Владая-Кладница

Точно в края на 2015 г., преди първите големи снегове, направихме с приятели няколко излета, от които се получиха прекрасни маршрути. Нямаше смисъл да ги публикувам през зимните месеци, но пролетта вече чука на вратата, така че е време за нови карания. Настоящият маршрут не само е подходящ за пролет и есен, тъй като се намира от западната страна на Витоша, но е и един от най-хубавите маршрути край София изобщо – толкова, че ме накара да се чудя как така не съм го описал по-рано!

Причините да е толкова хубав са няколко. Може би да започнем с това, че общата дължина на пътеките в този маршрут е повече, отколкото на асфалта и черните пътища, взети заедно. По-хубаво от това може ли? Западните склонове на Витоша са подходящи за каране почти през цялата година – почвите изсъхват бързо, а слънцето покачва температурите дори в студените месеци. Друго си е, дори когато става дума само за 10-15 км по-нататък от София. По тези места туристическият поток е минимален, така че дори през почивните дни се кара съвсем спокойно, а през делничните направо е чудо, ако срещнете някого. Пътеките и маршрутът като цяло са много разнообразни – има от всичко и при изкачванията, и при спусканията, та дори и малко носене (50-100 м) за разнообразие. В същото време спусканията хем са технични, хем не са прекалено трудни, така че ще се харесат на много широк кръг от хора. Начинаещите със сигурност ще срещнат трудности на отделни места, но ако не са твърде плашливи и мрънкащи, карането ще им хареса много. Маршрутът не е съвсем кратък, така че лесно може да запълни (с почивки и размотаване) 5-6 часа, ако се кара с бавно темпо. Същевременно опитни и тренирани карачи могат да го завъртят и за два часа, така че пак казвам – всеки софийски МТБ любител, а също и гостите на столицата, си струва да опита това каране.

Реклама

А как стана така, че го публикувам една в 15-тата година от съществуването на МТБ-БГ? Много просто, едва през есента на 2015 г. открих една две пътеки над Кладница, които се превърнаха във важна част от маршрута. На практика настоящото каране може да се разглежда като комбинация от два други маршрута, които вече са публикувани в сайта – „Владая“ и „Съкровищата над Кладница, част 1“. Има и един още по-стар маршрут – „Бояна – Владая – Кариерите – Мърчаево и обратно“, който също може да се върже с настоящия, за да се получи още по-дълго и наситено с пътеки каране – с дължина между 40 и 50 км.

Изобщо, възможности и комбинации колкото искате – всеки, който познава добре витошките пътеки, лесно може да импровизира. За тези, които търсят готов маршрут, описаният тук е с начало в западния край на кв. Владая, където започва пътят към с. Мърчаево. На това място има мост над реката, автобусна спирка и обръщало за маршрутки – точно до спирката е и началната точка на маршрута. От същото място започва и маркираният с табели в син цвят колоездачен маршрут „Владая“.

Снимки от карането ни по маршрута можете да видите тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/vladaya-kladnitsa


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: гр. София, кв. Владая
Дължина: 27.8 км
Изкачване: 680 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, Т2, Т3, Х)
Физическо натоварване: средно, КФН=5
Продължителност: 2-6 часа в зависимост от темпото и почивките.
Вода: 1-2 л, по пътя има 1-2 чешми, а в Кладница и магазини
Храна: за половин ден
Терен:
– асфалт – 6.2 км
– черни пътища – 6.6 км
– пътеки – 15.0 км

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): route-2016_vladaya-kladnitsa.zip
GPS файл с нарязани до 500 т. следи за стари приемници Garmin

Описание на маршрута в PDF: route-2016_vladaya-kladnitsa.pdf

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Описание:

01 (0.0 км) – От автобусната спирка поемаме по улицата нагоре към планината (посока изток).

02 (0.2 км) – Достигаме кръстовище с пет кьошета – тук трябва да продължим по стръмната улица покрай хотел „Дискрет“ (т.е. втората улица отляво надясно). Пътят се изкачва над последните къщи на Владая и навлиза в планината – движим се само по него, пропускаме разни черни пътища и пътечки наляво и надясно. По-нагоре асфалтът преминава в паваж.

03 (2.9 км) – Пресичаме Обиколката на Витоша и продължаваме нагоре по павирания път към м. Кариерите.

04 (4.0 км) – Пропускаме асфалтирана отбивка вдясно към една почивна станция/хотел.

05 (4.6 км) – При една хижа асфалтът свършва и преминава в черен път. Продължаваме по него направо и нагоре.

06 (4.8 км) – Основният черен път прави завой наляво, следваме него. Пропускаме по едни път вляво и вдясно. Нагоре следваме само основния път и пропускаме разни второстепенни отбивки от него.

07 (6.8 км) – Отдясно идва стръмен път откъм Мърчаево – продължаваме по основния път направо, тук наклонът вече е минимален, дори равен.

08 (6.9 км) – Вдясно е пътеката към Рударци/Мърчаево, много е хубава, но този път я пропускаме и продължаваме направо.

09 (7.4 км) – Пресичаме занемарен черен път, продължаваме напред по основния.

10 (7.9 км) –  Пропускаме черен път наляво и продължаваме направо по основния. Минаваме покрай още 1-2 кариери.

