Гоце Делчев | Делчево

 

Делчево е китно и старо село, разположено по западния склон на Пирин над гр. Гоце Делчев. Подобно на други села в района (Лещен, Ковачевица), Делчево е атрактивно за туристите със своите стари и добре запазени къщи, накацали директно по скалистия склон, разделени от тесни калдъръмени улички и с отличен изглед към долината на места и най-западната част на Родопите.

Тук обаче няма да се занимаваме с чудесния му архитектурен облик, а с една пътека, започваща от него и спускаща се до шосето, малко над Неврокопския манастир „Св. Богородица“. Пътеката е стара, на места доста широка, на други тясна и отвесна, като цяло доста камениста и насечена, което я прави и по-уморителна за ръцете. Не бих се учудил, ако преди много, много години е била коларски път с редени камъни, защото на повечето места наклонът ѝ не е голям. Сега обаче живеем в модерни времена и тя гордо носи името Делчевска екопътека. Аз не видях в нея нищо по-еко от коя да е друга планинска пътека, ама така да бъде!

Реклама

В GPS файла ще намерите две следи. Едната е за изкачване по хубавия асфалтов път от Гоце Делчев до с. Делчево – общо 8.4 км. Можете да го карате на самоход, може и да придумате някой близък да ви качи с автомобил и да го върне обратно. Това е едната причина следата да е разделена по този начин, а маршрутът да изглежда малко висящ и недовършен.

Другата причина е, че Делчевската пътека е кратка, но може да се комбинира с други варианти, за да се получи по-дълго каране. Най-просто казано, в края ѝ може да изберете между това:
– да продължите спускането (според картата пътеката продължава надолу до манастира, а след него сигурно също има преки варианти към града);
– да се изкачите малко по пътя към Делчево и от мястото, където трасето за спускане и ендуро го пресича, да продължите по трасето към Гоце Делчев;
– да се изкачите до старта на трасето за спускане и ендуро и да го карате цялото.

Отделно пък има чудесна възможност да стигнете до Делчево отгоре, откъм местността Попови ливади, за който маршрут скоро ще има статия.

Така че в зависимост от компанията, настроението, сезона и свободното време, човек има избор между по-дълги и по-кратки карания, включващи тази пътека.

Имайте предвид, че към август 2020 г. пътеката вече е с променено начало – то е под асфалтовия път в началото на с. Делчево, от който се слиза по новоизградени стъпала. Предишното начало на пътеката е обрасло и почти непроходимо.

Дължината на пътеката е 1.6 км. Техническата трудност е на ниво Т4.

Изтегли GPS следа


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Натиснете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Описание:

На площада в с. Делчево заставаме с гръб към пътя откъм Гоце Делчев. В дъното на площада поемаме по улицата наляво и надолу. Буквално на 30 м след площада, т.е. след първите 1-2 къщи трябва да завием наляво по пътеката, която тук е най-невзрачна. Подсичаме склона, пресичаме дерето и нататък вече няма никакви проблеми със следването ѝ, тъй като друга пътека няма. Има обаче на 1-2 места различни линии, като някои може да са невъзможни за минаване. След няколко серпентини и множество камъни в т.03 излизаме на асфалтовия път за с. Делчево, където избираме някоя от изброените възможности за продължаване на карането.


Тази статия е подготвена със съдействието на: