Shimano XTR’07 – спирачките

С настъпването на 1 май бяха разкрити още подробности за обновената група компоненти. Този път под светлината на прожекторите за солово изпълнение попаднаха спирачките. Да се готвят курбелите!

Започвам със спирачните лостчета по две причини. Първата е, че за тези от тях, използващи технологията Dual Control, вече писах в предишната статия. По-важното обаче е, че в най-скъпата група на Shimano за първи път виждаме отделни спирачни лостчета за хидравлични дискови спирачки. Това е моделът BL-M975. Както се вижда и от снимката, резервоарът му е разположен перпендикулярно на кормилото, което го пази от поражения при удар и осигурява компактен дизайн. Отдалечеността на лостчетата от кормилото е регулируема, а „воденето“ на маркучите е проектирано така, че да не си пречи с жилата на скоростите и да не се получават примки.

Спирачните апарати са с монолитно тяло и две срещуположни бутала. Има два варианта – за международния стандарт и за Post Mount, като в зависимост от размера на диска апаратът може да се закрепва директно към ушите на вилката или чрез преходник. Накладките са два вида – метални и органични, като износоустойчивостта на вторите е повишена с 50% спрямо досегашния модел. Подложките, на които е „залепено“ феродото, са от титан, с което се цели по-слабо загряване и по-голяма коравина (ако последното може да се усети при накладките).

Новите XTR спирачки предлагат и голямо разнообразие от ротори. Повечето потребители вероятно биха избрали „класическата“ комбинация с два 160мм диска, но за по-претенциозните има също и 185 и 203мм ротори за отпред и 140мм за отзад. Всички те са с шлици за Center Lock.

Shimano не са забравили и тези, които все още предпочитат V-спирачките. Моделът за 2007г. не се различава съществено от досегашния, запазвайки изпитания дизайн с паралелограм (осигурява равномерно износване на накладките, повече пространство за гумата и оптимален контрол) и накладки с метални легла и сменяеми вложки. Предлагат се и две спирачни лостчета за жило, едното от които е комбинирано с команда Dual Control.

Shimano не посочват изрично дали и с колко е намаляло теглото на спирачките, но комплект от две спирачки с всички части, 160мм ротори и пълни с масло маркучи, комбинирани с две команди/лостчета Dual Control тежат 961 грама, а с отделни спирачни лостчета – 735 грама.

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>