Новият стандарт за предни обтегачи на веригата

Всъщност той вече не е толкова нов, тъй като за първи път се появи преди 2 години. Повечето от вас знаят как се закрепваха дотогава, а и сега, повечето модели рейки – те се слагат чрез специална пластина, която се монтира към средното движение. Така се закрепват и някои предни дерайльори. За да опростят нещата обаче, две от най-известните компании в правенето на рейки – Mr.Dirt и Mountain Speed (MRP) разработиха този нов международен стандарт за обтегачи на веригата и го предоставиха за свободно ползване от производителите на рамки. Понастоящем се смята, че ако рамката не е пригодена за този стандарт, тя не е в час с новостите.

Новият стандарт се среща под две наименования – ISCG (International Standart Chain Guide mount) и ICMS (International Chainguide Mount Standart). Независимо от комбинацията от букви обаче, същността му е една и съща – рейките вече се закрепват директно за рамката чрез три „пъпки“ или „ушета“, заварени на тръбата за средното движение. (вж. снимките) Закрепването директно за рамката премахва проблемите с усукването и шайбите с различна ширина при инсталирането и значително улеснява цялата система. Освен това директното закрепване е много по-здраво. Затова не е чудно, че все повече производители на рамки и рейки правят моделите си за този стандарт. Ако все пак имате обтегач за стандарта, но рамката ви е несъвместима с него, проблемът не е голям – има и специални преходници (долу), които се закрепват по стария начин, а за тях вече се монтират рейките.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>