Къде е Ловната хижа?

Изходна точка: с. Герман, разклонът към Германският манастир

Дължина: 20,07 км

Денивелация: 500 м

Половината от този маршрут съвпада напълно с маршрута „Германския манастир“, което ще рече, че макар и продължително, изкачването не е никак тежко, защото 500-те метра са разпределени върху повече от 9 км, при това половината от тях са по асфалт и бетонов път. Спускането е дълго и сравнително лесно, изцяло по черни пътища. Все пак винаги ще трябва да очаквате изненади, тъй като въпросните пътища се използват рядко и предимно от ловци и др. такива, поради което на места са изровени и с дълбоки коловози, възможно е тук-там страничната растителност да се е разпростряла малко повече и т.н. Освен това често се срещат дълги, прави и бързи участъци, последвани от доста резки завои, понякога на 180 градуса, затова намалявайте ефективно. Двата пъти, когато съм карал по този маршрут, пътищата ми се видяха съвсем различни, така че характеристиката на настилките е променлива. Като цяло пътищата са почвени и почвено-чакълести. Пак поради слабото използване на тези „черни друмища“, някои от тях се забелязват трудно. Все пак тези, по които минава маршрутът, ги има, гарантирам за това. Ловната хижа обаче я няма, или поне аз досега не съм я намерил. Точно оттам идва и името на маршрута – според картите би трябвало да се минава покрай тази хижа, но на практика не е така. Като свърши спускането, ще излезете в горния край на ез.Панчарево и до края на маршрута се кара по пътя, обикалящ водния басейн. Разбира се, тази част от карането може да я замените с нещо друго, ако желаете.

Карането е отлично за тези, които не се плашат да се забият в по-затънтените части на планините. При този излет вероятността да срещнете хора е много малка, затова си носете всичко необходимо за извънредни ситуации и не тръгвайте сами. Тъй като маршрутът е от типа „дълго изкачване, последвано от дълго спускане“, ако сте с раница и имате място, не би било зле да си вземете и малко защитна екипировка, макар че, ако внимавате достатъчно, тя не би трябвало да влезе в употреба.

Карането отнема около три часа, така че вземете храна по своя преценка в зависимост от това с какво сте дошли и с какво ще се върнете от Герман. (От София до Герман разстоянието около 15 км. С колело се взима за около час, с автобуса за половин час, а с кола за още по-малко.) В селото също има къде да хапнете, макар изборът от гостилници да не е голям. Ще ви е нужен около 1 – 1,5 л вода, защото единствената чешма по пътя е при германския манастир.

Началото на маршрута е отбивката за Германския манастир. Става дума за асфалтиран път. Той тръгва от този край на селото, който е откъм Околовръстното шосе. Тъй като обяснението как да намерите точното място, където да нулирате километражите си, може да ви се стори объркващо, съм направил и опростена скица на района, която да онагледи нещата.

Приятно каране!

Таблица на маршрута

Легенда и упътване за използване на машрута 


До Герман можете да стигнете по няколко начина. Най-удобният е с кола, но в селото няма платен паркинг. Можете да паркирате колата си или някъде около площада, или на паркинга в края на селото, при стената на ез.Панчарево. И двете места са далече от изходната точка на маршрута, но в близост до нея наистина няма къде да паркирате сгодно. До площада на Герман можете да стигнете и с автобус №6, чиято начална спирка е автогарата в кв.“Гео Милев“, близо до завод „Електроника“. Третият вариант е на собствен ход с байковете, но за мен той е неприятен заради натоварените пътища (най-често отивам с автобуса, а се връщам с колелото и прибирането до вкъщи винаги е най-досадната част).

Ако си представите, че идвате от Околовръстното шосе към вътрешността на селото, първата отбивка наляво е към гробищата и манастира. Тръгнете по нея (отдясно има къщи, а отляво е полето) и след стотина метра пътят се раздвоява. Наляво е към манастира – едно време имаше и табелка, ама напоследък липсва. Затова пък има табели на новия сервиз на Scania, който се вижда наблизо, така че и по тях можете да разберете, че това е въпросната отбивка. Точно на разклона нулирайте километражите си. Ако сте дошли с автобуса или с кола до площада на селото или до язовирната стена на Панчарево, трябва да се върнете с байковете в обратна посока (към Околовръстното шосе) почти до края на селото и да намерите отбивката, следвайки горните указания.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>