Смяна на маслото на Marzocchi Z1

Както знаете, за да работи добре една вилка, трябва да се поддържа, което значи освен да се бършат тръбите и семерингите, да се сменя и маслото от време на време. Процедурата при различните вилки не е съвсем еднаква и трябват различни инструменти, но в повечето случаи (при вилки с отворена система) работата се свежда до отвиване на капачиките горе, изливане на старото масло през тях и наливане на новото пак от там. За най-добри резултати обаче и особено при първа смяна на маслото е най-добре вилката да се разглоби напълно, да се почисти добре, да се смажат семерингите с хубава грес, да се сглоби и чак след това да се налее новото масло.
В сегашния случай вилката е Marzocchi Z1 2004 с HSCV и ETA патрони съответно в десния и левия крак. Работата е доста по-прецизна в сравнение със вилка със SSV хидравлика, най-вече заради многото нежни резби, които има по патроните и капачките.

Има и малко снимков материал, но не съм се оливал, защото не ми се щеше да омажа целия фотоапарат с масло. Снимките не са с отлично качество, защото беше тъмничко и ги правех със светкавица, но се вижда горе-долу за какво става въпрос.

Бел.ред. Първоначално текстът на статията бе публикуван във Форумите, но поради добрите отзиви и любезното съдействие на автора, решихме да го публикуваме и в сайта, още повече, че описаната процедура вероятно може да се използва и при други вилки на Marzocchi с такова устройство (патрони HSCV и/или ЕТА), че дори и при модели с малко по-различни клапи.


Необходими инструменти:

– 5мм шестогран – за демонтиране на вилката от байка и спирачката от вилката
– 2.5мм шестогран – за болтчетата на регулаторите за rebound и ETA
– 21мм ключ тип лула – за капачката на десния крак
– 20мм ключ тип лула – за капачката на левия крак
– 12мм камък за гедоре – за развиване на болтовете на патроните в долната част на краката
– 10мм гаечен ключ – за гайките под тапите
– Хидравлично масло 7.5w – аз ползвах Motul
– Хубава грес за семерингите – ползвах Manitou Prep-M
– Спринцовка 50cc, или мензура за дозиране на маслото
– Съд за старото масло – отрязана бутилка от голяма минерална вода (над 5л) е много удобна, защото е широка и може да се остави цялата вилка да се отича вътре. Реже се на 10см от дъното и готово.
– Нещо за бърсане – най-добре от ролките са сушене на ръце, защото не оставят власинки, дунапрени за вътрешностите и много вестници за пода 🙂
– Помощник, иначе ще се поозорите в някои моменти 🙂

Реклама

Започваме с демонтиране на вилката от байка. Няма да обяснявам подробно как се прави, мисля че всеки би трябвало да знае това, преди да реши да си разглобява вилката. Накратко, първо се демонтира предната спирачка с шестогран 5мм и се сваля заедно с преходника, махат се всякакви свински опашки и други подобни, които държат маркуча/жилото за вилката. Развива се капачката на лапата и самата лапа и вилката се издърпва надолу. Ако не излиза лесно може да я чукнете отгоре по стержена с длан, а ако запъва много може и с нещо меко като дървено трупче или гумен чук. В същото време вилката трябва да се държи отдолу с ръка за да не се изстреля на пода изведнъж. Внимавайте лагерите да не паднат на пода, особено ако е прашен, че после ще падне голямо чистене!

Изчистете много хубаво вилката от всякакви греси по стержена и мръсотии, особено по короната и около семерингите, защото целта на занятието е да изкараме колкото се може повече „боклуци“ отвътре, а не да вкарваме такива.

С помощта на шестогран 2.5мм развийте регулаторите над капачките. Внимавайте, защото главите на болтчетата са много нежни и лесно се увреждат. Първоначално дръжте с ръка регулатора, а не очаквайте крайната му позиция да работи като контра, защото може да е нужна повечко сила ако болта не е развиван досега и не е добре да се насилват регулаторите, особено на ЕТА патрона.

С помощта на 21мм гаечен ключ развийте капачката на десния крак, където е HSCV патронът. За да разберете, че сте я развили напълно, натискайте вилката леко надолу, защото пружината в другия крак, ще продължава да се съпротивлява.

Завъртете ETA патрона в заключено положение и натиснете вилката колкото можете надолу. От десния крак трябва да се покаже част от пружината, капачката и една втулка с шайба между тях. Ако дръпнете пружината и втулкате надолу, ще забележите една червена гайка. Тя е нужна, за да се държи контра докато се развива капачката. Докато държите пружината надолу хванете гайката с 10мм гаечен ключ и пуснете пружината. Тя ще го притисне към капачката. С 21мм гаечния ключ започнете да развивате капачката, докато кържите контра с 10мм ключето. Отначало капачката ще тръгне трудно, след това ще се развива на ръка до един момент, когато отново ще запъне и ще трябва да се натисне с ключа. Нормално е, така че не се притеснявайте, просто натиснете по-силно. От там нататък трябва да излезе изцяло на ръка. Ето една снимка, за да се види за какво става въпрос горе-долу (капачката вече е развита и гаечният ключ е малко накриво на гайката, но все пак се вижда):

Това, което стърчи отгоре е шиша за rebound-а (смекчаването при разгъване на вилката). Поначало най-големите ми притеснения бяха за него, да не го увредя, но се оказа, че не е чак толкова крехък елемент и е измислен да се слага и маха лесно. Ако при вас не се е развил при махането на капачката, го отвийте, но по никакъв повод не използвайте клещи. Ако е нужно му сложете регулатора отгоре и така въртете. По принцип трябва да си се развие на ръка изцяло. След това го извадете бавно, защото в долната му страна има удебеление, което избутва маслото от патрона и ако дръпнете рязко може да ви изпръска.

