SR Suntour 2007

За никого не е тайна, че японският производител (макар че повечето компоненти реално се правят в Тайван или някъде наоколо) през последните години бележи възход. От една страна, вилките на SR Suntour следват тенденциите на най-известните производители, „превеждайки” ги на езика на хората с по-нисък бюджет. Наистина, не може да се твърди, че продуктите им са на едно ниво с тези на „големите”, но пък е също толкова трудно да се отрече очевидното подобрение в рамките на собствената им пазарна ниша, където потребителите на по-евтини вилки се радват на все по-голям избор и по-добри характеристики. Същевременно SR Suntour се раздвижиха и в друга насока – пазара на компоненти за движението на велосипеда (дерайльори, команди и т.н.), където преди години те имаха силни позиции. Ясно е, че тук те трудно могат да мерят сили с гиганти като Shimano и Sram, но това не значи, че продуктите им не заслужават внимание. А с представянето на скоростна кутия може да се окаже, че в някои отношения SR Suntour дори имат преднина (поне ако ползваме за база официално оповестените продукти). Накратко, каталогът им за 2007г. разкрива по-добри показатели при вилките, развитие при останалите компоненти и поглед към бъдещето чрез V-Boxx. След това обобщение, крайно време е да разгледаме и конкретните продукти!

Ще използвам последователността на каталога, започвайки с Axon RLD (дясно), единствената вилка, предназначена стриктно за крос-кънтри. Ако посоченото тегло от 1600 грама е вярно, то със сигурност ще едно от достойнствата на този модел. Axon RLD използва система с пневматична пружина и патрон за маслено смекчаване със заключване от кормилото и реглаж на връщането. Ходът е 100мм. Използваните материали са: магнезиева сплав при долните тръби и арката, алуминий 7050 при горните тръби и стержена, алуминий 7075 при короната, която е куха за понижаване на теглото. Вилката е проектирана единствено за дискови спирачки, ушите са за международния стандарт (IS).

Следваща по ред е фрийрайд серията Rux, където няма новости през 2007г. В нея ще намерите три модела (два еднокоронни и един двукоронен) с ход 150мм, метална пружина и маслено смекчаване от типа отворена баня с регулиране на връщането и сгъването. Теглото е около 2300 грама.

Моделите Duro вече са напълно ориентирани към Dirt Jump (и вероятно street и други подобни видове каране) и се предлагат във варианти с 80, 100 или 130мм ход (двукоронният модел е само със 130мм). Няма да се спирам на тях, тъй като са добре познати на българския потребител.

Двете вилки от серията XC Pro (дясно) също са нови и разполагат с регулируем ход в големи граници – 140 – 60мм – посредством пневматична пружина в единия крак. Промяната може да става дистанционно. Моделът XC Pro TAD има и маслено смекчаване и тежи 1800 грама, докато TA е без такова и е малко по-лека – 1700 грама. С подобни характеристики SR Suntour ги поставят в категорията All Mountain.

Нова и доста обширна моделна линия e Epicon (долу). Тя също попада в категорията All Mountain и включва четири вилки с магнезиеви долни тръби, стоманени подпори и стержен и уши за дискови спирачки (като опция се предлагат и крака с рогца за V-образни), възможност за избор на хода (100, 120 или 140мм) и тегло около 1900 грама.
RLD – въздушна пружина, патрон за маслено смекчаване с дистанционно заключване и реглаж на връщането;
RL – въздушна пружина, патрон за маслено смекчаване със заключване;
LOD – въздушна пружина, патрон за маслено смекчаване със заключване и реглаж на връщането;
DA – въздушна пружина, патрон за маслено смекчаване с реглаж на връщането.

Серията XCR е още по-голяма, включва цели пет модела. Флагманът XCR TA е с променлив ход 60-120мм, метална пружина и маслено смекчаване. Другите четири модела също са с метална пружина, повечето имат и маслено смекчаване, а ходът е 80, 100 или 120мм (по избор). Долните тръби могат да са само с уши за диск или да имат и рогца за V-спирачки. Теглото варира между 2200-2300 грама.

 


Идва ред и на най-интересния продукт на SR Suntour за 2007г. – скоростната кутия X-Off V-Boxx, която е с девет предавки с отношение от 0.63 до 3.84 (610% увеличение на предавателното отношение между най-ниската и най-високата предавки) и тегло около 3кг. За съжаление това като че ли е единствената информация, която е налична за момента, изключая разни подробности за материала и дължината на курбелите и тем подобни. За същността, т.е. какво има вътре, все още не се знае достатъчно и преобладават догадките. Дали става дума за система с мини-касета и дерайльор, поместени и защитени в кутията, както е при Honda и Hayes? Или пък за планетарни скорости, каквито използват Rohloff и G-Boxx? По-скоро второто, ако се съди по това, че SR Suntour вече тестват нов прототип на V-Boxx, този път със 17 предавки!

Прегледът на курбелите и средните движения разкрива поредния продукт, използващ лагери, изнесени в чашки извън рамката. Това е моделът Duro Werx T654, като при SR Suntour тази система е наречена X-Type Hexon. Самият курбел е от алуминий 6061, стоманената ос е с диаметър 20мм, а венците са три – два стоманени и един от алуминиева сплав (най-големия). За съжаление тегло не е посочено. Броят на курбелите със захват ISIS е нараснал, а за 2007г. има и ново предложение при най-евтините модели – захватът Hexon, при който краят на оста е шестоъгълник вместо квадрат.

Що се отнася до задните касети, дерайльорите и командите, на тях няма да се спирам в тази статия, но ако ви интересуват, можете да ги разгледате в сайта на производителя. За финал обаче ще отбележа и новия заден амортисьор XC Pro с пневматична пружина, маслено смекчаване, заключване и реглаж на връщането, който ще се предлага в две дължини: 190х50мм и 165х38мм. За съжаление теглото не е посочено.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>