Как да караме с новак

Драги планински колоездачи, представете си следната ситуация:

Иванчо си купува ново колело, радва му се, кара го из парка един-два месеца, обаче алеите започват да стават твърде еднообразни и на него му се иска нещо ново и по-екстремно. Същевременно той вижда, че съседът Петърчо, който е запален планински колоездач, редовно се връща от планината ухилен и окалян до уши, при това Петърчо изглежда някак си екстремно. На Иванчо това му харесва и решава, че трябва и той да опита планинското колоездене – в крайна сметка нали си е купил маунтин байк! И така един ден Иванчо отива при Петърчо и го пита дали би го взел с него някой път в планината, защото той изобщо не знае къде са готините пътеки за каране и освен това иска да се учи от някой с повече опит. Оттук нататък са възможни три варианта. 1) Петърчо казва, че ще го вземе някой път, но този някой път така и не се случва през настоящата година, а на Иванчо му се налага да прохожда сам и, ако не дай Боже, нещата му се видят много трудни, може и да се върне към парковото колоездене. 2) Петърчо взима Иванчо със себе си, вади му душата по два-три зверски баира, изправя му косите при няколко шеметни спускания, след което Иванчо остава най-малкото разочарован. 3) Петърчо взима Иванчо със себе си, удостоява го с цялото възможно внимание, не го юрка и кара по-бавно заради него, при което Иванчо остава супер-доволен, а Петърчо си скапва карането и се замисля дали да викне приятеля си следващия път.

И тук идва логичният въпрос: Няма ли четвърти вариант? Щом питам, значи има! На него е посветена тази статия.

Първо да кажем какво значи новак. Това е човек, който има маунтин байк, но все още не го е карал в планината или го е карал съвсем малко и си търси компания, за да се учи, а и за да му е по-весело. Новак звучи много по-добре от начинаещ, защото последното се свързва едва ли не с неопитност и некадърност, а в случая това не е така. Много новаци проявяват удивителни умения още при първите си карания, а физическата подготовка на много от тях също е забележителна. Така че може да се окаже, че новакът няма изобщо да ви пречи, а ще ви е полезен с компанията си. Все пак в повечето случаи ще се наложи да му обясните туй-онуй.

А защо да го правите? Заради благородни подбуди и любов към спорта. Майтапя се! Истината е, че вие сте човекът, който ще спечели най-много от тази работа, защото ако новакът се запали по планинското колоездене, а това става много лесно, за в бъдеще ще имате под ръка още един приятел, с който да карате заедно. Така че си струва да проявите известна толерантност, за да спечелите и вие в бъдеще. Освен това не е задължително карането с новак да е отегчително – има различни хитринки, за да си го направите приятно и полезно.

Реклама

Но преди да кажа за хитринките, нека видим къде се появяват основните проблеми. При изкачванията може да се окаже, че новакът няма достатъчна физическа подготовка, или пък му липсва нужната техника, а това ще забави и вас. При спусканията пък вие вероятно ще сте доста по-бързи, особено ако и колелото ви е два пъти по-добро от неговото. В този случай е възможно той да реши да ви гони и да се пребие, или пък да изостане доста и да се почувства зле. Всички тези проблеми могат да бъдат решени. Ето и няколко предложения как да стане това…

Преди всичко трябва да изберете маршрут, който да не е много тежък нито във физическо, нито в техническо отношение. Как обаче да стане това, когато на вас ви се кара много и не можете да се задоволите с някакви си 20-30 км, а ви трябват поне 60-80! Много просто – карайте 60 км предишния ден и тогава 20 км ще бъдат чудесна почивка за вас. Или пък карайте 20 км за загрявка, а на следващия ден атакувайте маратонските дължини. Друг вариант е да натоварите себе си или колелото с повечко багаж – например вземете си раница с храна, вода, фотоапарат, повечко инструменти и каквото друго полезно намерите. Може би това ви изглежда като 100% мазохизъм? Може и така да е, но всъщност това е полезно, защото е чудесна трениравка за тялото ви. Друг вид мазохизъм е да пробвате да катерите на по-високи предавки – това може да подобри не само физическата ви подготовка, но и техниката ви.

При спусканията може би най-добрият вариант е да карате технично – търсете препятствията и ги преодолявайте – това ще ви забави, но и ще ви направи още по-добри. Нормално е човек да избягва камъните, корените и другите такива неща, но бъдете за момент ненормални и карайте право през тях – така ще разберете докъде се простират възможностите ви. Ако го правите обаче, най-добре е да пуснете новака пред себе си, защото ако е зад вас, той може инстинктивно да последва вашия път и нещата може да свършат зле. Другият вариант е просто вие да си бързате напред, но да го изчаквате търпеливо, особено на по-трудните места и да му обяснявате как да преодолее препятствията.

Дотук са нормалните съвети. Има и ненормални, но тях не ви ги препоръчвам! Споменавам ги само, защото съм чел и за такива тежки форми на лудост, примесени с краен мазохизъм. Например има хора, които карат байка си, теглейки отзад ремарке, напълнено с всевъзможни тежести. Още по-странни са обаче тези, които си махат седалката, за да карат през цялото време на педали. Интересно ми е дали си махат и колчето? Българинът обаче е трезво мислещ и едва ли би последвал подобни примери, и слава Богу!, защото хората и сега смятат планинските колоездачи за хора, на които им хлопа дъската.

Вероятно има и много други хитринки – не пречи и вие да си измислите някоя. Основното е да бъдете толерантни към новака. Показвайте му полезни неща в карането и по колелото, но най-вече не се дразнете от това, че не кара като вас. Никой не се е родил научен, а и не е най-приятното нещо човек да кара и да се учи сам самичък. Проявете малко добро чувство и след време ще се радвате, че имате още един приятел, който кара с вас.

Етикети:

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>