Нови и интересни продукти: Trek 2003, HPL, GSR, Black Sheep Tangle

Trek 2003

Чисто нова серия байкове се подвизава в новия каталог на един от гигантите в колоезденето – Тrek. Серията носи името Liquid и е отговор на засилената тенденция при всички останали производители за производство на байкове, които са достатъчно яки и „меки“, за да ви улеснят и по най-груб и предизвикателен терен, като същевремнно са прилично леки и ефективни, за да предизвикват положителни чувства и при изкачването до любимото нанадолнище. Именно тази концепция е залегнала в байковете Liquid, които са три модела – Liquid 30 (най-скъпият), 20 и 10.

И трите колела споделят една обща рамка, както и някои общи компоненти (гуми IRC Trailbear 2.25, хидравлични дискови спирачки Hayes HFX-9/при Liquid 30 са Hayes Mag). Рамката е с удебелени тръби от сплав ZR9000, би-аксиално овализирана долна тръба, карбонови стойки на седалката и веригата, титанови оси и болтове по окачването, сменяемо ухо за дерайльора, и още много детайли, но не това е основното отличие на байка. Главното е в използваните предни и задни амортисьори, които са с лесно регулируем ход (без инструменти) и по този начин можете за секунди да промените както предния (от 80 до 125 мм), така и задния ход (от 100 на 125 мм), било заедно, било поотделно. Тези промени засягат автоматично и геометрията на байка, която е замислена така, че при намаляване на хода байкът да е по-удобен за катерене, а при увеличаването му – за спускане. Освен всичко друго, задният амортисьор Fox Talas запазва твърдостта на въздушната си пружина при промяната на хода му.

Топ-моделът в серията – Liquid 30 – струващ 3000 долара, е екипиран с преден амортисьор Fox Talas RLC (регулиране на твърдостта, връщането, сгъването, хода и заключване на хода) и заден шок Fox Talas RL (регулиране на хода, връщането, твърдостта и заключване), движение Shimano XT със заден депласьор Shimano XTR и курбели, колела и компоненти Bontrager Race.

Liquid 20 (2200 $) е със заден амортисьор Fox Talas R (регулиране на връщането и хода) и вилка Rock Shox Psylo ХС, движение Shimano LX с депласьор Shimano XT, а курбелите, колелата и другите компоненти отново са Bontrager.

Най-евтиният Liquid 10 (1800 $) е с вилка Rock Shox Psylo C и движение Shimano Deore плюс много части от Bontrager.

Друг нов модел в каталога на Тrek е този за фрийрайд/спускане – Diesel Freeride. Той използва DH рамката на Тrek, появила се още миналата година в каталога на Gary Fisher, която е монококова, с единично люлеещо се рамо и 200 мм ход, заден амортисьор Fox Vanilla DH, сменяеми уши за задна главина с 12 мм проходна ос и други екстри. Тя може да се купи отделно за 2700 долара, като получавате и специалната джаджа, наречена Chain Torque Eliminator, която предотвратява сгъването на окачването, предизвикано от педалиране. Като цяло колело, Diesel е екипиран с вилка Rock Shox Boxxer Race, 8″ дискови спирачки Hayes Mag, гуми Michelin Wildgripper Comp, движение Shimano XTR/XT с курбели Truvative Holzfeller и компоненти на Bontrager и Titec. Цената му е 4300 $.

 

Промяна има и в топ-модела за ХС с двойно окачване – Trek Fuel 100. И тази промяна е доста съществена, тъй като се отнася до материала на рамката – използваната през миналата година сплав ZR9000 е отстъпила място на карбон OCLV, разработван от Тrek в продължание на години, за който компанията твърди, че е най-лекият и същевременно здрав материал за правене на рамки. Така и без това леката рамка става още по-лека. Xодът, осигуряван от заден амортисьор Rock Shox SID със заключване, е 80 мм. Комбинирайте я с някои от най-леките компоненти на пазара, като движение Shimano XTR, колела Bontrager Race X Lite с безкамерни гуми, вилка Rock Shox SID World Cup и ще получите абсолютно състезателна ХС машина. А ако и вие се подложите на такава диетa за отслабване, на каквато е Fuel 100, може и да съберете необходимите 4400 $ за целия байк.

За повече подробности: www.trekbikes.com


HPL – една нова компания за байкове – е разработила много интересен модел с окачване. Той използва съвсем нов вид амортисьор, наречен торсионен амортисьор. Торсионен ще рече „усукващ се“. Както виждате и от снимката, никъде по байка няма пружина или пък нещо, което дори малко да наподобява досегашните пружинни или въздушни амортисьори. Вместо това има нещо като… вие измислете на какво ви прилича всъщност! Нещото е закачено с планка към останалата част от окачването (не знам защо американските журналисти са го нарекли „кнедла“). Та в това „нещо“ има някакъв вид гума, която се усуква при сгъването на окачването и осигурява 100 мм ход. Смекчаването пък се извършва чрез друго „нещо“, което се трие в гумата, която се усуква. Надявам се, че сте разбрали нещо от всичките тези „неща“. Сред другите детайли на рамката са повечето тръби, обработени по модерни и нови способи за задравяване, сферичните лагери на окачването и др. От HPL твърдят, че до няколко години повечето велосипеди ще използват подобни амортисьори, заради компактните им размери,ниското тегло и възможността да осигуряват много ход.

Ако се съмнявате в това, хвърлете един поглед и на модела на GSR – Ultimo. Това колело за спускане също използва торсионен амортисьор и има невероятните 350 мм ход!!! Както виждате, и тук окачването наподобява класическа четириставна система, но на инженерите не им се е налагало да търсят място за гигантски заден амортисьор, който да осигури подобен ход. Говори се, че много големи и малки производители на колела са започнали да се договарят с производителите на подобни торсионни амортисьори, така че може би твърдението на HPL не е толкова странно, колкото изглежда. (Аз лично съм виждал такъв амортисьор и в каталога на една компания за колела за пътешествия, при това още от 2001 г.). Времето ще покаже доколко ще навлязат и ще се усъвършенстват подобни амортисьори, тъй като в света на планинското колоездене все повече внимание се отделя не само на теглото, но и на елиминирането на клатенето на задницата при педалиране. За момента няма индикации за качествата на торсионните амортисьори в това отношение, но да не забравяме, че повечето системи, които се справят с този проблем, разчитат не на амортисьора, а на разположението на осите на окачването. Може би затова байкът на HPL използва патентованата система на Specialized – FSR. При нея оста при ушите на задницата е разположена малко пред и малко под оста на главината, справяйки се по този начин доста добре със силите породени от въртенето на педалите (разбира се, има значение и разпределението на останалите стави на окачването).

Black Sheep Tangle
Този байк очевидно е предназначен за любители на тандеми, чиято „половинка“ невинаги е на линия. Не знам дали е възможно и удобно колело-тандем да се кара само от един човек, но със сигурност това не е и нужно, при положение, че можете просто да разглобите своя Tangle, да махнете средната част с първата седалка и да сложите отново задната част, получавайки хубаво нормално колело. И да си карате така, докато не си намерите дружка, за да го направите отново тандем. Освен че се разглобява, Tangle има и всички характерни черти за съвременен маунтин байк-тандем: достатъчно пространство за големи гуми, дискови спирачки, преден амортисьор и колче с окачване за втората седалка и др. Единственият проблем може би е, че при цени 3750$ за стоманена рамка и 6000$ за титанова, май наистина ще трябват поне двама души, за да спестят подобни суми (тези цени са само за рамката).

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>