Карлуково – Реселец

До скоро за района около Карлуково само бях чувал. Едва в последните 1-2 години започнах да откривам интересните обекти и приятните разходки (пешеходни, автомобилни или колоездачни), които предлага тази част на Предбалкана. Така в един топъл летен ден проучихме и описахме този приятен маршрут – едно от най-подходящите карания за начинаещи, което можете да намерите в МТБ-БГ, при това намиращо се само на един час път от София.

Изоставените железопътни трасета са хубаво нещо. В Европа и Северна Америка често ги превръщат във велоалеи, защото наклонът (когато изобщо го има), е минимален и това гарантира лесно каране за всеки. В България едва ли скоро ще доживеем изглаждане на подобна крайградска инфраструктура за колоездачите, но на няколко места съм виждал черни пътища, останали на мястото на стари ЖП линии, и те обикновено могат да се превърнат в много приятни маршрути. При настоящия случаят е точно такъв.

Има и още обаче! Искърският пролом, особено в района на Карлуково, е известен с красивите и величествени скални венци, останали от двете страни на врязаното речно корито. Карането, което ви предлагаме, е от двете страни на реката, което ви гарантира красиви гледки през цялото време. Минава се и покрай няколко местни забележителности – един скален манастир (до него обаче се стига пеша по стръмна пътека, и то ако има кой да пази велосипедите), скалното образувание Провъртеник, интересна каменна къща в близост до хижа „Провъртеник“ и т.н.

Във всеки случай няма да скучаете, а за да е още по-интересно (или леко предизвикателно), една малка част от пътя е обрасла и по-трудно проходима, т.е. има и лек елемент на храсталясване, така че дори начинаещите да могат да усетят в пълнота досега с дивата природа.  Впрочем, ако тази част от пътя се ползваше по-често, тя щеше да е в нормално състояние, така че „налазвайте“ маршрута още от пролетта, за да го утъпчете добре за идните поколения. :))) Шегата настрана – въпросният участък наистина е кратък, няколкостотин метра. Предполагам, че напролет ще е съвсем проходим, но през лятото растителността го бе забулила малко повече.

В този ред на мисли, маршрутът е проходим от ранна пролет до късна есен. В по-голямата си част той следва чакълести пътища, които са проходими и след дъжд. Има и няколко километра почвен път – там може да се натъкнете на кал в преходните сезони, но не вярвам да е нещо драматично.

През повечето време наклонът е минимален или направо равен, но в една част от маршрута има и малко по-вълнообразен терен с няколко изкачвания и спускания. Във всички случаи обаче това каране би трябвало да е по силите на всеки, дори и на колоездачи със слаба физическа подготовка. По отношение на техничността, има само 2-3 места, които може мааалко да затруднят начинаещ колоездач, но става дума буквално за участъци от по 50-100 метра, не повече. Всъщност по-голям проблем, най-вече по отношение на комфорта, може да се окаже чакълестата настилка в равните участъци, тъй като с твърдак подрусва доста. Така е обикновено – пълно щастие няма, а точно най-здравите и най-равни черни пътища обикновено са с трошено-каменна настилка и друсат най-много.

Началото е при психиатричната болница (ще я намерите или с помощта на GPS, или с питане в селото; линк към Google Maps: https://goo.gl/maps/uFSBz3szccD2), където лесно можете да намерите място за оставяне на автомобилите. Наблизо е и гара „Карлуково“, така че до маршрута можете да стигнете и с влак.

РекламаКартата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Изходна точка: Държавна психиатрична болница „Карлуково“

Дължина: 24.1 км

Изкачване: 250 м

Ниво на техническа трудност: ниско (R1, R2)

Физическо натоварване: ниско (КФН=3.5)

Продължителност: 2-4 часа в зависимост от темпото

Вода: 0.5-1 л, по маршрута има няколко чешми.

Храна: За половин ден (при по-бавно темпо)

Терен:
– асфалт – 6.0 км
– черни пътища – 18.1 км

Изтеглете GPS следата (в универсалния формат gpx) и я заредете във вашия уред за навигация. Разпечатайте PDF описанието, за да имате най-важната информация за маршрута по време на карането.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.

