Зореница – Нановица

Ако имате път към района на с. Гложене или гр. Ябланица, аз имам все повече и повече приятни маршрути в този хубав край. Сега ви предлагам една разходка между махалите Зореница и Нановица. Макар че се намират съвсем близо една до друга, Зореница е махала на с. Гложене, докато Нановица спада към махалите на гр. Ябланица.


Настоящият маршрут бе замислен като каране за начинаещи, макар че последната част от спускането се оказа малко по-трудна и може да се наложи по-неуверените колоездачи да слязат от байковете, но говорим за разстояние не повече от 500 метра. С други думи, може смело да тръгнете дори и с по-слабо подготвени (физически или технически) колоездачи, но имайте грижата да ги предупредите, че в края може да се наложи да побутат 5 минути надолу, защото от т.10 черният път става по-стръмен и с изровени коловози, което действа плашещо за някои хора. Ако искате на всяка цена да избегнете този участък, можете в т.09 да се отклоните по левия път – така ще се върнете обратно в Нановица и оттам може да се спуснете по асфалта.

Във всяко останало отношение карането е, както казах, истинска разходка. В началото има едно по-стръмно изкачване, но то е по асфалт и се преодолява лесно. Оттам нататък или е равно, или наклоните са по-кратки/по-полегати. На практика доста голяма част от маршрута е по асфалт, но изобщо не си представяйте някакви пътища с трафик и автомобили. Тъкмо обратното е – дори основният път към махала Нановица, макар да е широк, прилича повече на черен път – и заради качеството на настилката, и заради липсата на движение. След това обикаляме разхвърляните по склона групи от къщи по тесни асфалтирани пътчета, които имат един специфичен, изолиран селски уют. Накрая спускането е по черен път, който първоначално е почти без наклон, но в края изведнъж се устремява по-стръмно към Зореница. Доколкото зная, този път е част и от маршрута на популярното Велорали „Ябланица“.

Добре е да изберете за това каране сравнително сух период, защото почвата по черния път изглежда глинеста и лепкава – след дъжд карането вероятно няма да е приятно.

Дължината и денивелацията на маршрута са незначителни, но той така е и замислен. Ако ви трябва по-дълъг маршрут, в МТБ-БГ са описани няколко такива в района на с. Гложене. Тук акцентът е върху друг тип преживяване – леко, лежерно, кратко и бързо. Можете, разбира се, да комбинирате това малко кръгче и с някое друго каране в района. Скоро очаквайте и още идеи в тази насока. Можете, също така, да стигнете до началната точка на самоход както от гр. Ябланица, така и от с. Гложене – това би добавило още няколко километра към актива ви.

Началната точка е в махала Зореница, при един завой на пътя с мост над реката. Мостът бе изграден наново през 2017-2018 г., а вляво от него (като се кара от Ябланица в посока Гложене) остана една малка част от стария път със стария мост, която може да се ползва като паркинг, т.е. там можете да оставите колата си. За всеки случай ето местонахождение в Google Maps: https://goo.gl/maps/YzYMTdy1mUTHR4Uu8.

РекламаКартата е базирана върху BG Mountains / kade.si . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Изходна точка: махала Зореница, https://goo.gl/maps/YzYMTdy1mUTHR4Uu8

Дължина: 9.5 км

Изкачване: 190 м

Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2); има един кратък участък от черния път, който е по-стръмен и изровен.

Физическо натоварване: ниско (КФН=3)

Продължителност: 0.5-2 часа в зависимост от темпото, почивките и т.н.

Вода: 0.5 л, по маршрута няма чешми

Храна: не е необходима

Терен:
– асфалт – 7.0 км
– черни пътища – 2.5 км

Изтеглете GPS следата (в универсалния формат gpx) и я заредете във вашия уред за навигация. Разпечатайте PDF описанието, за да имате най-важната информация за маршрута по време на карането.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.

 


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Описание:

01 (0.0 км) – От началната точка в махала Зореница поемаме за кратко по шосето в посока с. Гложене. След 1 км достигаме отбивката (т.02) към махала Нановица и започваме да се изкачваме към нея. В началото пътят е стръмен, но след няколкостотин метра излизаме на нещо като плато и пътят става равен. В далечината вече се виждат и къщите на махала Нановица, както и кариерата, разположена над нея.

03 (3.2 км) – Достигаме първите къщи. Вдясно има отбивка, пропускаме я. След 100-200 м пътят се разделя (т.04) – караме по основната улица вдясно. Отново започваме изкачване, но то е по-кратко и по-леко от предишното.

05 (4.8 км) – Пътят прави завой наляво и от него пак вляво се отклонява тясно асфалтирано пътче към къщите, сгушени в гънките на един дол. Поемаме по него, наклонът е надолу. Не се увличайте със скоростта, защото видимостта на места е ограничена. Пропускайте всякакви отбивки вляво и вдясно. След краткото спускане следва и кратко изкачване.

06 (6.3 км) – Излизаме на друг асфалтов път в махалата и поемаме по него надясно, за да достигнем след 50-100 м едно открито кръстовище (т.07, вляво и дясно има селскостопански сгради), където поемаме по тесен асфалтов път наляво и започваме да се спускаме по него.

08 (6.9 км) – Достигаме група от къщи, които оформят махала Гераня. Тук асфалтът свършва и преминава в черен път. Първоначално настилката е трошен камънак, но след последните къщи преминава в почвено-тревно-камениста.

09 (7.9 км) – Пътят се разделя на две. Следвайте десния в посока надолу.
Важно! Ако искате да избегнете на всяка цена стръмния участък в края на спускането, тук е мястото да продължите по левия път – той ще ви отведе обратно в Нановица и оттам можете да довършите карането със спускане по асфалт.

10 (8.4 км) – Хубавият, ясен черен път свършва и се разделя на две части, които са по-обрасли и рядко използвани. Левият път все пак е по-добър и точно по него продължава маршрутът, като от тази точка наклонът надолу става по-сериозен, а пътят на места е изровен и има коловози и/или камъни. Тази отсечка е дълга около 400-500 м, след това наклонът намалява и скоро пътят излиза при началната точка в махала Зореница.Снимки: Любомир Ботушаров

Ако желаете да изпратите маршрут или GPS следа за публикуване в MTB-BG.com, свържете се с нас на [email protected] или използвайте някой от начините, описани тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/4647-mtb-bg-contributors.


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>