Пампорово – Широка лъка

Изходна точка: Пампорово, местността Малина (Ардашлъ)

Дължина: 27,67 км

Денивелация: 880 м

Родопите са необятна и пленяваща планина, която оставя спомени в сърцето на всеки, който я е посетил. Повечето читатели на МТБ-БГ сигурно могат да потвърдят това. Независимо дали човек я кръстосва с байк или пеша, той може да попадне на приказни места, далеч от цивилизацията и шума на големия град, да се докосне до простичкия, но много смислен бит на хората в родопските села и да се върне оттам освежен и зареден с енергия. За красотата на природата едва ли е нужно да споменавам – морето от ридове се простира до хоризонта, накъдето и да погледнете.

Настоящият маршрут е с начална и крайна точка Пампорово. Карането е много приятно, няма някакви трудни участъци, но пък не е и досадно лесно. На отиване се минава по черни пътища с лесно изкачване и дълго спускане през много красиви места, след това се прави почивка в живописното с.Широка лъка, откъдето по асфалтовото шосе е прибирането до Пампорово. (Разбира се, можете да се върнете и по обратния път, но това е по-тежко като натоварване). За да имате възможност да се размотавате на воля в Широка лъка (струва си да го направите!), структурирах маршрута в две части. Едната описва отиването до там, а другата връщането.

Карането не е от най-кратките и може чудесно да запълни един ден от почивката ви, особено ако отделите повече време за снимки, любуване на природата и разглеждане на Широка лъка. Ако тръгнете от Пампорово късно сутринта, точно по обяд ще сте в селото, където има избор от заведения за хранене. След това можете да прекарате следобеда и в разходка из Широка лъка или просто да хванете пътя за Пампорово.

Не е нужно да се презапасявате с вода за това каране, тъй като чешмите по пътя са над 10! Дори шише от половин литър ще ви е достатъчно.

Началото на маршрута е в местността Малина (Ардашлъ) – една от обособените части на Пампорово, най-ниската. Оттам се изкачва триседалковият лифт до вр.Снежанка. Изходната точка е паркинга на битовия ресторант „Малина“. Той се намира точно при отбивката от шосето Пампорово – Девин към м.Малина (отбивката се намира на един десен завой, точно срещу нея е входа за комплекс от бунгала). Застанете в горната част на паркинга (близо до шосето) и нулирайте километражите.

Забележка: Поради усиленото строителство в района на Пампорово е възможно да има нови черни пътища и описанията да не са достатъчно точни.

Таблица на маршрута

Легенда и упътване за използване на машрута

Коментари във форума