Пригответе си един чист вестник, хубаво е да са няколко пласта, и сложете шиша там. Извадете пружината, втулката и шайбата, забършете ги и ги сложете на вестника до шиша. Излейте маслото в съда като наклоните вилката. Маслото от този крак, ако не е сменяно досега, трябва да бъде с тъмен графитено-сив цвят. Нещо такова:

Маслото ще тече едновременно от и около патрона, имайте го предвид, защото буталото на патрона може да се измъкне, и да полее извън съда. Оставете да се изтече поне 2-3 минути.

Сега развийте капачката на левия крак с 20мм гаечния ключ, като първо махнете гуменото уплътнение, което стои под регулатора. Натиснете вилката надолу, вече няма какво да я държи и ще се сгъне докрай.

За да развиете тук капачката, вече ще ви е нужен помощник, понеже тя има по-особена форма и не може да задържа ключето. Накарайте го с някакъв парцал да държи пружината сгъната, докато вие държите контра на червената гайка и развивате капачката. И тази също ще се развива на ръка до един момент, в който ще запъне, ще се наложи да понатиснете с ключето и отново ще започне да се развива на ръка. Махнете втулката, шайбата и пружината и ги поставете на вестника. Сега излейте маслото и от този крак, като предварително запушите другия с някакъв парцал. От този крак маслото трябва да е доста по-бистро:

Маслото от този крак излиза само около, а не и от патрона. Задръжте го така 2-3 минути.

Сега идва ред да се развият болтовете, които държат патроните от долната страна на ботушите.

За тях трябва малко по-особен инструмент, за който стана въпрос по-горе. Аз ползвах камък от гедоре, но се оказа, че става само такъв от комплетче гедоре за 3лв, защото е с много тънки стени. Специално купихме преди това и камък, който сам струваше 3лв и се оказа, че не влиза с части от милиметъра. Аз ползвах статично рамо, струва 2-3лв. Купих го от борсата на Ташев Галвинг, която се намира на бул Кл. Охридски 68. Ето това представлява:

С помощта на този инструмент развийте болтовете долу, като държите контра с 10мм ключето на червените гайки на шишовете. Болтовете няма да паднат. Извадете патроните внимателно, за да не ги издраскате и да не издраскате резбата за капачките на короната. Забършете ги и ги поставете на вестника до пружината. Ето така изглеждат патроните (обърнете внимание колко по-мръсен е HSCV патрона):

Сега можете да разделите подпорите на вилката от ботушите.

Забършете подпорите от външната страна хубаво, като при първото минаване с парцала внимайвате да не натискате много, защото ако има песъчинки, или други абразивни материали, може да одраскате тръбите. Вътрешната страна се почиства много лесно, тъй като тръбите не са затворени в долната част като при SSV вилките. Вземете един голям дунапрен или парцал и го вкарайте от горната страна. След това с помощта на дълга отвертка го натиснете и той ще излезе отдолу. Повторете процедурата по няколко пъти на крак докато не видите, че отвътре всичко е перфектно чисто. Поставете горната част на чисто място, далеч от всякакъв прах.

Сега идва ред на ботушите. Те са по-трудната част за чистене. Първо махнете металните пружинки от външната страна на праховите семеринги, за да не ги повредите. Поставете ги на чисто място. Почистете старата грес от вътрешната страна на масления семеринг, точно над червеното уплътнение. Тя е жълто-бяла на цвят. За да почистите изцяло вътрешността може да навиете парче дунапрен на върха на дълга отвертка и да почистите отвътре с него, но много внимавайте да не остане някой боклук, или част от дунапрена между уплътненията. Аз лично прескочих часта с чистенето на ботушите отвътре, понеже ми се сториха прилично чисти без едри частици в тях и не ми се рискуваше да вкарам повече. Предпочетох просто да закрепя ботушите с арката надолу за да се отече останалото масло. Оставих ги така около половин час и отидох да хапна нещо 🙂

Ако вие не сте гладни може да се заемете с почистването на патроните, пружините и останалите малки части. Тук няма особена философия. Просто бършете като пак внимавайте да не остават власинки, косми или прахоляк, особено по патроните.

За да изкарате всичкото масло от HSCV патрона хванете буталото и го вкарайте и изкарайте няколко пъти с бързи движения. Открих, че по-голям ефект има като се вкара шиша за rebound-а и се завие докрай (най-бавен rebound). Маслото ще пръска от клапите в долната страна на патрона, така че го дръжте над съда със старото масло. Отново почистете хубаво и оставете настрана.

