Ковачевица – Сухия чарк – параклис „Св.Георги“

Още един маршрут от Ковачевица, който има ролята по-скоро на допълнително, разнообразяващо каране, ако вече сте пробвали другите в района, а не толкова на основно. Един вид, да го има на резервната скамейка, пък може на някого да потрябва.


Маршрутът е с формата на осморка и всъщност може да бъде много хубав, ако улучите всички пътища в добро състояние. Проблемът обаче е, че в тези гори непрекъснато се извършва дърводобив и пътищата се променят от година на година, а понякога и от месец на месец. Един от примерите е точно това каране.

За да разберете какво имам предвид, ще опиша накратко каква беше идеята ни и каква беше реалността. Надявахме се, че изкачвайки се до една точка над Ковачевица, кръстовище на няколко пътища, ще можем да се спуснем до м. Сухия чарк по приятен, занемарен черен път, който на някои карти дори бе посочен като пътека. За жалост обаче реалността ни изненада с дълбоки, кални коловози, в които трудно се караше нормално. Това беше само до средата – на една поляна с доста натрупан дървен материал коловозите свършиха и нататък пътят продължи като приятна, затревена просека в гората, завършвайки със стръмно и поизровено спускане. Вероятно до миналата година целият път е бил като втората половина; също толкова вероятно е догодина целият да е като първата половина; а може и да е нещо трето. 🙂

Затова не смея да дам категорично определение на маршрута – разчитайки основно на черните пътища над Ковачевица, той крие неизвестности относно актуалното им състояние. Но въпреки това за хора, които няма да се уплашат от снимките в края на статията, карането всъщност може да е забавни и приятно. Още повече, че завършекът е с пътека, при това хубава пътека, която вече публикувахме и като самостоятелен маршрут.

Реклама

Както и при другите маршрути в рубриката „GPS следи“, описанието по-долу е пестеливо, а и ландшафтът е променлив, затова е силно препоръчително да имате GPS или поне да сте карали основните маршрути в района, за да се ориентирате по-лесно в картинката.

Още няколко снимки от карането можете да разгледате в края на статията.


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: с. Ковачевица, хотел „Бялата къща“
Дължина: 17.9 км
Изкачване: 670 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, Т3)
Физическо натоварване: средно, КФН=5
Продължителност: 2-3 часа с бързо темпо, 3-4 часа с по-бавно темпо и почивки
Вода: 1.5 – 2 литра, по пътя няма чешми
Храна: За половин ден
Терен:
– асфалт – 6.0 км
– черни пътища – 9.9 км
– пътеки – 2.0 км

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): gpstrack-2016_kovachevitsa-suhia-chark-paraklis.zip

Описание на маршрута в PDF: gpstrack-2016_kovachevitsa-suhia-chark-paraklis.pdf

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Описание:

01 (0.0 км) – От хотел „Бялата къща“ се спускаме по кратка, технична пътека до една калдъръмена улица и по нея надясно до главната улица на селото.

02 (0.18 км) – По главната улица напускаме селото (преминава в черен път) и продължаваме нагоре, следвайки само главния път. Някога е бил асфалтиран и на места все още има остатъци от тази настилка. Постепенно делът на асфалтовото покритие се увеличава и с отдалечаване от селото вече караме главно по стар асфалт.

03 (2.5 км) – Отклоняваме се по хубав, широк черен път надясно. На места е доста стръмен, на други полегат.

04 (3.2 км) – Отляво идва друг главен път, продължаваме направо и нагоре.

05 (4.0 км) – Достигаме едно от основните кръстовища над Ковачевица. Продължаваме по най-левия път, ясен е и много стръмен в началото, после наклонът става нормален.

06 (5.8 км) – Достигаме кръстовище на няколко пътя. От двата основни, които се падат напред, избираме левия, който се спуска най-стръмно надолу.

07 (7.8 км) – Излизаме на главен черен път за камиони, караме наляво по него.

08 (8.0 км) – В местността Сухия чарк излизаме на асфалтовия път, идващ от Ковачевица. Поемаме наляво по него, следва изкачване, после започва и спускане, където трябва да внимаваме за следващата отбивка.

09 (11.8 км) – Отклоняваме се наляво по черен път. Следваме само него, пропускаме отбивки вляво и вдясно. Наклонът е променлив.

04 (13.9 км) – Отново сме на познато място. Включваме се в черния път отдясно и продължаваме нагоре.

05 (14.7 км) – На кръстовището над Ковачевица този път сме по най-десния път и започваме леко спускане.

10 (14.9 км) – Отклоняваме се по занемарен (затревен) черен път вдясно и започваме да се спускаме.

11 (15.6 км) – Достигаме пътеката от Ковачевица за параклиса „Св. Георги“. За да го достигнем (т.12, 16.1 км), трябва да се изкачим по нея наляво, след това да се спуснем обратно и да продължим надолу към Ковачевица.

13 (17.6 км) – Включваме се в стръмен черен път наляво, преминава в калдъръм и влизаме в селото.

14 (17.9 км) – По уличката наляво сме към „Бялата къща“.


Настаняване

Семеен хотел „Бялата къща“, с. Ковачевица

„Бялата къща“ е идеалният начин да се потопите в уюта на традиционния български дом, построен при спазване на местните традиции и съчетаващ дърво и камък, но без да лишава гостите от удобства като локално отопление и модерна баня. Семейният хотел се намира във високата югоизточна част на с. Ковачевица и от терасите му се открива „широкоекранна“ гледка към дълбоката долина на р. Канина и към по-голямата част от живописното село със статут на архитектурен резерват. Има романтика дори в достигането до хотела (пеша по калдъръмени тесни улици или по пряка пътека), макар че за шофьорите изкачването и слизането по тесния път между дуварите може да се окаже малко напрягащо изпитание.

Стаите са просторни, обзаведени в традиционен стил и с лесен достъп до уютните веранди, които са предпочитано място през лятото. Големият двор, оформен на няколко нива, включва навес, пейки и маси на открито, барбекю и овощни дървета – това е всичко, от което човек има нужда през лятото, ако не е с колело по баирите, разбира се.

Комплексът включва и механа, в която домакините са готови да ви сервират вкусни, току що приготвени ястия и освежаващи или замъгляващи погледа напитки.

„Бялата къща“ разполага с общо осем стаи – пет двойни, две тройни и една четворна стая. При необходимост в някои от стаите могат да бъдат поставени допълнителни легла или бебешки кошарки.

За връзка с домакините и резервации използвайте телефон 0899 886342, e-mail: [email protected] или Facebook: https://www.facebook.com/HotelMehanaBalataKsa/. Уебсайтът на хотела е на адрес: http://www.bialatakushta.com/.


Началото е стандартно.


Второто главно кръстовище на черни пътища над Ковачевица (т.06) – идваме от пътя в дъното на снимката, при двата велосипеда трябва да хванем левия път.


През пролетта на 2016 г. той изглеждаше така!


През първата му половина нещата не се променят.


След това обаче коловозите свършват и продължаваме по едва забележими останки от стар дърварски път към Сухия чарк.