Бояна – Тихия кът – Бояна

Това е един съвсем кратък маршрут над София, който е идеален в няколко случая:
– Ако търсите каране след работния ден през топлите месеци, когато денят е голям.
– Ако търсите кратко загряващо или отпускащо каране.
– Ако търсите каране в дните на късната есен, когато денят е малък, а топлата част от него още по-незначителна.
– Ако търсите каране, което е много леко като терен и не много тежко като натоварване (става дума за първия вариант).

Вариант 1

Изходна точка: кв. Бояна, вж. картата

Дължина: 9,83 км

Денивелация: 320 м

Вариант 2

 

Изходна точка: кв. Бояна, вж. картата

Дължина: 9,73 км

Денивелация: 350 м

 

Всъщност, разликата между двата варианта е единствено в част от спускането. При първия се минава по широката алея от Княжево за Златните мостове, а при втория се спускате по една успоредна пътека, която е по-технична и любима на много от витошките спускачи. Разбира се, тази отсечка е достатъчна да промени изцяло облика на маршрута – най-малкото, очаква се, че ако търсите повече техничност, ще карате по-различно и агресивно и в останалите по-леки секции от спускането, които са общи за двата варианта.

Изкачването също е общо и макар че 300м денивелация за 5км не предполагат съвсем лек наклон, карането нагоре е учудващо лесно. Таман да започне да се изморява човек и стига края му!


Началото на маршрута съвпада с началото на пътеката, намиращо се в горния край на Бояна. Вярно е, че би било по-лесно да го започна от площада при Боянското ханче, но оттам до пътеката води една много стръмна улица, която някои може би биха желали да си спестят, особено ако идват с автомобил. До въпросния площад можете да стигнете на собствен ход, с кола или с автобус №64. От площада до началната точка би трябвало да можете да се оправите по горната карта. В горната част на улицата има малък паркинг, на който може и да намерите свободно място, но едва ли през уикендите. Точно при него трябва да слезете по малка уличка надолу в дерето и да се изкачите до последните къщи, където започва пътеката.


Кара се по леки, но сравнително разнообразни терени. Голяма част от отиването и връщането съвпадат – това е пътеката от Бояна до Бялата вода – част от Обиколната алея. Тя е широка и гладка, а наклонът й е постоянен и не много стръмен. По нея се излиза на пътя Бояна – Златните мостове, кара се малко по него и след това се продължава по алеята към Бялата вода. Оттам се поема по друга алея, извеждаща при Тихия кът, след който има кратко изкачване до алеята за Златните мостове, където двата варианта се разделят, за да се съберат отново над Бялата вода. Пътеките са много приятни, когато подкарате надолу и ако имате смелост и умения, можете да изпитате огромно удоволствие при някои завои или по пътеката от втория вариант.

Времето, за което можете да изминете маршрута е час-час и половина. Разбира се, ако обичайно карате със средна скорост 20км/ч, едва ли ще можете дори да загреете до края му. По пътя има чешми, така че дори половин литър вода би трябвало да ви е достатъчен.

За мен специално най-голямото преимущество на това каране е лекотата му – ако някога ви се случи да въвеждате някого в планинското колоездене, имайте предвид тази разходка – не само, че не е трудна, но и осигурява досег със завладяващото усещане да караш по пътеки. Удоволствие, към което човек лесно се пристрастява!

GPS следа за вариант 2 можете да свалите тук: https://info.mtb-bg.com/route/539.

Таблица на маршрута

Легенда и упътване за използване на машрута

Ето и няколко снимки, онагледяващи карането в района (кликнете, за да ги отворите в голям размер):

{gallery}trails_routes/route038_pics{/gallery}

Коментари във форума