„Адвентура“ маркира велосипедни маршрути в Природен парк „Шуменско плато”

В тази статия ще ви представим работата ни през последните два месеца, през които реализирахме четири маршрута за планинско колоездене в рамките на Природен парк „Шуменско плато”. Маршрутите са изготвени по поръчка и с подкрепата на дирекцията на парка от Адвентура ЕООД. Но да ви представя накратко Адвентура и хората, които стоят зад това име…

В началото на лятото един приятел ни пусна мухата да маркираме маршрути в района на община Мездра, като беше осигурил финансиране на начинанието от страна на общинската управа. Така, няколко месеца по-късно бяха проучени и маркирани десет маршрута в северната част на Искърското дефиле, а почерпили ентусиазъм от реализираната идея, решихме да създадем компания, чиито фокус е да се занимава с развитието на планинското колоездене в България, посредством маркиране на маршрути и организиране на събития, които да популяризират любимия спорт. Така в края на лятото се роди Адвентура. Последва организацията на велорали „Три Чуки”, за което бяхме притеснени от времето и възможния резултат, но в края на краищата се получи добро събитие, за което могат да потвърдят и самите участници. Маршрутите на Шуменското плато се появиха като трети проект и в момента са на финалната права. Повече за нас може да видите на адрес:  www.adventura.bg. В момента екипът ни се състои от четирима души – Йордан Хлебаров (проекти и организиране на събития), Добрян Боев и Орлин Койчев (проучване и маркиране) и Светослав Димитров (дигитална картография). В най-скоро време ще излезем и с няколко нови идеи и проекти, свързани с планинското колоездене.

В сайта ни ще намерите и първата по рода си в България дигитална карта с маршрути за планинско колоездене. В нея са представени четирите маршрута в рамките на природния парк, които са класифицирани и маркирани според изготвения през миналата година общ стандарт за маркиране на велосипедни маршрути в България.

Самото Шуменско плато е дестинация, което повечето планински колоездачи биха подминали с лека ръка, но ще направят огромна грешка. Въпреки средната  си надморската височина от само 350 метра и максимална от 502, платото предоставя много разнообразни възможности за каране, които варират от широки почвени пътища в гората до скалисти кози пътечки, пясъчници и много други различни терени. За това най-много могат да разкажат самите шуменски колоездачи, които напоследък карат много активно и увеличават своя брой непрекъснато.

Ето и съвсем кратко описание на всеки един маршрут, като подробните данни може да видите на http://adventura.bg/маршрути/пп-шуменско-плато/, както и на дигиталната карта. Маршрутите са отпечатани и на хартиен носител като част от новата туристическа карта на ПП „Шуменско плато”:
• Маршрут за начинаещи (зелен цвят) – Информационен център на ДПП „Шуменско плато” – туристически заслон „Теменуга” – тур. засл. „Детелина” – тур. засл. „Теменуга” – Инф. център (леко каране по равно)
• Обиколен маршрут (син цвят) – Инф. център – тур. засл. „Теменуга” – тур. засл. „Детелина” – хижа „Букаците” – резерват „Букака” – Стария град – тур. засл. „Теменуга” – Инф. център (много въртене, основно по равно, спускане и изкачване в района на жижата)
• Маршрут за напреднали (червен цвят) – Кьошковете( Зоопарк) – Телевизионна кула – Кьошковете(Зоопарк) (кроскънтри по пътеки маршрут с малко шосе)
• Екстремен маршрут (жълт цвят) – кръстовището Пожарната – тур. засл. „Теменуга” – кръстовището на Пожарната (кроскънтри трасе с малко по-висока трудност на изкчаването и спускането)
Всички маршрути са кръгови и позволяват правенето на обиколки. От нашата уеб страница можете да свалите и .gpx файлове, които да поставите на своите GPS устройства.