11 (8.6 км) – При последната кариера пътят свършва. Продължаваме напред по пътека през гората, която опира в едни малки скали – тук започва участъкът, в който се налага малко да носим велосипедите. Следваме пътеката – ясна е, на места има и маркировка с табели. След преминаването на две каменни реки, пътеката отново става караема и доста приятна. Следваме я само направо (юг).

12 (9.7 км) – Излизаме на широка поляна, където пътеката преминава в два затревени черни пътя. Следваме левия, който се спуска към няколко вили/бунгала наблизо.

13 (10.0 км) – Излизаме на друг черен път и продължаваме по него надясно и надолу към хижа „Селимица“.

14 (10.2 км) – Точно под хижата излизаме на пътя от Кладница, който води до нея. Продължаваме наляво и нагоре по черен път към м. Танчовица (има табели с маркировка към Черни връх, както и към Чуйпетльово).

15 (10.7 км) – Надясно и нагоре по основния черен път.

16 (11.6 км) – Достигаме м.Танчовица – обширни слънчеви поляни с няколко къта за отдих и почивка, включително и голям заслон вляво. Пътят се разделя на няколко ръкава – следваме най-десния, който отива към северозападния край на поляната.

17 (11.8 км) – Точно там, в северозападния ъгъл на поляната, започва пътеката към Кладница. Поемаме по нея, някога е била черен път, но природата си е възвърнала по-голямата част от него.

18 (12.0 км) – Пътеката се разделя на два обрасли ръкава – следваме левия. След малко отново се разширява, влизайки в гората.

19 (12.3 км) – Пътеката се разделя на две. Вляво е по-пряката, по-технична и по-трудна пътека. Този път избрахме по-лесната (надясно), но ако предпочитате, можете да минете и по пряката.

20 (13.0 км) – След събирането на двете пътеки се завива вдясно и се влиза в една брезова гора. Точно при началото ѝ има пътечка вляво – ако я видим, пропускаме я и следваме основната, широка пътека. В края на горичката тя поема стръмно и право надолу, кара се много бързо, но внимавайте, защото съвсем наблизо е следващото отклонение.

21 (13.3 км) – Наляво от широката, бърза пътека се отклонява значително по-тясна пътека към близката гора. Шмугваме се сред брезите и се радваме на игриви завои и бързи прави отсечки.

22 (13.9 км) – Излизаме на черен път, пресичаме го и продължаваме от другата страна, след което поемаме надясно.

23 (14.0 км) – Вляво се отделя пътека в гората, ние караме направо по остатъците от стар черен път, който също се е превърнал вече в пътека.

24 (14.4 км) – Излизаме над къщите в горния край на Кладница. Пътеката завива наляво и преминава в черен път между дворовете на 2-3 къщи.

25 (14.5 км) – Излизаме на главната хоризонтална улица в горния край на Кладница. Поемаме по нея надясно.

26 (14.8 км) – Включваме се в пътя между с. Кладница и хижа „Селимица“. Караме по него наляво и надолу към селото. След 100 м има разклон – следваме дясната улица (ако искате да минете през площада, хванете лявата). Спускаме се шеметно надолу.

27 (15.6 км) – Стигаме главната улица – по нея надясно в посока Рударци.

28 (16.0 км) – Точно след излизането от селото вдясно търсим пътеката по водопровода, по която минава Обиколката на Витоша. Сега обаче я караме в обратна посока – към Владая. Оттук нататък са споменати само най-главните разклони и кръстовища. Има и много други отклонения, но навигацията е лесна – следваме само основната, равна пътека и следим за шахтите на водопровода и маркировката (има както табели за колоездачен маршрут, така и маркировка за състезанието Витоша 100).

29 (17.2 км) – В първото голямо дере пропускаме пътека наляво и надолу към Рударци и продължаваме покрай водопровода (равната пътека, пак наляво, но без спускане).

30 (19.1 км) – Пресичаме черен път, който слиза наляво и надолу към Рударци. Продължаваме напред по равната алея.

31 (20.2 км) – Отдясно се спуска пътека/път – продължаваме направо по равната пътека покрай водопровода.

32 (21.4 км) – Пресичаме черен път, който наляво слиза в Мърчаево. Продължаваме напред по равната пътека.

33 (23.2 км) – Пътеката прави широк завой надясно и пресича още един черен път, продължаваме покрай водопровода.

34 (26.0 км) – Отклоняваме се по пътека вляво през гората – след кратко, стръмно спускане излизаме на по-широка пътека и караме нагоре по нея. Пресичаме малък поток и по занемарен черен път се изкачваме до изоставената хижа на „Водпроект“.

35 (26.3 км) – При тази изоставена хижа гледаме за пътеката към Владая, която се пада направо, идвайки откъм дерето по черния път. Има и табели с колоездачна маркировка, син цвят. Караме по тази пътека надолу – не е съвсем лесна, не е и много трудна. Наесен е по-трудно забележима заради шумата.

36 (27.0 км) – Пресичаме друга пътека, продължаваме направо и надолу.

37 (27.3 км) – Излизаме на черен път. По него караме надясно и надолу, стигаме до асфалт и по него пак сме надясно и надолу, за да излезем на петте кьошета при хотел „Дискрет“. Оттам до началната точка (автобусната спирка) остават още 200 м.