гр. Тетевен – хижа „Вежен“ – гр. Тетевен

Дължина: 66км
Продължителност: от гр.Тетевен до хижата се стига за 4-5ч, връщането е за 2ч
Денивелация: 1300м
Цени на нощувките: Цената в тур.спалня “Козница” – гр.Тетевен и на хижа Вежен е от 5 до 7лв в зависимост от това каква е стаята и дали сте членове на БТС.

От град Тетевен се тръгва за село Рибарица – от центъра на града до разклона за хижата разстоянието е 15км и се набира височина само 200м. Този разклон се намира в местността „Заводна“. На него има голяма табела с карта на НП ”Централен Балкан” и не би трябвало да имате затруднения там. Завивате вдясно и започва изкачване с малък наклон по асфалтов път с дължина 6км срещу течението на река Заводна. В самото начало, точно след разклона има естествена пералня, построена на левия бряг на р.Заводна. След около 2 км пътят минава покрай рибарници, гъмжащи от пъстърва. След още километър, карайки по асфалта, навлизате в НП “Централен Балкан” и не след дълго пътят се превръща в черен.

От края на асфалта до хижата ви очаква 12км каране по черния път. На 3-4 места има иградени чешми, придружени с пейки и масички и няма да имате затруднения с набавянето на студена планинска вода. На около 7км след края на асфалта се достига до разклон, от който може да се продължи направо за хижа Бенковски или наляво за хижа Вежен. Обозначителните табели също са в изобилие. Ние завиваме наляво и продължаваме към хижа Вежен. Тази част от маршрута е  с най-лоша настилка. Пълно е с “живи” камъни, които забавят темпото, а при спускането крият опасност от поднасяне. На километър от хижата започва най-хубавата част от пътя, тъй като някога е имало асфалт от селото до хижата сега там има останки от него.

Добре дошли на хижа Вежен! Панорамата, която се разкрива в района на хижата оставям без коментар.

Ако решите да пренощувате на хижата и са ви останали сили и желание, може на следващия ден да покорите с велосипед и вр.Вежен, но ще трябва да бутате почти през цялото време. Връщането до хижата няма да си затрудни.

Спускането по пътя към селото трябва да става много внимателно. Каската е задължителна. Вероятността да срещнете кола при спускането е минимална, а и дори да има, те се чуват отдалеч. Както вече сте забелязали от километричното описание, от хижата до селото ви очаква 18км спускане, а наклонът е постоянен и лек.

Пожелавам на всички любители на планинското колоездене незабравими положителни емоции върху педалите по този маршрут!