Ковачевица – Огняново – Скребатно

Този маршрут обединява две от пътеките в района между Ковачевица и Огняново, минава покрай селския минерален басейн (мирото) и може да се започне и от двете населени места. Трябват ли ви допълнителни доводи, за да го пробвате?


Ако вече сте карали или чели публикуваните до момента маршрути от тази най-западна част на Родопите, лесно ще видите връзката между тях и настоящия. Затова и решихме да го публикуваме с по-кратко и просто описание, т.е. като GPS следа, без да затормозяваме читателите с подробности за всеки разклон, кръстопът и невзрачна отбивка. Ако все пак не разполагате с GPS и смятате, че може да сбъркате с навигацията по маршрута, препоръчваме ви първо да карате маршрутите „Огняново – Ковачевица„, „Огняново – Скребатно“ и „Ковачевица – Осиково – р. Канина„. Всеки от тях сам по себе си е много приятен и разполага с подробно описание, а когато опознаете района и началото на пътеките, дори няма да ви е необходим GPS уред, за да ги навържете в едно каране. Което направихме и ние с тази GPS следа.

Както казах, можете да започнете карането и от Ковачевица, и от Огняново. Ние го започнахме от Ковачевица, тъй като бяхме отседнали в „Бялата къща„. При такъв вариант човек може да се наспи хубаво, да започне деня със спускане, да се топне за час в минерален басейн в Огняново, после да превземе основното изкачване (изцяло по асфалт) и да спусне втората пътека, след което остава само едно кратко „излазване“ от долината на р. Канина обратно до Ковачевица. При начало в с. Огняново програмата би включвала по-скоро сутрешно изкачване по хлад, спускане към каньона, обяд и почивка в Ковачевица (в „Бялата къща“ има и механа, готвят доста вкусно) и второ спускане, вече към Огняново, където логичният завършек е отново в басейна. Труден избор, пожелаваме го на всеки! 🙂

Реклама

Няколко думи и за пътеките, макар че може би вече сте чели достатъчно за тях. Пътеката от Ковачевица към Огняново не е трудна, но е малко храсталясала на места. През пролетта на 2016 г. почистихме най-проблемните участъци, но не се знае колко ще е траен ефектът. Изключително живописна е и позволява на много места човек да спре и да се наслади на гледката към дълбоката долина и отсрещните скали. На няколко места в горната част има малки свлачища, които налагат слизане и пренасяне на велосипеда, но нищо по-трудно от това. Има и един мост, който все още изглежда стабилен, но предвид възрастта му в един момент може да стане опасен, така че проверявайте всеки път на своя отговорност. Пътеката следва някогашното трасе на черен път, свързвал двете села, така че наклонът е лек, а широчината в повечето части е голяма, макар утъпканата следа да е съвсем тясна на места.

Пътеката над Скребатно към р. Канина за мен лично е най-хубавата в района – технична, без да е много трудна; опасна, но не натрапчиво плашеща. Последното все пак не е за подценяване – през цялото време от едната страна има стръмен, почти отвесен склон, така че това спускане не е подходящо за неуверени карачи, нито пък е място тепърва да подобрявате техниката си. Има и остри серпентини, има и доста тесни места, прагове, стабилни едри камъни… екстрите са много, но за хора, които имат поне средни умения в карането по такива терени.

Снимките от карането ни могат да дадат сравнително добра представа, така че разгледайте ги и, ако прецените, че карането е по силите и уменията ви, добавете и вашите към колекцията. 😉

Галерия: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/kovachevitsa-ognqnovo-skrebatno


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: с. Ковачевица, централен площад
Дължина: 26.4 км
Изкачване: 780 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, Т3, Т4)
Физическо натоварване: средно, КФН=6
Продължителност: 2-3 часа с бързо темпо, 4-6 часа с по-бавно темпо и почивки
Вода: 2-3 литра, в Скребатно може да се купи
Храна: За половин или цял ден според темпото
Терен:
– асфалт – 13.7 км
– черни пътища – 5.2 км
– пътеки – 7.5 км

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): gpstrack-2016_kovachevitsa-ognqnovo-skrebatno.zip

Описание на маршрута в PDF: gpstrack-2016_kovachevitsa-ognqnovo-skrebatno.pdf

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Описание:

Отсечката от „Бялата къща“ до центъра на Ковачевица е отделен трак в следата. Ако сте отседнали там, използвайте тази кратка пътека, за да се спуснете до главната улица.

