повече на брой блокчета (по 8 на един ред).


King Of Traction (KOT)

Материал: Специално за този модел Kenda тестват нов материал, съобразен с предназначението й.
Размери: 1.95 / 2.1 / 2.35
Тегло: още не е уточнено
Други характеристики: 120tpi, телен или сгъваем борд

Описание: Най-новата гума, разработена от Джон Томак, чието предназначение си личи от пръв поглед – кални и хлъзгави терени.


Blue Groove

Материал: Stick-E или двукомпонентен
Размери: 2.0 / 2.1 / 2.35 / 2.5 / 2.7
Тегло: от 450 до 1430 грама
Други характеристики: 60 или 120 tpi, телен или сгъваем борд, двуслоен каркас (плетка) при моделите за спускане и еднослоен при останалите.

Описание: Още един модел, създаден предимно за спускане, макар да се предлага и в по-малки варианти за ХС. Основната идея зад Blue Groove е бързина и сцепление върху сухи и твърди терени.


Telonix

Материал: Stick-E или двукомпонентен
Размери: 2.2 / 2.4 / 2.6
Тегло: още не е уточнено
Други характеристики: 60 или 120 tpi, еднослойни и двуслойни варианти,телен или сгъваем борд

Описание: Поредната гума за разнородни терени, този път с марката Ханс Рей. Все пак, съдейки по дълбочината на протектора, Telonix ми се струва по-подходяща за надолу и за по-тежки терени. Не ме слушайте обаче, не съм я карал!


Dred Tread

Материал: двукомпонентен
Размери: 1.8 / 2.1
Тегло: още не е уточнено
Други характеристики: 120tpi, сгъваем борд, UST варианти

Описание: Нов модел за 2007г., разработен с помощта на Тинкър Хуарез, изцяло в традицията на състезателните ХС гуми – с нисък профил на шарката, малки размери и (вероятно) достатъчно ниско тегло.


K-Rad

Материал: стандартен
Размери: 1.95 / 2.3 / 2.5
Тегло: 700 – 885 грама
Други характеристики: 60tpi, телен борд

Описание: Типична гума за градско каране, Dirt Jump и други подобни приложения.


Kozmic Lite 2

Материал: L3R Pro
Размери: 2.0
Тегло: 450 грама
Други характеристики: 120tpi, сгъваем борд

Описание: ХС гума за тези, които търсят максимална скорост и ниско съпротивление върху твърди терени. С две думи: полу-гладка.


Kharisma

Материал: tubeless
Размери: 2.1
Тегло: 750 грама
Други характеристики: 120tpi, сгъваем борд, предна и задна шарки

Описание: Първата безкамерна гума на Kenda, донесла на компанията успех и добро име сред любителите на ХС карането.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>