Втори Shimano семинар за дилърите в България

В началото на миналата седмица, по-точно във вторник (10.02) в София „ВЕЛОМАНИЯ“ ЕООД, официален дистрибутор на Shimano за България, организира втория поред семинар за дилърите на известната марка. Присъстваха гости (най-вече собственици на магазини) от цялата страна, а пък аз, в стил „барабар Петко с мажете“, също получих покана като представител на медиите. Имаше и представители на Shimano Europa.
На пръв поглед от подобна среща сякаш не може да се очаква нищо много интересно за крайния потребител. Но, от друга страна, същият този краен потребител пазарува именно от дилърите, така че това, което се случва за тях, няма как да не се отрази и на него. Освен това семинарът бе използван и за представяне (официално) в България на новите продукти на Shimano за 2004г., сред които и пълните серии Saint и XT 2004, с които бяха оборудвани едно колело за спускане и едно за крос-кънтри. Показана бе и новата серия Tourney TX. Затова използвах хубавия фотоапарат на един приятел по предназначение и направих няколко снимки на новите компоненти за тези от вас, които поради някаква причина все още не са ги виждали. Иначе за тези продукти сме писали отдавна – можете да си припомните ето от тук.

Снимките ще видите малко по-надолу. Нека първо разкажа накратко за самия семинар. В него имаше три основни теми. Първата бе представяне на новите продукти, както тези за планинско колоездене, така и за шосейни, градски и туристически велосипеди (за новостите при тях можете да прочетете в дясната колонка по-долу).

Друга част от срещата бе посветена на развитието на пазарната мрежа в България в съответствие със структурата, която Shimano поддържа в цял свят. Тази структура включва Официални търговски точки (Official Sales Points) и две нива Сервизни центрове Shimano. Бяха представени изискванията към търговците, които биха желали да придобият някой от тези три статута. За търговските точки необходимите условия са свързани най-вече с предлагането на определен асортимент от продукти на Shimano, докато за сервизните центрове има и изисквания за добре подготвени механици, които да работят с пълен набор от оригинални инструменти и т.н. По този начин Shimano се старае да поддържа колкото се може по-пълно и качествено обслужване на всички свои клиенти.

Най-много време бе посветено на техническата част – чрез снимки и видеоклипове бяха показани няколко технически операции, като: обезвъздушаване на хидравлични спирачки, монтиране на ротори към главини със Center Lock, монтиране на курбели и средно движение Hollowtech ІІ, регулиране на задни дерайлори, и т.н. Специално монтажа и демонтажа на новата система курбели и средно движение бяха показани и „на живо“ върху един комплект XTR 2003. Той бе част от „техническата“ маса, на която бяха изложени и други интересни неща, като например разрези на главини с вътрешни скорости, педали SPD и др. Те, както и споменатите колела, накичени с новите компоненти за 2004г., осигуряваха занимание на гостите в почивките между отделните части на семинара.

Специално за подобряване на техническото обслужване се предвижда през пролетта екипи на Веломания да направят обиколка из цялата страна, за да обучават дилърите относно поддръжката на компонентите Shimano и да демонстрират последните технически новости на практика.

А сега да продължим със снимките и кратки пояснения към тях:

Разбира се, това не е снимка от семинара, а каталожна илюстрация на напълно обновената серия Tourney ТХ. Компонентите са с нов дизайн и някои нови елементи, като например колелцето-водач при задните дерайльори, което е добавено за по-леко и плавно движение на жилото. Серията включва три задни дерайльора – ТХ70, ТХ50 и ТХ30. Те са съвместими с MegaRange, 6/7 задни предавки и се предлагат във варианти за рамки с отделно ухо за депласьора и за такива без такова (на снимката са показани вторите варианти). Има също така нови курбели. В серията се предлагат няколко различни задни зъбчатки на резба, палцови и въртящи се команди със спирачни лостчета, предни дерайльори за индексирани и неиндексирани скорости и още много компоненти, сред които и барабанни спирачки, за които Shimano твърдят, че спират на нивото на механичните дискове BR-M515-LA, които са към серията Deore.

Курбели XT 2004 – те използват системата Hollowtech ІІ, при която десният курбел и оста са неразделно свързани…..