01 (0.0 км) – От Ковачевица започваме със спускане по асфалтовия път (няма как!) в посока Гоце Делчев.

02 (2.6 км) – Точно след като минем през едно дере и започнем да се изкачваме, отдясно има хубаво крайпътно заведение. Точно преди него започва черен път, който го заобикаля отзад и отдолу – поемаме по този черен път и следваме GPS следата надолу до Огняново – ту караме по черен път, ту по пътека. През цялото време се движим по левия склон над каньона на р. Канина, с лек наклон надолу.

03 (10.7 км) – Излизаме на тесен асфалтов път при портала на хотел „Делта“. Продължаваме по този път напред в посока с. Огняново.

04 (11.0 км) – Отклоняваме се рязко вдясно по черен път, слизащ между няколко постройки. След 100 м достигаме тесен пешеходен мост над реката (т.05) – по него преминаваме на отсрещния бряг и там продължаваме по асфалтов път наляво и нагоре. Преди това обаче може да се отбием вляво до минералния басейн и/или селското миро, което е буквално на 50 м (т.06).

07 (12.2 км) – Излизаме на шосето за Скребатно и поемаме по него нагоре.

08 (18.2 км) – Минаваме през с. Скребатно по главната улица и продължаваме нагоре по пътя към с. Осиково.

09 (22.0 км) – Надясно започва пътеката към р. Канина. В началото тя дори не прилича на пътека – тръгва се по остатъци от черен път, после се кара директно през една ливада, после по едни кози пътечки, докато не излезем на по-ясната ѝ част.

10 (23.3 км) – Това е точка, в която лесно можем да се объркаме. Вдясно има нещо като кошара – малко, оградено място. Наляво и нагоре продължава изоставен дърварски път, а пътеката е едва забележима вдясно под него, между кошарата и пътя към сечището, от лявата страна на дерето (т.е. без да го пресичаме, но и без да се изкачваме нагоре по пътя). Оттук нататък пътеката е достатъчно ясна и трябва да внимавате единствено за препятствията по нея и стръмния склон към каньона.

11 (25.3 км) – След пресичането на р. Канина по дървен мост, пътеката се разделя на две. Ние сме по дясната, като с малко бутане и после каране се изкачваме към Ковачевица (пътеката постепенно преминава в черен път, а той в калдъръмени улици).

12 (26.4 км) – Достигаме главната улица и центъра на Ковачевица.


Настаняване

Семеен хотел „Бялата къща“, с. Ковачевица

„Бялата къща“ е идеалният начин да се потопите в уюта на традиционния български дом, построен при спазване на местните традиции и съчетаващ дърво и камък, но без да лишава гостите от удобства като локално отопление и модерна баня. Семейният хотел се намира във високата югоизточна част на с. Ковачевица и от терасите му се открива „широкоекранна“ гледка към дълбоката долина на р. Канина и към по-голямата част от живописното село със статут на архитектурен резерват. Има романтика дори в достигането до хотела (пеша по калдъръмени тесни улици или по пряка пътека), макар че за шофьорите изкачването и слизането по тесния път между дуварите може да се окаже малко напрягащо изпитание.

Стаите са просторни, обзаведени в традиционен стил и с лесен достъп до уютните веранди, които са предпочитано място през лятото. Големият двор, оформен на няколко нива, включва навес, пейки и маси на открито, барбекю и овощни дървета – това е всичко, от което човек има нужда през лятото, ако не е с колело по баирите, разбира се.

Комплексът включва и механа, в която домакините са готови да ви сервират вкусни, току що приготвени ястия и освежаващи или замъгляващи погледа напитки.

„Бялата къща“ разполага с общо осем стаи – пет двойни, две тройни и една четворна стая. При необходимост в някои от стаите могат да бъдат поставени допълнителни легла или бебешки кошарки.

За връзка с домакините и резервации използвайте телефон 0899 886342, e-mail: [email protected] или Facebook: https://www.facebook.com/HotelMehanaBalataKsa/. Уебсайтът на хотела е на адрес: http://www.bialatakushta.com/.