Световно първенство 2005 – Ливиньо, Италия

Световното първенство по планинско колоездене за 2005г. в дисциплините ХС, DH и 4-Крос се проведе от 31 август до 4 септември в италианския курорт Ливиньо. Домакините се бяха подготвили отлично за голямата проява и дори времето бе благосклонно, което задържа трасетата сухи и привлече хиляди хора край лентите. Ако сте готови за подробностите от борбата между най-добрите в света, следващите редове са за вас.

Мястото

Курортното градче Ливиньо, с население 5000 души, се намира в италианските Алпи, между Милан, Мюнхен и Цюрих, на надморска височина около 1800м. Миналата година там се проведе заключителният кръг от СК, а някои от читателите ни може би си спомнят, че през 2001г. там се проведе и Европейското първенство по планинско колоездене, в което участие взеха и наши състезатели по спускане. Други интересни факти за Ливиньо: курортът се намира между някои от най-големите (по площ) защитени територии в Европа, а самото градче е безмитна зона, от която можете да напазарувате евтино напитки, електроника и други стоки. Разбира се, нас ни интересуват най-вече условията за планинско колоездене, а те безспорно са сред най-добрите, които можете да намерите. Красотата на алпийските склонове и множеството маршрути, подходящи за колоездене, привличат всяко лято хиляди любители на маунтин байка, а когато програмата включва и състезание от най-висок ранг, не е учудващо, че цялото градче заживява с идеята. Специално за Световното първенство бе изградено „маунтин байк селище“ със сцена, шатри и какво ли още не, в което бе съсредоточена по-голямата част от купона и събитията по време на състезанията. Там бе и финалната права, която за първи път бе обща и за трите дисциплини. През цялата седмица Ливиньо бе оцветено в оранжево и жълто, цветовете на тазгодишното Световно първенство, което допълнително допринасяше за чудесната атмосфера.

Трасетата

Трасето за крос-кънтри бе едно от най-дългите в историята на UCI с обиколка 12,1 км. Разбира се, това не е случайно – маршрутът на състезанието образуваше осморка, чиито части се пресичаха в района на старт-финала и по този начин организаторите постигнаха видимост над 60% и възможност за телевизионните екипи да покрият около 80% от обиколката. Както се досещате, трасето не беше леко и почти изцяло вървеше на височина над 1800м.

За спускачите бе подготвено съвсем ново трасе, което някои определиха като едно от най-техничните в света, с множество естествени и изкуствени препятствия, които да предизвикват състезателите и да носят удоволствие на публиката. С дължина около 2650м, старт на 2400м, разлика във височините 600м, среден наклон 23% и време за преминаване около 4 минути, състезанието по спускане със сигурност не беше лесна игра.

Трасето за 4-крос също бе ново, проектирано от Фил Саксен (той е дизайнер и на „пистите“ за СК по 4Х в Шладминг, Монт-Сейнт-Ан, Форт Уилям и Ле Же) и според организаторите е най-дългото в историята на дисциплината със своите 530 м.

Спускане

Стартовете в тази дисциплина бяха на 3 септември и след края им французите бяха тези, които обраха лаврите. Това стана след оспорвани надпревари, в които сребърните медалисти останаха само на стотни след новите световни шампиони. При мъжете Фабиен Барел грабна златото, стартирайки от 69 позиция (от 102 участници). Победителят заяви, че нарочно е карал по-бавно на квалификациите, за да не изпитва напрежение във финалното си спускане. И наистина, Барел финишира с време, което затрудни 30-те опитни състезатели, стартирали след него. На второ място завърши австралиецът Сам Хил, а носителят на СК Грег Минаар (ЮАР) остана трети. При жените и трите медала бяха спечелени от французойки. Ан-Каролин Шасон направи грешка в горната част на трасето, но с майсторско каране в долната успя да изпревари с 36 стотни сънародничката си Сабрина Жоние и да постигне девета шампионска титла, с което възнамерява да приключи състезателната си кариера. Бронзовият медал е за Емелин Раго.

4-Крос

За разлика от спускането, тук доминираха американците. Браян Лоупс и Джил Кинтнер спечелиха златните медали, като не оставиха шансове на никой от съперниците си по пътя към върха. Във финалното си каране Лоупс застана срещу Джаред Грейвс (Австралия), Микаел Делдик (Франция) и Грег Минаар, които финишираха в този ред. При жените пък, освен Кинтнер, във финалната схватка участваха австралийката Катрина Милър и американките Тара Ланис и Мелиса Бюл, завършили в тази последователност.

Крос-кънтри

При жените победата на норвежката Гун-Рита Даале не беше изненада за никого, тъй като тя спечели СК и Световното първенство по маратон и е безспорен лидер в дисциплината през последните години. Както обикновено, тя се откъсна напред още в началото на състезанието и до края увеличи преднината си до почти 2 минути. Сребъният медал бе спечелен от Мая Влозцовска (Полша), а бронзовият от Петра Ханзи (Швейцария), което бе изненада донякъде, тъй като много известни претендентки за челните места останаха зад тях.

В мъжкия старт французинът Жулиен Абсалон също защити титлата си от миналата година. Той приложи добра тактика и отлично каране, с което остави след себе си Кристоф Заузер (Швейцария) и Хосе Хермида (Испания).

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>