….а левият курбел се монтира на жлебове в края на оста и се притяга с два болта. Друга особеност на системата е, че чашките (съответно и лагерите) на средното движение са изнесени извън тръбата на рамката, между нея и курбелите.

Лостчета XT Dual Control – спирачното лостче служи и за смяна на предавките чрез натискането/издърпването му по вертикал. На снимката е показано лостче/команда съвместимо с V-спирачки, има и модел за дискове на Shimano.

Колела Shimano XT WH-M765 – те имат същите характеристики като топ-моделът XTR WH-M965, което ще рече 24 спици, система за дискове Center Lock, съвместимост с безкамерни гуми UST и специфична плетка, при която спиците са кръстосани не само с тези от същия фланец на главината, но и със срещуположните. Както виждате, при задното колело спиците от страната на движението са наредени радиално. Разликата между тези колела и XTR е най-вече в теглото – показаните тук тежат 1847 грама (двете), което е с около 100гр. повече (тъй като при XTR е използван титан за тялото на свободния венец и др.) Разбира се, тези 100гр. се отразяват чувствително и на цената, която при ХТ ще е много по-достъпна.

Дисковите спирачки от сериата Saint с 203мм ротори

Демонстрация на монтаж/демонтаж на Hollowtech ІІ – в ролята на „опитно зайче“ са комплект курбели XTR 2003.

 

На семинара присъстваха представители на 63 фирми от цялата страна. Нищо чудно, че празните столове се брояха на пръсти (тук гостите все още заемат местата си).

Валтер Фрайкорте от Shimano Europa показа интересни неща на „техническата“ маса, като например работата на главина с вътрешни скорости и др.

 

Нови компоненти за другите видове велосипеди

Да, макар за повечето от нас светът да се върти около планинското колоездене, нека не забравяме, че има и други видове велосипеди. При тях също има интересни нови продукти, за които ще спомена накратко:

– професионалната серия за шосейно колоездене Dura Ace вече включва компоненти за 3х10 предавки. Това прави цели 30 скорости! Системата Hollowtech ІІ е приложена и тук.

– на семинара бе показана динамо-главина, която доста добре захранваше свързания с нея преден фар. Shimano предлагат няколко различни модела динамо-главини – те имат по-малко съпротивление отколкото външното динамо, не протриват гумата и придават много по-естетичен вид на градското колело.

– Бе демонстрирана и системата Auto-D с главина с три автоматични вътрешни скорости. Auto-D използва малък процесор (помещаващ се в кутията над веригата), свързан със сензор, монтиран на спиците. Системата отчита оборотите на задното колело и сменя автоматично предавките. Например, ако сте спрели, при тръгването ще се ползва лека предавка, а след ускоряването процесорът ще превключи на някоя от по-високите. При следващото спиране отново ще бъде включена ниска предавка, и т.н. Auto-D е предназначена за хората, които използват колелото за придвижване в града, особено за тези от тях, които не обичат да щракат с командите.

Клуб на знаещите

Компанията Shimano започва своето съществуване през 1921г. като Shimano Iron Works в малък железарски магазин в Сакай, Япония. Неин основател е Шозабуро Шимано – опитен механик, чиято мечта е да произведе единичен свободен венец (дотогава педалите се въртят заедно с колелата). Скоро мечтата става реалност – първият Shimano венец постига огромен успех, магазинът се разширява и компанията се превръща в доставчик на много велосипедни производители от Япония и Югоизточна Азия. През 1950г. се появяват и скоростни механизми, включително и главина с три вътрешни скорости.

Оттам-нататък Shimano се разраства все повече и повече, разширявайки гамата си и развивайки серии компоненти за различните видове велосипеди. През 1965г. фирмата показва за първи път продукцията си на европейско изложение в Милано, а няколко години по-късно, през 1972г. е основана компанията Shimano Europa. В момента „империята“ Shimano се простира на няколко контитента. Фирмата е най-големият производител на велосипедни компоненти в света.

Важна част от политиката на Shimano е спонсорирането на отбори по колоездене. Към настоящия момент компанията спонсорира десетки професионални отбори на международно и национално ниво, в които се състезават някои от най-известните имена във велосипедния спорт.

За повече подробности можете да се обръщате към „Веломания“
http://www.velomania-bg.com/
http://www.shimano.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>