Сега след като всичкото масло от ботушите е излязло почистете добре семерингите от вътрешната страна, за да няма останало масло по тях. Намажете добре над масления семеринг (от където махнахте старата грес) с хубава грес за амортисьори. Не препоръчвам литиева грес и в никакъв случай графитна. Намажете и от вътрешната страна на праховия семеринг. Внимавайте да не попада грес под масления семеринг.

Сега след като всичко е почистено идеално идва ред на сглобяването. Много е важно преди всичко да поставите металните пружинки на праховите семеринги, защото ако се сетите накрая за тях ще трябва да разглабяте всичко наново… вече имам горчив опит с предишната ми вилка и затова си имах едно на ум. Вкарайте подпорите внимателно в ботушите, като гледате да не повредите праховите семеринги. Вкарайте патроните и ги завийте с болтовете отдолу като държите контра на червените гайки. Внимавайте да не пренатегнете болтовете, защото под тях има по един o-ring, който ако се смачка прекалено може да протече, но все пак и не ги оставяйте хлабави.

Сега идва ред да налеем маслото. Marzocchi препоръчват за леки хора (55-80кг) да се налее 155cc масло, а за по-тежките, като мен (80-90кг) – 160cc. За да ги измерите можете да ползвате различни средства – мензура, маркировката на бутилката с маслото, или ако искате да сте възможно най-прецизни – спринцовка, като мен. Аз използвах 50cc спинцовка с маркуче от медицинска система. Ако ползвате спринцовка дърпайте бавно маслото от бутилката, за да не влиза въдух. След това обезвъздушавайте и наливайте маслото. Аз наливах маслото в десния крак директно в HSCV патрона:

След като напълните и двата крака сложете пружините, след тях втулките и след тях металните шайби. Внимавайте, защото маслото може да прелее.

Имайте предвид, че ако ползвате спринцовка дори с дълъг маркуч, ако е напълно обезвъздушена ще вкарате във вилката точно толкова масло, колкото пише на делението. Това е така, защото маслото в маркуча, колкото и да е то ще си остане там. Това го пиша с цел да не се заблудите, и да се опитате да компенсирате обема в маркуча.

Сложете шиша за rebounda в HSCV хидравликата, като го оставите да потъне сам. Не го натискайте, за да не вкарвате въздух в системата. След като потъне докрай го завийте, но не го стягайте.

Завийте капачките като си държите отново контра на червените гайки. Хубаво е някой да ви помага като държи пружините сгънати. Отново ще усетите съпротивление в един момент и ще се наложи да завъртите капачката с гаечния ключ, след което след около 2 оборота на ръка ще завие докрай. Стегнете добре с гаечния глюч, но и не прекалено силно.

Вдигнете краката заедно с короната нагоре и завийте капачките. Трябва да започнат да се завиват на ръка. Ако запъват много, развийте и започнете отначало. Внимавайте да не развалите резбите!

Почистете много хубаво цялата вилка. Ако ви се намира обезмаслител най-добре го използвайте, но внимавайте да не пръскате на подпорите и семерингите. Изплакнете хубаво всичко с топла вода и се уверете, че никъде по ботушите няма мазна част, за да не отиде върху спирачката.

Сложете гуменото пръстенче на капачката на ETA патрона и завийте врътките на двата крака. Хубаво ги наместете на ръка да улегнат преди да завиете болтчетата с 2.5мм шестограна. Врътката за rebound-а може да иска малко сила за да се раздвижи отначало.

Идва ред да монтирате вилката на колелото. Почистете и смажете хубаво лагерите на чашките, прегледайте долния конус дали не се вади лесно от стержена (моя беше прецакан и хлопаше, съответно го смених), сложете вилката и стегнете капачката на лапата до момент в който кормилото се върти леко, но луфтът е обран. Монтирайте спирачката и предното колело и проверете дали кормилото е центрирано. Ако е накриво, коригирайте и когато всичко е точно, стегнете болтовете на лапата. Проверете пак за луфт в чашките. Ако има, развийте болтовете на лапата и стегнете още капачката, но внимавайте да не се усеща силно задиране в лагерите.

Проверете дали има нужда да се долива, или отлива масло като поскачате малко на колелото. Ако вилката се втвърдява прекалено рано в хода си, значи трябва да се отлее, ако стигате лесно края на хода, значи трябва да се налее още. При мен се оказа, че нивото е идеално и нямаше нужда от допълнително доливане или отливане.

Остава само …да хванете гората 🙂 и да се радвате на перфектно работещата вилка!

Накрая искам да отбележда, че можете да използвате това ръководство само и единствено на ваш риск. Авторът не е отговорен по никакъв начин ако си счупите главата и т.н. бла-бла… Ако чувствате по някакъв начин, че няма да се справите, по-добре потърсете помощ от специалист. Няма да казвам имена, вие ще се досетите 🙂 Също така не мога да гарантирам за изчерпателност на горния текст. Възможно е да съм пропуснал нещо, така че всякакви мнения и критики са добре дошли. Хайде и умната!

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>