Дилърски семинар на „Веломания“, част 1

На 22 февруари „Веломания“ събра многобройните си дилъри от цялата страна на ежегодния семинар, посветен на продуктите на Shimano. Този път обаче новостите от японския гигант представляваха само първата част на проявата, а втората бе посветена на велосипедите Drag и много от марките, внасяни в България от фирмата. Вероятно някои от вас ще се запитат защо всяка година отделяме внимание на тази бизнес среща между „Веломания“ и техните партньори. Отговорът е много прост – в рамките на семинара обикновено може за пръв път на родна почва да се разгледат, пипнат и снимат някои нови продукти. И, макар че за повечето от тях вече сме писали, усещането да ги видим „на живо“ си заслужава. Тази година ще последваме тематичното деление на семинара и в настоящата първа част ще видите снимки на новите продукти от Shimano, докато утре ще представим и някои други интересни неща от асортимента на „Веломания“ за 2005 г.

Новата серия Hone, предназначена за по-агресивно каране, но и с ниско тегло, бе един от гвоздеите на програмата. Приликата с обновената за 2005г. серия LX нито е скрита , нито пък е случайна. Няма да сгрешим ако кажем, че на практика двете групи компоненти имат обща основа, макар че Hone има сходство и с фрийрайд чарковете Saint. В ценово отношение между LX и Hone също има близост. Новата група е изпълнена в черен цвят, подобно на Saint.

Задният дерайльор (горе) се захваща към оста по подобие на Saint. Дисковите спирачки са с ротори 203 и 160мм, които се закрепват към главините чрез Center Lock.
Курбелите и средното движение са направени по технологията Hollowtech ІІ, т.е. лагерите са изнесени отвън, а оста е неразделна част от десния курбел. Левият се нанизва на шлици и се затяга. За разлика от Saint, тук курбелите се предлагат само във вариант с три плочи.

Hollowtech ІІ e използвана и в серията LX, където се предлагат два модела курбели, различаващи се по големината на плочите.
Дисковите спирачки са със 160мм ротори, Center Lock захващане, компактни спирачни апарати и използват т.нар. минерално масло. За тях се предлагат както Dual Control превключватели, така и отделни спирачни лостчета (долу).
 
Задният дерайльор LX е с подобрена конструкция, която е по-устойчива, а принципът на действие е Low Normal, което означава, че пружината му мести веригата на по-ниска предавка, а ездачът със силата на пръста си на по-висока.
Горе: Главини за дискови спирачки LX със Center Lock.

Дясно: В серията LX има и нови V-образни спирачки, които са с изчистен дизайн и накладки с вложки, но без паралелограмния механизъм, с който разполагаха преди. Лостчетата за тях са комбинирани с команди Dual Control.


 
За потребителите с по-ограничен бюджет през 2005г. се предлагат две нови механични дискови спирачки – BR-M495 (горе ляво) и BR-M465 (горе). Те са с възможност за регулиране и на двете накладки, а роторите им са със захващане Center Lock и нов дизайн (в сравнение с BR-M475), осигуряващ по-добро охлаждане. М465 е по-евтината, а М495 е с малко по-заоблен дизайн и 40 грама по-лека. За тях са разработени и по-евтини главини с шлици за ротора (вляво). Това е поредният пример за преминаването на новите технологии към по-ниските класове на Shimano. В този дух са и новите курбели, които не са част от някоя серия, но са бюджетно ориентирани – при тях са използвани Hollowtech и Octalink, които преди намираха приложение в сериите от LX нагоре.
 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>