Пътека „Смаденица“ (105) над Варвара

Благодарение на сдружение „Алабак“ и неуморната работа на Павел Сидеров и десетки доброволци, в последните години с. Варвара се превърна не просто в една от най-популярните МТБ дестинации, но и в една от най-поддържаните. Затова когато там се появи нещо ново, може да сте сигурни, че е добро. То е като да знаете, че някой супер талантлив изпълнител е издал нов сингъл – няма как да не стане хит.

В случая става дума за singletrack или казано по родно му – пътека. Поредната добра над Варвара. Казва се „Смаденица“ по името на местността, от която започва. Маркирана е с червени триъгълници с номер 105. Все още не съм я карал, затова предпочитам да цитирам информацията от Facebook публикацията на сдружение „Алабак“:

През 2011 година проучвахме една стара пътека по оскъдна информация от старите военни карти и местни лесничеи. Намерихме я и сглобихме пъзела след няколко опита пеш и с колело. Горната ѝ част от връх Фенера до местност Смаденица се беше загубила, а в долната до село Варвара беше все още там. Искаше доста работа, за да бъде направена както трябва. Оттогава имаше едно-две козметични почиствания и толкова. Най-накрая в края на май 2020 се събрахме голяма група и поработихме доста по нея, сложихме ѝ и вело маркировка – червен триъгълник с номер 105. Снимки от тези дейности може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/alabak.info/photos/?tab=album&album_id=1183471848666847 .

В първия уикенд на юни дойде ред и на тестване от специалисти качествен контрол. Все още не е добре очертана на места, но пътеката стана изключително забавна – динамична, с добър flow, много серпентини и нито момент почивка до самия край. Камерата (зад нея е е Пипе от ShturkurBikeTeam) трудно пресъздава усещането от карането, но все пак загатва какво ви очаква.

Ако предпочитате, може да гледате видеото във Facebook: https://www.facebook.com/alabak.info/videos/vb.287226794958028/252703062703018/. В някои случаи качеството там е по-високо. А ако искате и допълнителна порция забава, вижте и видеото с падания по пътеката: https://www.facebook.com/alabak.info/videos/vb.287226794958028/663770897510000/.

Пътеката е със средна трудност – има технични елементи, но нищо твърде страшно. По-скоро е бърза и игрива на повечето места. В началото е тясна (singletrack) с много серпентини, а в долната част преминава през по-широки улеи. Има два основни варианта за маршрути с нейно участие.

Първият е да се качите на самоход по основния черен път над Варвара. Изкачването е около 9.5 км с добър среден наклон, като цяло постоянен. В местността Смаденица (~1070 м н.в.) трябва да продължите надясно черен път, означен с червен триъгълник и номер 105. Не след дълго той ще ви отведе до малка полянка, от която започва пътеката. Описание и GPS следа може да видите в пътеводилетя „Алабак“: https://alabak.info/tracks/105.

Другият вариант е с извозване и старт от Милеви скали със спускане през вр. Фенера и отклонение по черния път към м. Смаденица: https://alabak.info/tracks/34205.

Тук в статията можете да изтеглите и GPS следа за самата отсечка.

Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.

Файлове

Изтегли (gpx)