Варна – Кранево

Лято е, време за море! А защо не море + колело?

Това не е първият черноморски маршрут, който публикуваме – със сигурност няма да е и последният, тъй като в продължение на няколко години непрекъснато се убеждавам, че на много места по Черноморието има доста приятни пътечки и маршрути за каране, така че човек лесно би могъл да разнообрази почивката си, ако не го мързи и си вземе колелото. Разбира се, мен ме мързи и не си го взимам, така че всеки път само си отбелязвам, че някой път трябва да дойда с колело тук, и тук, и там…

А пък през пролетта на 2013 г. посетих за пръв път (представете си!) Варна по повод на проведения там Устрем Велофест. Вярно, още беше рано за плаж, но затова пък бях с колело. И още много хора бяха. А организаторите от велоклуб „Устрем“ бяха организирали за всички тези хора съботни излети с велосипеди – един за напреднали, един за начинаещи и един само по асфалт. Именно GPS следата от излета за напреднали ще споделя сега с вас.

Повече снимки и подробности за самия велоизлет можете да си припомните от тази галерия: https://mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/ustrem-velofest-2013-04-27


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: Варна, бензиностанцията в края на паркинга на УМБАЛ (болница) „Св.Марина“
Дължина: 34.2 км
Денивелация (изкачване): 650 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, Т1, Т2, Т3)
Физическо натоварване: средно, КФН=5
Продължителност: 2-3 часа (с по-бързо темпо), 3-6 часа (с почивки и бавно темпо)
Вода: 2 л, при Аладжа манастир има чешма
Храна: По ваша преценка – за половин или цял ден.

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): gpstrack0043_Varna.zip

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.

Макар че организаторите на излета го бяха определили като такъв за напреднали, маршрутът всъщност е напълно подходящ и за начинаещи, тъй като в него няма нищо, което да е особено трудно от техническа гл.т. Включва асфалт, черни пътища и леки пътеки, които са доста приятни. Като физическо натоварване също не е тежък, но имайте предвид една особеност – карането започва в горния край на града, при болницата „Св.Марина“, а от центъра дотам са между 6 и 8 км, така че цялото каране в моя случай бе почти 50 км. Ако отидете до началната точка с кола обаче, единствената трудност е първото изкачване, което е доста стръмно.

Тъй като карането беше в голяма група и гонехме график, нямах време да записвам точки на всяко кръстовище, так че този път наистина ще ви е нужен GPS, за да следвате трака.

Заради това няма и подробно описание, ето как звучи краткото такова: от началната точка при бензиностанцията в съседство с болницата се изкачвате по пътека и след това по стръмни бетонирани и черни пътища, представляващи улици във вилна зона. След последните къщи има един особено стръмен участък, по който излизате на приятна поляна и продължавате надясно по платото над града в посока ТВ кулата. Оттам през друга вилна зона по асфалт достигате един широк автомобилен път, пресичате го и следват още черни пътища през вилни зони, а също и кратка пътека на едно място. В крайна сметка се спускате до шосето през Аладжа манастир за Златни пясъци. Оттук започва най-хубавата част, тъй като е предимно по пътеки. Целта е да достигнете един заслон с чудесна панорама към морето, курорта „Златни пясъци“ и с. Кранево. Оттам се връщате обратно през Аладжа манастир до ТВ кулата по малко по-различна комбинация от пътища, макар че някои от тях съвпадат с тези от отиването. От кулата се продължава по трасето на ХС състезанието, което представлява първо черен път, а след това една много приятна пътека, за да завършите със спускане през вилната зона.

Най-подходящо е да карате този маршрут преди обяд, макар че в дългите летни дни, ако сте сигурни в темпото си, т.е. можете реалистично да прецените колко време ще ви отнеме, може да го направите и привечер. Сами виждате също, че може да се обособят поне 2-3 по-кратки маршрута от него, така че винаги можете да си го дооформите по свой вкус.