Кратки новини #18

Shimano подписа с UCI нов тригодишен договор за спонсорство за периода 2006-2008г. Според него японската компания ще е “presenting sponsor” на Международния колоездачен съюз, каквото и да означава това (признавам си, не съм наясно, но би трябвало да е нещо като „представителен спонсор”). Освен това Shimano ще е и „изключителен доставчик” на т.нар. „неутрална техническа поддръжка”, каквато отскоро е предвидена и за състезанията по ХС и маратон (в шосейното колоездене подобна практика съществува от години), както и „официален доставчик на технически услуги” на световните шампионати, организирани от UCI.
 
Specialized финансираха издаването на юбилейна книга, озаглавена „Stumpjumper: 25 Years Of Mountain Biking” (на български: „Stumpjumper: 25 години планинско колоездене”). Едва ли е трудно да се досетите, че богато илюстрованото четиво е посветено на първия сериен планински велосипед, моделът Stumpjumper, както и на цялостното развитие на компанията до наши дни, като е наблегнато на много интересни събития, места и хора. Автор е небезизвестният Марк Рийди, който доскоро бе редактор в сп.Bicycling, а преди това в сп.Mountain Bike. Книгата е с твърди корици, 128 страници и ще бъде преведена на 6 езика и разпространявана чрез дилърската мрежа и уеб-сайта на Specialized, както и чрез нормалната книгоразпространителска мрежа. Очаква се цената да е около 30 щатски долара. Specialized ще предостави цялата печалба от книгата на IMBA (Международната маунтин байк асоциация) и Mountain Bike Hall Of Fame (организация и прилежащ към нея музей, които имат за цел да проследяват историята на планинското колоездене и да отличават някои от най-важните личности в неговото развитие).
 
Bontrager подготвят колела с карбонови капли. Състезателните продукти на марката и сега са едни от най-леките в класа си, а „новият“ материал дава изгледи за още по-ниско тегло. Засега не се знаят много подробности, но главините най-вероятно ще са DT 240s (предполага се, за Center Lock), а спиците ще са малко по-дебели отколкото при другите леки модели на Bontrager. Засега не е ясно дали колелата ще са съвместими с безкамерни UST гуми, но по-вероятно е да са.
 
Париж-Дакар с велосипеди – това замислят някои хора за 2006г., вдъхновени от всеизвестното автомобилно състезание. За разлика от него, колоездачната проява няма да залага на пресечените терени, макар че може да има и такива. Тя ще е насочена най-вече към велотуристите, което е логично като се отчетат данните за карането: 7000км, които ще бъдат преминати за 72 дни, от които 58 етапа с каране, а останалите – дни за почивка и възстановяване. Макар че ще бъдат излъчени победители, темпото няма да е най-важната цел в Париж-Дакар, защото няма да има награди – най-бързите ще спечелят единствено слава. Пътуването ще е подпомогнато от камиони, които ще пренасят багажа на участниците. Спането ще е в палаткови лагери, но на някои места ще има и възможност за ангажиране на хотелски стаи. Броят на участниците за първото издание е ограничен на 30 души, а таксата за участие е 4900 евро. Стартът ще бъде даден на 10 септември 2006г. За повече информация посетете: www.bike-dreams.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>