 


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Описание:

01 (0.0 км) – От болницата тръгваме по черен път на север покрай реката. От лявата страна има надвиснали скали. След 1 км достигаме дървена порта, преграждаща пътя. Обикновено е заключена с катинар, за да не преминават автомобили. За пешеходците обаче има допълнителна врата в портата, която е отключена – оттам трябва да се промушите и с велосипедите. Продължаваме по черния път, който е чакълест и някога е бил трасе на железопътна линия – на много места ще видите стари стълбове. Трасето е изсечено в скалите, т.е. на места се движим в нещо като изкуствен каньон. В т.02 (2.0 км) достигаме изоставени постройки – наляво има черен път, който пропускаме и продължаваме напред по основния път.

В т.03 (2.4 км) достигаме приятно място за почивка, където има чешма, приятна маса край реката и други удобства. Тук започва пътеката към скалния манастир „Свети Никола – Глигора“. До него обаче може да стигнете само пеша. Пътят продължава под внушителни отвесни скали, на върха на които е скалният феномен Провъртеник – ще можете да го разгледате по-късно (на връщане), когато преминете от другата страна на реката.

В т.04 (3.7 км) пътят се раздвоява – поемаме наляво и нагоре, първите метри са стръмни. Оттук до с. Реселец караме по хълмист терен, т.е. наклонът се мени с изкачвания и спускания. Следваме само основния път. В т.05 (4.5 км), точно след първото изкачване, сме надясно. В т. 06 (5.1 км) пропускаме черен път вляво и достигаме нещо като ферма отдясно. При този обект държим ляво и започваме едно по-продължително изкачване. В т.07 (7.3 км) пропускаме черен път вдясно и завиваме по основния наляво – теренът се изравнява и започват да преобладават спусканията.

Така достигаме до крайните къщи на с. Реселец в т.08 (9.7 км), където има и чешма с навес и пейки за отдих. От това място продължаваме по единствената асфалтова улица към селото, на първото кръстовище (т.09) сме вдясно, пресичаме реката по мост и в т.10 (10.3 км) излизаме на главната улица и поемаме по нея надясно, за да напуснем селото в източна посока.

Пътят ни отвежда до мост над р. Искър и след него в т. 11 (11.9 км) се отклоняваме от шосето по занемарен път, който някога е бил с асфалтова или бетонена настилка – на места тя си стои, на други не съвсем. Пътят е равен и върви между ЖП линията (отляво) и реката (отдясно). В т.12 (13.1 км) пропускаме черен път надясно към реката

В т.13 (14.2 км) достигаме бент и мост над реката (вдясно), а вляво се виждат изоставени постройки, до които е водел пътят. Тръгваме към тях, но веднага вдясно покрай реката има тесен асфалтов път, по който поемаме и достигаме до подлез под ЖП линията. Оттук пътят вече е черен, като си личи ясно, че някога това е било трасето на железния път. Следваме само основния път – ако видите някое отклонение (например в т.14), пропускайте го. В т.16 (16.5 км) отново минаваме под ЖП линията и продължаваме наляво по основния път. Скоро след това отново се приближаваме до брега на реката и точно тук започва обраслия участък от пътя.Той е дълъг не повече от километър, след което растителността се отдръпва и се усеща приближаването до цивилизацията.

В т.17 (20.8 км), след поредното преминаване под ЖП линията, пропускаме черен път вдясно, който води до близкото хидросъоръжение (бент) на р. Искър. Продължаваме напред и след 200 м пропускаме път вляво (т.18), а след още 200 м пропускаме втори такъв (т.19) и достигаме приятна поляна с къщи вдясно, включително една интересна каменна къща.

В т.20 (21.4 км) отново сме на кръстопът – продължаваме напред и следваме само основния път, пропускайки отбивки наляво и надясно към вили или градини. На места пътят преминава в асфалт, на други е черен път. По него достигаме до т. 21 (22.8 км), където се включваме в асфалтовия път от с. Карлуково (наляво) към гарата и болницата (надясно). Продължаваме към болницата, за да достигнем началната точка.Снимки: Любомир Ботушаров

Още снимки от карането по маршрута можете да разгледате тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/karlukovo-reselets.

Ако желаете да изпратите маршрут или GPS следа за публикуване в MTB-BG.com, свържете се с нас на [email protected] или използвайте някой от начините, описани тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/4647-mtb-bg-contributors.


Оставете отговор

XHTML: Можете да използвате следните маркери: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>