Банско: х-л „Бъндерица” – Язовира – Пещерите – х-л „Изворите” – ст. Мин. Съвет – х-л „Еделвайс” – „Хепи Енд”

Изходна точка: гр. Банско, х-л „Бъндерица“

Дължина: 14,50 км

Отдавна се канех да направя маршрут край Банско, защото в сайта нямаше такъв, а си струва да се кара там. Обмислях разни варианти, пробвах различни връзки от един път към друг и т.н. Когато карам, се старая да избягвам асфалтови пътища, затова търсех нещо като „кръгче“ основно по черни пътища, но да бъде разнообразно. И така се получи този мой първи опит за описание на маршрут в околностите на този известен планински курорт, дано да ви хареса!

За старт избрах моста пред х-л „Бъндерица“ по две причини: първо, мястото е известно и лесно за намиране, и второ, бързо се излиза от Банско и строежите.

Отначало карането е много приятно – само по равно, пътищата са здрави и утъпкани. Като се мине язовира започва по-сложно изкачване до билото над пещерите. Първия път като го карах ми се видя „зор“, но сега вече не ми се струва толкова трудно. Считам, че и начинаещи биха се справили, дори и с не толкова добри велосипеди. Единственото неудобство, ако може така да се каже, е чакълестата настилка по пътя, но това е нормално за планински пътища, още повече, този е много здрав път. От билото към пещерите е спускане, после пак има малко по-стръмно качване към х-л „Изворите“, но е по асфалт. Следва пак спускане и ново качване до станцията на МС, което не е трудно и пак е по асфалт. От МС нагоре е по прекрасен черен път, малко качване и повече равно. От него спускането надолу към х-л „Еделвайс“ е по пътека, по която следва да може да кара всеки планински велосипедист. Следва пак спускане, част от което е по асфалтов път и накрая по ски-пътя до първа станция на кабинката, където е финалът.

По моя преценка денивелацията е 150-200 метра, като гледам по картата. Уред би я отчел по-добре, но нямам такъв. Оценявам маршрута като разнообразен, средно труден, даже по-скоро лесен. Би трябвало всеки да може да го „изкара“. Вода има достатъчно често, храна едва ли е необходима. Време не съм засичал, но едва ли е повече от 2 часа каране, даже ми се виждат много.

Таблица на маршрута
Легенда и упътване за използване на машрут


Ето и няколко снимки, онагледяващи карането в района:

Началото

Язовира

Над „Пещерите“

Пещерите

х-л „Изворите“

Станциьята на МС

Над х-л „Еделвайс“