Knolly

Първата рамка на този малък канадски производител се появи на изложението Итербайк 2003 и предизвика заслужен интерес от страна на някои медии, следящи по-отблизо продуктите за спускане и фрийрайд. Още тогава се бях наканил и аз да напиша някой ред, но изникнаха други приоритети и подготвените за целта снимки „прашасаха” нейде из папките в компютъра ми. Наскоро обаче се сетих отново за тази марка и установих, че са добавили още два модела в каталога си, както и повече информация за себе си. Основният човек в компанията е Ноел Бъкли, чиито прякор в интернет е дал името на байковете му. Физик по образование, с трудов стаж като инженер и от много години любител на карането в канадски условия – все характеристики, които звучат обещаващо с оглед на крайния продукт.

Едно от нещата, с които се гордее екипът на Knolly, е качеството на изработката, материалите и вниманието към детайлите. Едва ли някой, който е виждал на живо (пък дори и на снимка) техните рамки, би го оспорил, но това, което наистина от пръв поглед отличава велосипедите с тази марка, е окачването, което в момента чака решението за издаване (или не) на патент. Разбира се, както сме свикнали, интересното окачване си има и интересно име – 4х4. Както виждате и от снимките, става въпрос за многоставна конструкция. Задницата е с Horst Link (ставата при задното колело), но явно някак си е успяла да се промуши през строгите възбрани от страна на Specialized, които държат патента за този тип окачвания в Северна Америка. „Новото” е наличието на една допълнителна двойка планки, за които е закачен задният амортисьор. На снимките достатъчно ясно се вижда за какво става дума – „стандартните” планки на задницата не задвижват директно задния амортисьор, а избутват други планки, за които е закачен шокът. Това позволява допълнително да се модифицира работата на окачването (например т.нар. коефициент на окачването – suspension ratio), но не по-малко предимство е и непрекъснатата седалкова тръба, позволяваща използване на по-дълъг кол за седалката. С това е свързано и наличието на множество размери на рамката. Knolly изтъкват и други качества на рамките си като висока ефективност при педалиране и независимост на окачването от спирачките, но те вероятно се дължат повече на дизайна с Horst Link.


V-Tach (вдясно) е първото творение на Knolly. Създадена с идеята за здравина, коравина и издръжливост, рамката включва чело 1.5, поръчкови тръби, масивни оси с капсуловани лагери, сменяеми уши за задната главина, чрез които може да се регулира и междуосието, 150х12мм проходна ос на задната главина, уши за стандарта ISCG, съвместимост с гуми до 26х3.0. Ходът е 190мм, а за качеството му можете да избирате между амортисьори Fox DHX 5.0 или Marzocchi Roco. Теглото на рамката е между 5,4 и 5,7кг в зависимост от размера. При желание от страна на клиента компанията може да добави към рамката и различни комплекти от компоненти, които са посочени в сайта. Базовата цена на V-Tach е 2995 щатски долара.

 
Delirium T (вляво) е олекотен вариант на V-Tach, запазващ здравината и коравината в някои ключови области (например окачването), но олекотен в други. Според производителя това позволява на база на рамката да се сглоби лек фрийрайд байк, който да може да се кара и нагоре. Ходът също е по-малък – 160мм, а базовият заден амортисьор е Fox DHX Air. Тъй като моделът е още нов, не всички негови характеристики са публикувани в интернет, но цената му вече е ясна – 2495$.
 
 
Free Radical пък е твърдата фрийрайд рамка на Knolly, създадена да издържи карането в канадски условия. Нека изчистеният дизайн не ви заблуждава – тази рамка е подсилена навсякъде, където е нужно и има всички дадености за предназначението си: челна тръба 1.5, съвместима с двукоронни вилки до 203мм ход, 83мм средно движение с уши за ISCG, съвместимост на задницата с 24” или 26” гуми с ширина до 3.0”, подвижни уши за задната ос, позволяващи регулиране на междуосието и стойките на веригата, както и използване на движение само с една предавка. На всичкото отгоре производителят твърди, че заради специалната геометрия рамката е удобна и за въртене нагоре, когато вдигнете седалката достатъчно, макар че едва ли ще са много притежателите й, които ще я ползват точно за тази цел. Цената на Free Radical е 1165 щ.д.

 
Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>