Петрич ендуро 2017 | GPS следа

Както може би сте прочели в репортажа от състезанието, пътеките над Петрич са едни от най-добрите в страната, в което съм имал възможност да се уверя и друг път. Още по-добрата новина е, че те стават за каране почти през цялата година, дори и през зимата. Вярно, че над хижа „Конгур“ по някое време пада сняг и се задържа чак до пролетта, но повечето пътеки са от хижата надолу, включително и три от етапите на първото ендуро състезание в града.

Да не говорим пък, че в района има още много варианти за каране – като основа за планиране на маршрути там можете да ползвате сборните GPS следи „Беласица“ и „Огражден“.

Малко уточнения: В имената на траковете пътеките отговарят на специалните етапи от състезанието, както си бяха наименовани и в същия ред. Трансферните етапи обаче са с номера, зададени от мен. Това е така, защото състезанието официално започваше от хижа „Конгур“. До нея повечето участници стигнаха с автомобили – първо по асфалт, после и няколко километра по черен път, който е хубав и проходим. Това обаче едва ли ще е така при късно-есенни, зимни и ранно-пролетни условия. Така че мнозина може да предпочетат да оставят колите по-ниско и да се качат на самоход. Принципно цялото изкачване от Петрич до вр. Конгур е доста дълго и сериозно като денивелация, така че повечето хора (особено с АМ/ендуро велосипеди) вероятно биха предпочели да се качат с автомобил до хижа „Беласица“ (или до разклона за нея, т. 02), оттам да продължат нагоре с велосипедите и после да се върнат с такси за колата.

Вода има при хижа „Конгур“, хижа „Беласица“, близо до финала на трети етап и по средата на изкачването (и спускането) на четвърти етап. Храна също се предлага в хижите, както и в доста кръчми и ресторанти в града.

Като техническа трудност повечето специални етапи са Т4, единствено вторият етап e по-скоро Т3.


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


 


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Описание:

Трансфер 0 | Петрич – хижа „Конгур“ | 13.5 км
Организаторите бяха избрали за начална точка на състезанието хижа „Конгур“. Дотам участниците стигаха с личните си автомобили. Тръгва се от градския стадион (т.01) и по асфалтов път се изкачваме до разклона за хижа „Беласица“ (т.02), където бе разположена и зоната с подкрепителни храни и напитки. Ако искате да щадите максимално автомобила си, това е нивото, до което можете да стигнете без никаква опасност за него, като при желание може да го оставите и при хижа „Беласица“, която е на 1 км по десния път. Изкачването към хижа „Конгур“ продължава наляво, но асфалтовият път нагоре е доста разбит. В т.03 се отделя черен път към хижа „Конгур“ – през лятото и есента той е сравнително лек и проходим за почти всякакви леки автомобили. През зимата и пролетта обаче може да е в по-лошо състояние.

Трансфер 1 | Хижа „Конгур“ – вр. Конгур | 8.9 км
От хижата (т.04) продължаваме по основния черен път нагоре. Изкачването е дълго, но не много трудно, защото наклонът е предимно умерен и постоянен – на мен лично ми е доста приятен за каране заради въздушните панорами, които се откриват от високите части на планината. По откритите склонове обаче може да е доста ветровито понякога. Имайте предвид, че там пада и сериозна снежна покривка (склонът е северен), така че този трансфер и първият специален етап не стават за каране след първите сериозни снеговалежи и снегът се стопява чак напролет. В т.05 се отделяме по черен път наляво (другият продължава директно към билото в дясна посока), а в т.06 атакуваме последните метри към върха направо по туристическата пътека (може обаче да се посече и отдясно, след което пак наляво по друга пътека до върха).

Етап 1 | Вр. Конгур – хижа „Конгур“ | 4.9 км
Първият етап от състезанието следваше предимно туристическата пътека с червена маркировка, която сече напряко черния път. Започва се от самия връх (т.07). Пътеката е типична високопланинска, технична, виеща се през хвойните, на места доста стръмна, с ронлива и нестабилна настилка от подвижни камъни. На едно място етапът за известно време следва черния път, после отново сме по пътеката, вече в горската част. Малко преди хижата се включва в черния път.

Етап 2 | Хижа „Конгур“ – асфалтовия път | 3.3 км
Комбинация от две туристически пътеки – първата с червена маркировка, втората с жълта, които секат склона напряко на черния път и асфалта в посока Петрич. Началото е в т.08, точно под портала на хижата (която е бивша гранична застава), на първия десен завой, като се тръгне надолу. Пътеката е много разнообразна, горска, на много места е оформена като улей, на други е по-широка. Обикновено е покрита с доста листа, особено наесен. Финалът е в т.09, на асфалтовия път малко над разклона за хижа „Беласица“.

Трансфер 2 | Асфалтов път | 1.3 км
В рамките на състезанието придвижването между втори и трети етап ставаше по асфалта надолу, за да се мине през подкрепителния пункт при отбивката за хижа „Беласица“ (т.02). При нормално каране ви препоръчвам да стигнете до старта на трети етап (т.10) направо по пътеката с жълта маркировка (вижда се на картата).

Етап 3 | Асфалтов път – Петрич | 2.6 км
Третият етап също е комбинация от няколко пътеки, които са подобни на тези от етап 2, само че са още по-разнообразни и малко по-трудни и изненадващи на някои места. Започва се по пътеката с жълта маркировка, после по други пътеки и накрая пак по нея, като на едно място (близо до началото) пресичаме асфалтовия път, а след това към края на етапа излизаме на един негов ляв завой, където пътеката продължава надясно и завършва с груби и неравномерни бетонени стъпала (не им влизайте с максимална скорост, защото могат да ви изненадат неприятно). Излиза се на малки улички в горния край на града – т.11.

Трансфер 3 | Петрич – Папреница | 6.0 км
От т.11 до т.12 не мога да ви дам никакви други указания, освен да следвате GPS следата. Минава се по разни улици, по едни забавни стъпала и пак по улици, за да се стигне до кът в подножието на планината, където има няколко ресторанта и заведения (някои работещи, някои не). Там е и финалът на четвърти етап, но преди това трябва да се изкачим до него, което означава в т.12 надясно по стръмен асфалтов път между заведенията, който води до т.нар. Ловен дом (т.13). От края на асфалта продължаваме по широк черен път, който с умерен, на места стръмен наклон, се изкачва нагоре до изоставената гранична застава „Папреница“, където е началото на едно от трасетата за спускане над Петрич. До самия старт стигаме, като се отклоним в т.14 от основния път и се спуснем между изоставените и буренясали постройки до плаца (т.15), където започва трасето.

Етап 4 | Папреница | 2.5 км
Казано най-просто, етап 4 беше по новото трасе за спускане, носещо името „Папреница“, само че в малко по-лек вариант, доколкото някои от най-трудните и опасни места бяха избегнати чрез обиколни линии и пътеки. За това трасе е ставало дума и друг път в МТБ-БГ – сега вече е малко по-грубо и изровено, но е все така разнообразно и предоставя огромен избор от линии.


Ако желаете да изпратите маршрут или GPS следа за публикуване в MTB-BG.com, свържете се с нас на [email protected] или използвайте някой от начините, описани тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/4647-mtb-bg-contributors.