Brooks: в духа на британските традиции

Ако срещнете британец, чиито велосипед е по-стар от вас самите и е със седалка като тази, най-вероятно ще отдадете странния му избор на пословичния консерватизъм, царящ на Острова. И може би ще сте прави. Но може и да не сте! Защото на продукти с марката Brooks се спират не само британци на преклонна възраст, но и хора, търсещи комфорт, качество и, защо не, малко екстравагантност. Макар да не личи от пръв поглед, продуктите на британската компания със 140 години традиции в тази област са от най-висок клас, а някои от хората, които са ги пробвали, се „кълнат в тях” и сигурно не биха ги заменили с нищо друго…

Какво ще кажете за седалка, която има период на „разработване” (дума, която често свързваме с дисковите спирачки), в който тя възприема най-удобната за тялото ви форма и дори я „запомня”? Звучи като технология от бъдещето, нали? Всъщност става дума за характеристики, с които седалките на Brooks се славят от десетилетия. Тайната се крие в старомодните на пръв поглед дизайн и конструкция, както и в основния материал за горната половина на седлата – естествена кожа с най-високо качество, внимателно подбрана и обработена по специфичен начин, така че да осигурява комфорта, обещан от британците. Може би ще сметнете това за празни приказки (нима може продукт, който сякаш е откраднат от някой исторически музей, да се сравнява с днешните високотехнологични творения, използващи карбон, гелове, канали, синтетични материали и свръхлеки сплави!?), но отзивите от клиенти на фирмата за класическите й модели са повече от ласкави.

Освен това, не забравяйте, че първият поглед лъже. Макар че цялата продукция на Brooks използва вековната традиция с кожа, опъната върху метален скелет и релси, при голяма част от моделите основата (металната конструкция) е изработена от титанови сплави, за да се намали теглото. Разбира се, това е възможно само до известна степен, което пречи на продуктите на фирмата дори да се доближат до лекотата на модерните си съперници – най-леките седла Brooks тежат солидните 360 грама. Въпреки това те могат да бъдат забелязани и върху велосипеди, чиито останали компоненти са видни представители на „леката категория”.

Важна характеристика на кожата е и порестата й структура. Това й позволява да „диша” и да се охлажда, което дава основание на Brooks да твърдят, че седалките им остават „хладни” и комфортни дори и в най-горещите дни.

На снимките в тази статия са показани някои от топ-моделите за шосейни и планински велосипеди, но ако британската марка ви е заинтригувала, на сайта им можете да видите и останалите продукти. Голяма част от седлата (най-вече тези за градски и туристически колела) са с пружини, като дори за тях Brooks с гордост твърдят, че ги правят в собствената си фабрика с прецизни технологии, преминали теста на времето.

Интересна подробност е и това, че марките Brooks, Fi’zi:k и Selle Royal имат общ собственик, което означава, че ако решите, можете да си поръчате такава и чрез вносителя за България – Веломания.

За повече подробности:
www.brooksengland.com

Коментари във форума

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>