Кресна – Загаза – Влахи – Кресна

снимка: Димитър Щуров

С наближаването на зимата много планински колоездачи „мигрират“ към Югозапада, където не само се крият едни от най-хубавите пътеки, но е възможно и целогодишното каране по тях, освен в редките случаи, когато някой обилен снеговалеж покрие за кратко дори южните склонове. Това обаче се случва епизодично, затова сега, благодарение на Камен Котев, ви предлагам поредния маршрут с начална точка Кресна, който е идеален за каране в периода септември – април, с уговорката все пак, че през януари и февруари трябва да съобразите възможността за сняг по високите части на маршрута.

А този определено има такива, защото се изкачва до около 1400 м н.в. по склоновете на Пирин откъм гр. Кресна и с. Влахи. Друга отличителна черта на маршрута е дължината – става дума за целодневно каране и ако имате навик да поддържате съвсем бавно темпо, най-добре е да подберете по-дълъг ден, т.е. в по-ранна есен или чак напролет. При стегнато каране или група със силни крака обаче, около 6-8 часа с почивките би трябвало да са напълно достатъчни, а колоездачи в добра ХС форма вероятно могат да го „опраскат“ и за по-малко от 4 часа.

Така описаният маршрут е сравнително ново откритие (мисля, от зимата 2014-2015 г.) на видните другари от Shturkur Bike Team Sofia West, или поне аз от тях го научих. Оттогава още много хора го пробваха и засега май не съм чул нищо по-малко от суперлативи за пътеките, които са включени в дългото спускане от хижа „Загаза“ през с. Влахи, та чак до Кресна. Не си мислете обаче, че спускането е само спускане – няколкото пътеки са свързани една с друга чрез отсечки по черни пътища, в някои случаи равни или дори изкачващи се, но все пак общата посока и настроение след хижата е надолу. Теренът е много разнообразен, като цяло техничен, и включва горска част, както и типичните за района песъчливо-скални почви. Изкачването до хижа „Загаза“ е по асфалт и черен път – плавно, дълго, с умерен наклон и няма да е проблем за хора със средна или по-добра физическа подготовка.

Реклама

Впрочем защо ли да ви преразказвам неща, при положение че самият аз още не съм успял да стигна до Кресна и да пробвам маршрута, когато мога просто да ви поканя да разгледате тази чудесна галерия със снимки на Щуров: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/vlahi-sturow-may-2015. След нея всякакви думи са излишни.

Нека кажа все пак и няколко неща за самия файл с GPS данните. В него ще намерите един дълъг трак с целия маршрут, както и няколко отделни следи, които представляват разбивка по отсечки (пътеки и пътища) с указания за тяхната трудност. Ползвайте което от двете ви допада повече. Има и няколко указателни точки за по-важни места и разклони.

Изтегли GPS следа


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: с. Кресна
Дължина: 49.0 км
Изкачване: 1500 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, R3, Т3, T4, Т5)
Физическо натоварване: високо, КФН=8
Продължителност: 4-6 часа с бързо темпо, 6-10 часа с по-бавно темпо и почивки
Вода: 3 литра
Храна: За цял ден

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.