Нови и интересни продукти: Cole Wheels

Cole е нова компания, чиито рекламен девиз гласи „Изобретявайки наново колелото”. Доста амбициозно, но както знаем производителите рядко са скромни в рекламите си. Като оставим настрана маркетинга обаче, не може да се отрече, че колелата на Cole имат интресни нововъведения, най-вече закрепването на спиците към главината. Причината е, че когато анализирали класическото велосипедно колело, инженерите на Cole установили, че неговото най-слабо място са спиците, главно заради J-образната извивка. Според тях това не само ги прави по-слаби в тази зона на стрес, но и ограничава степента, до която могат да бъдат натегнати, както и води до по-лесното им отхлабване при определени натоварвания. С други думи, според Cole класическите спици компрометират здравината и коравината на велосипедното колело. Затова не е учудващо, че много от „екзотичните” производители на такива продукти прибягват до т.нар. прави спици. Cole използват точно такива, но с още няколко особености – техните имат резба и в двата си края, като откъм каплата се натягат чрез стандартни нипели, а откъм главината се навиват в специални 6мм цилиндрични алуминиеви „нипели”, които са инсталирани в специлни отвори на специфичния фланец и са подвижни, за да позволяват спиците да заемат най-подходящия ъгъл при натягането им. Взе да звучи сложно, нали? Снимките могат да онагледят добре нещата. Обърнете внимание на фланеца, който се състои от три ребра. В тях са направени отворите за цилиндричните нипели и те могат да се въртят. Спицата се навива в отвора на цилиндричния нипел и възможността на последния да се върти в леглото си позволява тя да заеме „най-удобния” за нея ъгъл, когато бъде натегната откъм каплата. По този начин се избягва съсредоточаването на стрес в тази зона, а спиците могат да бъдат натегнати по-силно. Cole са нарекли тази технология DSA (Dynamic Spoke Alignment) и я използват при двата си модела МТБ колела – Aries Carbon и Aries Alloy, които те самите поставят в категорията All Mountain.
Разбира се, макар акцентът да е върху спиците и фланеца на главината, останалите детайли също са на най-високо ниво. При Aries Carbon каплите са от едноименния композитен материал, а другият модел използва алуминиеви. Останалите им характеристики са сходни: по 28 спици отпред и отзад, двойно кръстосани; главините са с алуминиево тяло, стоманено свободно движение с шест законтрящи зъба, алуминиеви оси и японски капсуловани лагери; дори лостчето за бързо сваляне (QR) е с титанов шиш. Въпреки това теглото на Aries Carbon е далеч от това на състезателните ХС колела със своите 1642 грама (за двете). Не, че е много, но определено не е най-впечатляващото за броячите на грамове. Това, с което Cole се надяват да привлекат своите клиенти, е здравината и най-вече коравината на техните продукти. Те твърдят, че колелата им не само поддават по-малко при натоварване, но и издържат по-дълго от класическите си конкуренти, без да се разцентроват или спиците да се отпуснат.

Cole подготвят и колела за фрийрайд, носещи показателното име Massif. При тях спиците отново са прави, но имат нипел само откъм каплата. При фланеца те изпозват друга технология, наречена FatHead (в превод: дебела глава). Този край на спиците е оформен по специфичен начин, така че в комбинация с леглата във фланеца да позволява спиците да излизат под подходящ ъгъл и в двете посоки – надлъжно (може би е по-точно да се каже радиално) и напречно (ъгълът може да се променя до 6 градуса). Последната особеност позволява по-добро разполагане на спиците при капли с различна ширина. Все още не са известни всички подробности за модела Massif, но се знае, че предната главина ще е за 20мм проходна ос, а броят на спиците ще е 28 за всяко колело, с дебелина 13/14. Cole твърдят, че с новия си продукт ще предложат едновременно здравина, лекота и издръжливост.

За повече подробности:
www.cole-products.com

Коментари във форума

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>