Изчезващите пътища (Железница – Ярема)

Името на този маршрут не е случайно и в него няма нищо тайнствено. Чисто и просто някои части от карането минават по толкова занемарени черни пътища, че човек трябва да си ги представи. И все пак ги има, или поне някога ги е имало. Това е основната особеност на маршрута – трудното ориентиране. Казаното се отнася най-вече за няколко участъка, които минават през поляни. Там тревата расте буйно и нависоко и заличава пътя почти напълно. Ето защо маршрутът е подходящ за пролетта или есента, когато тревата още не е избуяла твърде много или е вече окосена. Ако отидете по тези места през юли или август, може и да не намерите въпросните пътища.

Изходна точка: последната спирка на автобус №69 над Железница (близо до ханчето „Белите брези“)

Дължина: 13,03км

Денивелация: 400м

Друга особеност е, че има и немалко асфалтови отсечки, които за жалост не могат да бъдат избегнати. Някои от тях дори са нанадолни. Основната част от асфалта и на отиване, и на връщане, е по пътя от Железница за Плана, в Ярема също има кратко спускане по асфалтирани улици. Но всичко това не разваля хубавия планински характер на маршрута.

Третото, което трябва да знаете за карането е, че на места изкачванията са доста стръмни, в отделни участъци почти невъзможни. Като цяло наклоните са умерени, но ги има и споменатите изключения, така че бъдете подготвени и за малко бутане, ако се наложи.

Иначе карането не е дълго, отнема около два часа, и то с почивките. Заради изкачванията е хубаво да си вземете вода, поне 0,5л (най-добре 1л), за да се освежавате. Храна едва ли ще ви е нужна, освен ако не сте решили да хапнете сред природата. Ако пък искате да отпуснете в заведение, освен кръчмите в Железница има и по едно ханче в Ярема и в края на Железница, съвсем близо до началото/края на маршрута (ханче „Брезите“).

Като стана дума за изходната точка, тя се намира в горния край на Железница, след ханче „Брезите“ и разклона за Плана, при последните вили. Там е последната спирка на автобус №69 от Дървеница. Има и паркинг. Избрах тази точка, защото тя е най-високата, до която може да се стигне с автомобил и да го оставите там .

Ако не идвате с кола или с автобус №69 обаче, ще трябва да стигнете до началото на маршрута с каране от Железница. Това ще добави към карането още 100м денивелация и около 4км дължина (с връщането пак до Железница). Има два варианта за стигане от центъра на Железница до последната спирка на автобус №69. По-лесният, но и по-скучен, е по главния път през Железница, докато излезете от селото. Като вървите все по него ще стигнете до ханче „Брезите“, при което е и разклонът за с.Плана. Като продължите направо, т.е. по пътя за Ярема, Ярлово, Алино и т.н., на 300м след ханчето е спирката на 69. Другият вариант е по пресечен терен и дори само това го прави по-изморителен, но и по-хубав за някои. За целта трябва да се изкачите по черния път от Железница по посока на Обиколната алея, х.Физкултурник и Черни връх. Той на места е доста стръмен. Като стигнете широките поляни, където се пресичат пътят за Черни връх с Обиколната алея и с още няколко други пътища и пътеки (това е на около 1,40км от центъра на Железница), пресечете реката наляво и отидете до заслона. Близо до него ще видите табели, едната от които упътва към ханче „Брезите“. Върви се по широка и предимно равна алея, която по-нататък става доста занемарена и при едно поточе липсва мостът, така че ще трябва да минете през дерето по импровизиран мост. Скоро след това ще стигнете къщите, които са под спирката на №69 и покрай тях ще се изкачите до нея.

Нулирайте километражите си на спирката на автобус №69, точно на мястото, където е отбивката от шосето към паркинга, от страната на ханчето (защото има отбивка и от другата, по-далечна страна). Като застанете с гръб към Железница, това се пада лявата част на паркинга. Оттук следвайте описанието на маршрута.

Таблица на маршрута

Легенда и упътване за използване на машрута