Желява и Елешница

След като вчера публикувах описанието на една нова за мен и много разнообразна пътека в близост до София, над с. Елешница, се сетих за още нещо. Макар че в цитирания маршрут споменах за варианта тази пътека да се комбинира с други налични в района и най-вече с популярната пътека над Желява, напълно съм наясно, че не всеки обича да се занимава със сглобяване на GPS тракове и комбиниране на маршрути. Иначе казано, наготово си е най-добре, а пък аз имам готова (записана) GPS следа, която само трябваше да поизчистя и да добавя на нея най-важните точки, за да е годна за публично споделяне.


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Ако все още не е станало ясно, това е удължен вариант на вчерашния маршрут, като началото е в с. Желява (защото има по-удобно място за паркиране), и освен пътеката над Елешница, включва и второ изкачване до паметника и спускане на повече от половината от пътеката към Желява. По-конкретно, карането е с дължина около 19 км, две изкачвания (не много трудни, но не са и полегати!) и две спускания по хубави пътеки.

Няма да правя дълго описание, защото такива има и за двете пътеки в съответните статии. Пак казвам, че тази следа я публикувам само за удобство на хората, които са свикнали да заредят данните в GPS-а или телефона си и да тръгнат по цветната линия, без да четат за всеки разклон, а също и за тези, които познават района или част от него, но предпочитат да имат подръка и GPS следа.

Реклама


Изходна точка: с. Желява, обръщалото за автобусите в началото на селото, като се идва откъм София; https://goo.gl/maps/6UGdrZe2jKn

Дължина: 19.4 км

Изкачване: 770 м

Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, Т3, Т4)

Физическо натоварване: средно (КФН=6)

Продължителност: 2-4 часа в зависимост от темпото, почивките и т.н.

Вода: 1.5 – 2.0 л, по маршрута няма чешми

Храна: За половин ден, по ваша преценка. В населените места на магазини и кръчми.

Терен:
– асфалт – 11.1 км
– черни пътища – 3.8 км
– пътеки – 4.5 км

Изтеглете GPS следата (в универсалния формат gpx) и я заредете във вашия уред за навигация. Разпечатайте PDF описанието, за да имате най-важната информация за маршрута по време на карането.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Описание

01 (0.0 км) – От началната точка караме по главната улица до центъра на селото, където завиваме надясно по мост над реката, после пак надясно и после наляво. Изкачваме се по асфалтов път до Мерова поляна (т.02, 4.7 км), където има два паметника и асфалтът свършва. Тук поемаме надясно и нагоре по стръмен черен път към близката горичка на върха на хълма. Навлизаме в нея и внимаваме да не изпуснем началото на „Скритата пътека“ в т.03 (5.1 км). По нея правим разнообразно спускане с дължина над 2 км (и с някои междинни изкачвания!) чак до стария път за Ботевград, като трябва да внимавате да не изпуснете пътеката в т. 04 (6.4 км) при една ловна хранилка. От края на пътеката (т.05, 7.2 км) караме надясно по разбит асфалтов път до с. Елешница. Минаваме през почти цялото село и в т.06 (8.8 км) се отклоняваме надясно по занемарена улица, която скоро преминава в черен път. С няколко серпентини, следвайки основния път през вилната зона, се изкачваме до т.07 (11.2 км), където отново се включваме в асфалтовия път над Желява. Надясно по него се изкачваме за втори път до Мерова поляна и паметниците (т.02, 14.4 км). Този път обаче хващаме пътека наляво и след кратко, но стръмно изкачване, се включваме в основната и най-популярна пътека над Желява – в т. 08 (15.0 км). Пътеката е сравнително лесна и бърза, така че скоро се озоваваме в долината на Желявска река (т.09, 16.8 км). Оттам се изкачваме за кратко по черния път направо (в югозападна посока, към селото), после се спускаме, влизаме в селото и по една от основните улици достигаме края му, където е и мястото за паркиране (автобусната спирка).