Roll To Rio 2016

Двама българи и един американец се отправят на уникално пътешествие от Ванкувър до Рио де Жанейро

Толкова много може да се каже за това интересно пътуване, чиито старт ще бъде на 1 април (формално, а реално един месец по-късно), че направо не знам откъде да започна. Може би от това, че планът включва преминаване за 4 месеца през 15 държави и общо 17 000 км в най-различни условия, височина, терен и среда.

През това възнамеряват да минат Румен Минчев, Николай Йорданов и Джон Хейзълуд, но което е по-важно – те не искат да са сами в това приключение! Затова пътуването е наречено маратон – не че има състезателен елемент, но е налице възможността всеки желаещ да се включи в произволна отсечка от маршрута или за целия преход, ставайки част от Roll To Rio 2016. Вече има хора, които са заявили участието си, но всеки желаещ е добре дошъл.

Специфичен е и форматът на прехода – по протежение на целия маршрут участниците ще бъдат съпровождани от джип, теглещ каравана, които ще имат няколко функции – да осигуряват подслон всяка вечер и условия за хранене и хигиенизиране; да осигуряват възможност за транспортиране на участник в случай на инцидент, заболяване или други непредвидени обстоятелства; да служат като носител на рекламата на всички спонсори и участници в маратона; и да осъществяват всякаква друга поддръжка, ако се наложи. Обикновено един от тримата организатори ще кара съпровождащия транспорт, а другите двама ще играят ролята на водачи за групата.

В този смисъл може да се каже, че Roll To Rio е пътуване, което включва от всичко по малко (или по много) – приключение, организиран велотуристически преход, социално-икономическа кауза (да пропагандира т.нар. споделена икономика – след малко повече подробности за това), спортна символика (крайната цел е достигане до Рио де Жанейро за Олимпийските игри там).

Среднодневната дължина на етапите ще бъде около 150 км, което не е никак малко дори при равен асфалт, както остава за по-предизвикателни терени и наклони, така че не си представяйте разходка в парка – Roll To Rio ще бъде сериозно каране, предизвикателство и към физиката, и към психиката на участниците. Ако започнем да изреждаме всички особености и трудности, пред които биха могли да се изправят те, статията ще стане доста дълга, но за всеки, който знае нещичко за онази част на света, е ясно, че преминат ли границата на САЩ с Мексико, на юг приключението става сериозно.

Както казах, това пътуване има много измерения. Важно е да кажем откъде започва всичко… Преди 4 години, през 2012 г., Румен и приятелите му се включват в маратон от София до Лондон, организиран от Младен Белчев – любител-колоездач, който претърпява тежка катастрофа (блъснат е от мотоциклетист), която му оставя трайни увреждания, но въпреки това той успява да организира и измине с триколка пътя от българската до английската столица. “Младен ни докосна истински и запали приключенския дух в нас. Успя да измине над 4000 км до Лондон и това ни вдъхнови да организираме похода до Рио. Жегата бе непоносима, но той не се отказа. Каза ни да вярваме и да следваме мечтите си. Така неговата мечта стана и наша.”, разказва Румен Минчев пред “Труд”.

Ролята на Румен в начинанието е огромна. Той е туристически гид и маратонът е организиран от името на туристическата агенция, в която работи – No Limit. В този смисъл казах, че някои от участниците могат да погледнат на този маратон като възможност за организирано, уникално велопътуване с продължителност каквато те изберат. За желаещите да се включат, организаторите са предвидили два възможни пакета на стойност съответно 30 и 100 щатски долара на ден. Разликата е, че първият пакет е за хора, които ще бъдат в ролята на „стажанти“, т.е. нещо като помощници – те ще имат осигурена храна и транспорт за багажа, но от тях ще се очаква да помагат на организаторите с различни неща около пътуването. При по-скъпия пакет нещата са поставени по-скоро на туристическа основа, т.е. участниците ще получат множество екстри, включително Wi-Fi достъп до интернет, ако искат не само да карат, но и да работят по време на пътуването.

Главен спонсор на Roll To Rio за момента е уебсайтът SharingXchange.com. Това е платформа, която стимулира и поддържа модела споделена икономика (sharing economy), набиращ все повече популярност. Главната идея при споделената икономика е хората да могат да споделят различни вещи и услуги с други хора, като едновременно печелят от собствеността си, но и спестяват ресурси. На този принцип например, ако отидете в чужда държава, можете чрез този сайт да си наемете от хора като вас самите кола, жилище, яхта или колело. SharingXchange.com търси в над 20 различни сайта вместо вас и сортира резултатите по цена, а не по рейтинг.

Вече изяснихме, че Румен, Николай и Джон заминават на 1 април първо към Остин (Тексас), където ще протече финалната част от тяхната подготовка, след което ще се насочат към началната точка на похода – Ванкувър (Канада). Тримата ще се спуснат по Западния бряг на САЩ, като последователно ще преминат през Мексико (полуостров Юкатан), Белиз, Гватемала, Хондурас, Ел Салвадор, Никарагуа, Коста Рика, Панама, Колумбия, Еквадор, Перу и Боливия, за да достигнат до крайната си точка – Рио де Жанейро в Бразилия.

Приключението започва съвсем скоро и МТБ-БГ ще ви направи съпричастни с него, разбира се с помощта и на организаторите, които ще ни изпращат периодично информация за развоя на пътуването. Засега, а и занапред, пълна информация за този интересен маратон можете да намерите в сайта http://rolltorio.com/. Пак там можете да подадете заявка за присъединяване към маратона – дори ако желаете да го направите от началната точка, все още не е късно!