Cannondale пуснаха ново колело за крос-кънтри

Тази пролет се появи дългоочакваният суперлек модел на Cannondale за крос-кънтри, носещ името Scalpel. Наречен е така заради ниското тегло и прецизното управление, които осигурява.

Теглото на колелото е 10,4кг, при това с дискови спирачки. За крос-кънтри байк с двойно окачване това е отлично постижение. Разбира се, това е теглото на състезателния модел, който ще е и доста скъп. Новото колело е проектирано и с помощта на състезателите на Cannondale – Кадел Еванс и Кристоф Заузър, които са сред постоянните призьори в състезанията по ХС за Световната купа. В повечето състезания тази година те ще участват именно с новия байк, за да го популяризират, тестват и доусъвършенстват.

Предната част на байка е от алуминий 6061 Т6 и включва долна тръба, направена по технологията на Cannondale „Power Pyramid“ – при нея тръбата е удебелена при средното движение, за да поеме големите усилия в тази област, и изтънена в средата, за да се спести тегло. Въпреки, че профилът й при челната тръба е тънък, в тази област стените на долната тръба отново са заздравени, за да поемат натоварванията. Горната тръба е извита надолу, което е добре, защото увеличава разстоянието между нея и ценните части от тялото на колоездача.

Голямята новост в байка е задното окачване. Cannondale е една от най-новаторските фирми за планински велосипеди и появата на този модел се очакваше с голям интерес, защото се знаеше, че окачването ще е ново. Системата е наречена EPO (Engineered Pivot Orientation), което в превод значи нещо като „Проектирана ориентация на осите“. Какво се крие зад този сложен израз? На първо място, оста между средното движение и стойките на веригата е премахната, т.е. разчита се на огъването на стойките. За целта те са изработени от карбон, фибростъкло и найлон. Така полученият материал е здрав и същевременно достатъчно еластичен. Стойките са с почти правоъгълно сечение, като в средата са силно изтънени. По този начин те се огъват в средната си част и тук е разликата от други байкове с подобно окачване, при които стойките се огъват по цялата си дължина. Според дизайнерите това им позволява да проектират много по-точно и правилно характеристиките на окачването.

Задният амортисьор е Fox Float RL и е разположен вертикално зад тръбата на седалката. По това окачването напомня за моделите на GT отпреди две-три години. Ходът на окачването е 62,5мм, което още веднъж показва, че колелото е предимно за състезателни цели. Разбира се, Cannondale твърдят, че новото им окачване елиминира клатенето на задницата, породено от въртенето на педалите, което е и една от целите на проекта. Освен това амортисьорът може да се заключва чрез лостче от кормилото и по този начин получавате байк с твърда задница за изкачванията, ако така ви харесва повече.

Отпред колелото ще бъде екипирано с вилка Headshock Lefty – това е прочутата вилка на Cannondale с един крак. В конкретния случай ходът й ще е 80 мм. Вилката е от карбон, снабдена е с електронно заключване и е една от най-леките на пазара. Според тези, които са я пробвали, тя работи доста добре.

Останалите части на байка зависят от конкретната окомплектовка. Cannondale вече обяви някои от моделите си за 2002 година. Те могат да бъдат видяни на техния сайт на адрес www.cannondale.com 

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>