Буново – хижа „Чавдар“

Отдавна исках да запълня тази празнина в маршрутите на МТБ-БГ, защото по пътеката от хижа „Чавдар“ се спуснахме преди няколко години при едно каране през хижа „Мургана“ и вр. Баба, което обаче така и не описах, защото изкачването не бе подходящо за „широката публика“. Пътеката обаче беше добра и много лесно достъпна от Буново, така че всяка година се заричах, че ще я пробвам пак и ще я опиша, та чак до декември 2019 г., когато това най-сетне се случи. Впрочем случиха се и още приятни неща, за които можете да прочетете в този кратък разказ: https://mtb-bg.com/index.php/trails/travel/7968-travel-2019-bunovo-december.


Пътеката от хижа „Чавдар“ към с. Буново е със синя туристическа маркировка и средна техническа трудност, т.е. подходяща е за всеки, който вече има известен опит в карането по пресечен терен и не се плаши от всеки по-стръмен наклон или по-изровен участък. Такива има по пътеката и предвид ясните следи от мотори, вероятно с времето тя ще става по-трудна, а не по-лесна. Към момента обаче пътеката все още е сравнително бърза и гладка на повечето места. И макар че на картата пътеката изглежда съвсем права, в действителност не си представяйте някакъв скучен улей – напротив, има достатъчно завои и препятствия, които да разнообразят спускането по нея. Маршрутът минава през букови гори и това го прави много приятен и уютен, а в късна есен и през зимата теренът е покрит с дебел слой шума, което малко затруднява следването на пътеката, доколкото е необходимо да се оглеждате и за знаците с боя по дърветата. И макар че не всеки обича да гази „на сляпо“ в есенните листа, за мен това прави пътеката по-разнообразна, защото задницата започва да танцува и адреналинът определено се покачва. Като цяло теренът е „сух“, защото се кара по южен склон, но има един кратък участък, който винаги е кален – за щастие е не повече от 100-200 м. Бих казал, че маршрутът е подходящ за каране почти целогодишно, с изключение на месеците (или дните), в които е паднал повечко сняг или дъжд.

Навигацията по маршрута е пределно лесна и не ви е необходим нито GPS, нито дори някакво подробно описание. От Буново до хижа „Чавдар“ се стига по черен път, който е основният по този склон, т.е. широк, ясен и без някакви сериозни „чуденки“ по разклоните. Пътеката сече пътя напряко, така че при изкачването можете добре да запомните всяка от тези точки, пък и туристическата маркировка е ясна и начесто. Изкачването в никакъв случай не е трудно, но все пак има и по-стръмни участъци, така че на места ще се понапрегнете.

В хижа „Чавдар“, дори в делничен ден, имаше бира, кафе и чай, но за храна е добре да се обадите предварително.

Началото на маршрута е в северозападния край на с. Буново, при мост над р. Буновска, където започва черният път към хижа „Чавдар“. В близост е туристическият информационен център, има и малко площадче с магазин, където могат да се паркират 2-3 коли.

РекламаКартата е базирана върху BG Mountains / kade.si . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Изходна точка: с. Буново, малък площад северозападния край (близо до жп моста и до туристическия център)

Дължина: 12.3 км

Изкачване: 530 м

Ниво на техническа трудност: средно (R2, Т3)

Физическо натоварване: средно (КФН=5.5)

Продължителност: 2-3 часа (в зависимост от темпото, почивките и т.н.)

Вода: 1.0 – 1.5 л, по маршрута има 1-2 чешми

Храна: не е необходима, освен ако не държите да хапнете при хижата

Терен:
– черни пътища – 10.2 км
– пътеки – 2.1 км

Изтеглете GPS следата (в универсалния формат gpx) и я заредете във вашия уред за навигация. Разпечатайте PDF описанието, за да имате най-важната информация за маршрута по време на карането.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.

 


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Описание:

01 (0.0 км) – От моста над Буновска река, заставайки с гръб към селото, поемаме по черния път покрай реката (отдясно) към хижа „Чавдар“. След 2.1 км (т.02) достигаме уширено място, където два притока се вливат в р. Буновска. Надясно има поне два черни пътя, тук (по склона срещу нас) свършва и пътеката, по която ще се спуснем. Ние продължаваме по основния черен път (т.е. левия) покрай Буновска река. Той се изкачва предимно с плавен наклон и доста серпентини, като при някои от тях се отделят второстепенни черни пътища, а именно:
– в т.03 (3.3 км) сме надясно;
– в т.04 (4.4 км) сме наляво;
– в т.05 (5.0 км) сме надясно;
– в т.06 (6.1 км) сме наляво;
– в т.07 (6.3 км) пропускаме черен път вдясно и караме направо;
– в т.08 (6.7 км) сме надясно.

Точно 8.0 км след началото (т.09) достигаме хижа „Чавдар“.

Пътеката започва точно пред хижата. Най-лесно е да следвате синята туристическа маркировка, затова пресичанията на пътя не са отбелязани с точки, защото по-скоро биха ви объркали. В някои случаи се излиза на пътя и трябва да карате по него 20-30 м до следващата отсечка от пътеката (например при т.04). След 2 км спускане пътеката свършва на черния път при водослива на р. Буновска и притоците ѝ (т.02). Още 2 км по черния път и сме в Буново.Снимки: Любомир Ботушаров, Милко Костов

Ако желаете да изпратите маршрут или GPS следа за публикуване в MTB-BG.com, свържете се с нас на [email protected] или използвайте някой от начините, описани тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/4647-mtb-bg-contributors.