Кратки новини #17

Scott USA признаха в писмено споразумение със Specialized, че с конструкцията на окачването на моделите Genius са нарушили два от патентите за FSR. Поради това те няма да внасят такива велосипеди в САЩ, нито пък ще предявяват други претенции към валидността на патентите за FSR. Собственикът на Specialized Майк Синиард заяви, че е доволен от споразумението и съжалява, че средствата, изразходвани за защита на патентите, не са отишли за разширяване на пазара и по-нататъшно развитие на продуктите. От Scott пък обявиха, че ще разработят нов XC байк с окачване за американския пазар през 2007г., който да не е в конфликт с патентите на Specialized. Байковете от серията Genius остават в продажба на пазарите в повече от 60 държави, включително и Канада, като топ-моделите имат водещи позиции по отношение на теглото, благодарение на технологичния процес CR1 за производство на карбонови рамки.
 
Михал Прокоп, един от най-добрите състезатели по 4-Крос в света, е проектирал трасето от най-висок клас за тази дисциплина, което се изгражда в момента в родния му град Прага, столицата на Чехия. Публикуваните снимки от строителната площадка изглеждат обещаващо, а състезателите по 4Х ще могат да пробват новото съоръжение на 1 май 2006г., когато е официалното му откриване в рамките на състезание с добър награден фонд, което е планирано като приятна загрявка за първия кръг от СК една седмица по-късно във Виго, Испания.
 
През 2005г. комисията за защита на конкуренцията в Холандия наложи глоби на три от най-големите доставчици в страната – Accell, Gazelle и Giant. Обвинението към тях е, че са договорили помежду си взаимоизгодни цени, образувайки картел, което е във вреда на потребителите. Разбира се, компаниите отричат съществуването на подобни уговорки, особено като се има предвид, че глобите са по над 10млн. евро за първите две и над 3млн. евро за Giant (при това след като бяха намалени с 10%). Скандалното в този случай е и това, че санкциите са наложени едностранно от комисията, а не от съда например. Затова от Accell заявиха, че ще обжалват решението на комисията по съдебен ред.
 
SRAM и Rock Shox повишават рейтинга си в Германия, сочи допитване до читателите на сп.Bike, което е най-тиражното европейско издание за планинско колоездене. Резултатите, публикувани в броя от месец ноември 2005г. свидетелстват за намерението на 34 процента от участвалите в анкетата да екипират велосипедите си с команди или дерайльори на американската компания. През миналата година този процент е бил 17, т.е. 2 пъти по-малко. В същото време показателите на Shimano падат от 74 на 55 процента. Същото изследване, в частта си за най-предпочитана марка вилки разкрива, че Rock Shox са загърбили слабите резултати от предходния сезон и в момента водят класацията с лек превес над Manitou. Това безспорно се дължи на новата система за амортизация Motion Control, конкурентните цени и силните модели за 2006г.
 
Valencia Sports Group, чиято собственост е марката 661, обяви наскоро, че е придобила британската марка за облекла Royal Racing, която бе основана от Стив Пийт и дизайнера Ник Бейлис. Двамата и занапред ще бъдат ангажирани с развитието на продуктите, продавани с този етикет, които, бидейки част от VSG, вероятно ще добият доста по-широко разпространение.
 
Кайл Стрейт спечели поредното интересно състезание, организирано от Red Bull – Descenso Del Condor. Става дума за градско спускане, но не в Лисабон (където се провежда известната надпревара Red Bull Downtown), а в Ла Пас, столицата на Боливия. Една от целите на състезанието бе популяризиране на планинското колоездене в Южна Америка. Трасето бе на голяма надморска височина (старт на 4200м), което беше допълнително предизвикателство за състезателите. Дължината му бе 3км, като освен стръмни стъпала и улици, бяха направени и няколко изкуствени препятствия. За участие бяха поканени 48 души, много от които бяха състезатели от южноамерикански държави. При жените на първо място е Бернардита Писаро (Чили).

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>