Панчарево

Снимки: Иван Белчев и Любомир Ботушаров


Трудно се намират маршрути като този – едновременно лесен за начинаещи, но интересен и за по-напредналите, близо до София, кратък и ненатоварващ, като на всичкото отгоре предлага и наслада за душата под формата на красиви изгледи към яз.Панчарево. Разбира се, това не е сериозен ХС маршрут – карането по него отнема по-малко от час и то с известно размотаване по пътя! Но пък е идеален за отпускане след работа или за почивка или загрявка след/преди по-тежък излет. Заради дължината му е напълно излишно да носите храна. По пътя има чешма точно преди изкачването, така че и водата ви не е нужно да е повече от половин литър.

Първата част от маршрута е предимно по асфалт и гладък черен път – върви се по брега на язовира. След това се отклонявате по приятна пътека в гората, която плавно и криволичейки се изкачва нагоре и стига до сграда на „Кремиковци“, където неминуемо ще бъдете посрещнати от кучешки лай (не се стряскайте, не са опасни). Оттам поемате по друга, още по-тясна пътечка, по която се спускате леко, движейки се по склона над язовира. Тук трябва да внимавате, защото пътеката е сравнително гладка, но на места е широка едва 20см, а от лявата ви страна почти навсякъде има стръмен склон. За още повече тръпка тук-там настилката е с дребен чакъл, който прави завоите още по-интересни. Така излизате на широка алея, по която бързо се спускате до изходната точка на карането.

Таблица на маршрута

Легенда и упътване за използване на машрута

Изходна точка: с. Герман, паркинга при стената на ез. Панчарево

Дължина: 7,12 км

Денивелация: 140 м


Можете да стигнете до изходната точка (паркинга при стената на язовира) по няколко начина. Първият е с колелото си – от центъра на София до Герман са 15км. Вторият начин е да отидете с кола до по-големия и известен паркинг до Самоковското шосе при началото на язовира – оттам с колелата да минете по стената и да стигнете до началото на маршрута. Третият начин е с кола да отидете направо на малкия паркинг в Герман – за селото има отбивки и от Околовръстното шосе, и от магистрала „Тракия“. Като минете през цялото село ще излезете точно в края му на паркинга при стената. До Герман може да се стигне и с автобус №6, който межете да хванете от автогарата в кв.Гео Милев (до завод „Електроника“). Слизате на последната му спирка в центъра на селото и оттам тръгвате по главната улица в посока, обратна на тази, от която сте дошли с рейса. След около 300м. ще стигнете язовира и паркинга. За съжаление в Герман няма платен паркинг, но може би в Панчарево ще се намери такъв.