GT c нов модел за 2003 г. – Ruckus

Една от най-големите компании за колела в света с повече от 20 годишна история през миналата година имаше нещастието да фалира. Макар някои да очакваха, че това ще е краят на марката GT, компанията беше купена от гиганта Pasific Cycles – дистрибуторска компания, която доставя байкове за най-различни магазини – от огромните вериги, подобни на складове, до по-малки спортни или неспортни магазини. Pasific Cycles е компанията с най-много продажби на колела в Северна Америка.

И така, дейността на GT продължава и то с нови и смели планове за бъдещето. Като за начало фирмата представи новия си модел с двойно окачване Ruckus. Той е колело за фрийрайд със 150 мм ход отзад и системата на окачване i-Drive, която е запазената марка на GT в последните години. При тази система главната ос на окачването е точно при средното движение – на практика то е вътре в оста на окачването, но и това е твърде просто обяснение за този наистина сложен механизъм, включващ ексцентрик и какво ли още не. Това, което той осигурява, според създателите си, е независимост на средното движение от окачването, т.е. няма клатене на задницата при въртене, както и запазване на линията на веригата при сгъване на задницата. Рамката на новия байк е от алуминий 6061, а зaдният амортисьор е Fox Vanilla RC. Вилката също е Fox V125R, със 125 мм ход и регулиране на връщането. Движението е Shimano LX/Deore, спирачките и главините – Magura Julie, а гумите, кормилото, лапата и чашките са Tioga. Засега цената на байка още не е известна.

GT ще представят и няколко крос-кънтри байка с i-Drive с името Marathon, които обаче ще са предназначени главно за Европа и другите неамерикански пазари. Ще има също така и модели Ruckus само с предно окачване.

Новите модели на GT обаче не са единствената грижа на компанията Pacific Cycles, която купи и Schwinn (тя беше собственост на GT и фалира заедно с нея). Тя трябваше отново да успокои почитателите на двете марки, че те ще се развиват отделно и независимо една от друга и че няма да се стигне до положение да се продават едни и същи колела само с различни етикети и цветове. Освен това дистрибуторите на GT се опасяваха да не би отсега нататък тази марка да започне да се продава по големите супермаркети, което би им създало сериозна конкуренция. Pasific Cycles обаче даде уверения, че това няма да стане и ще се използва досегашния тип дистрибуторска мрежа, която ще се доразвива. Новият собственик също така обяви, че ще продължи да поддържа и гаранцията на марката, тъй като друго сериозно притеснение за собствениците на байкове и магазини беше, че байковете, продадени/купени преди фалита на компанията ще останат с непокрити гаранции. Всъщност Pasific Cycles вече са покрили гаранции за около 100 000 долара.

За излизане от кризата GT ще разчита на многобройните си клиенти и доброто име на марката, на опитния персонал и на хората, които представят компанията.

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>