MTB-BG.com две точка нещо си. Да се готви 3.0!

Честита нова година! 2016-а я започнахме с един закачлив материал, през 2017 началото ще е сериозно. 🙂


Седем години и половина изминаха, откакто сайтът е базиран на сегашната си софтуерна платформа. Тогава условно нарекох тази версия 2.0 и се радвах безкрайно, че сме преминали към т.нар. Content Managment System (CMS) с професионален шаблон, богата функционалност и т.н., и т.н. Сега, след незнайно колко промени през годините, можем да наречем поредното обновяване версия „две точка нещо си“.

Няма да ви губя времето с ретроспекции, а направо ще кажа двете най-важни неща:
1. Започваме 2017 година с едни от най-мащабните промени, които сме правили в рамките на сегашната платформа. Те вероятно ще бъдат и последните в рамките на този софтуер.
2. Вече сме направили първите проучвания за преминаване към нова платформа, която да е с т.нар. responsive дизайн, т.е. с шаблон, който е напълно пригоден за ползване с мобилни устройства. Зная, че ужасно сме закъснели с тези промени; зная, че няма да могат да станат за един-два месеца, а вероятно ще се проточат, но живи или умрели, през 2017 година трябва да ги направим. В противен случай в края на годината по-скоро ще сме умрели. 🙂

Сега обаче няма да говоря за „нероден Петко“. Просто исках да знаете, че съм наясно с необходимостта от пълна софтуерна промяна и ви моля за още малко търпение!

В настоящата статия обаче ще ви обясня подробно промените, които правим в рамките на сегашната платформа и които би трябвало вече да забелязвате след 1 януари 2017 г.

Ново оформление и нови рекламни позиции

Промените в тази група са свързани, причините за тях са общи – искаме сайтът да изглежда по-добре, доколкото това  е възможно със сегашния шаблон. Искаме да е по-прегледен и завладяващ на голям екран (лаптоп или настолен компютър), по-удобен за ползване с мобилни устройства (с уговорката, че дизайнът му все още не е responsive), искаме рекламите да са по-ефективни, по-малко претрупани, по-изчистени и всичко това, без да ви дразним с изскачащи и уголемяващи се рекламни прозорци и други такива неща.

Може би най-важната промяна е, че във вътрешните страници премахнахме страничната колона. В нея имаше банери и разни допълнителни модули. Без тях полето за съдържанието става с още 200 пиксела по-широко, което означава, че снимките в статиите занапред ще са по-големи и по-въздействащи, видеоклиповете също. Ако четете статиите на малък дисплей (например смартфон), съдържанието ще заема цялата му широчина, без да има досадна тясна колона с банери и панели със ситен шрифт.

Заради тази промяна се наложи известна реорганизация на повечето страници – панелите с последните пет търговски съобщения и със свързаните статии вече ще се появяват след статията, а не отстрани на нея. Вместо вертикални банери в странична колона, в статиите вече ще има голям хоризонтален банер, вмъкнат директно между съдържанието (текста и снимките), по цялата широчина на страницата. Той ще изглежда ето така:

Реклама

Зная, че някои от вас няма да харесат тази рекламна позиция, но прецених, че това е по-добър вариант от разширяващи се банери, изскачащи прозорци или други дразнещи маркетингови похвати. Освен всичко друго, тази нова рекламна позиция (заместваща на практика 3-4 други банера), ще позволи на рекламодателите да ви представят продукти и промоции по един визуално по-приятен начин.

Доста промени направихме и в галерията. Най-общо, умалените копия и снимките в страниците за преглед вече са по-големи, отново с идеята да изглеждат по-добре и да са по-удобни за ползване на малки дисплеи. Не си правя илюзии, че с подобни козметични промени можем да премахнем някои съществени недостатъци на галерията, нито пък съм си помислял, че можем с тях да се доближим до функционалността на Facebook например. Но тъй като в момента няма как да ползваме друго приложение за снимките (това ще е възможно след като преминем към нова платформа), се опитахме в рамките на възможностите си да извлечем максимума от настоящата галерия.

Като цяло по отношение на снимките и галериите вероятно ще преосмисля цялостно подхода и приоритетите си в рамките на 2017 г. За мен е ясно, че дори да имаме най-модерната и функционална галерия, това няма да накара повечето хора да качват снимките си в нея, защото отдавна има място, където това е най-лесно и удобно и се случва най-масово. Затова оттук нататък ще работя в посока по-добра визуализация на снимки и галерии, които ще привличаме както можем и доколкото можем. Но пак казвам, в момента ръцете ни са технически вързани по отношение на галерията, а и на всякакви други генерални промени.

Не сме забравили и началната страница, макар че там промените са най-малко. Съществената новост е, че вместо няколкото банера отстрани, ще има само един голям банер, който се надявам да подобри значително визията. Освен това във всички страници горният хоризонтален банер е преместен под менюто, за да може да използваме цялата широчина на шаблона, а пък полето за търсене е горе вдясно – там, където трябва да е по принцип при този шаблон.

Секцията „Партньори“ вече няма да е част от началната страница, а ще е оформена като панел в долната част на всяка страница (включително и настоящата). В този панел ще са изложени логата на всички* търговци/марки, които в дадения момент рекламират в MTB-BG.com, т.е. подкрепят по този начин съществуването на медията. Ще се радвам, ако и вие имате интерес към тях и продуктите им, а самият панел може по всяко време да ви послужи като бърза връзка към всеки от тях.
*Към момента на писане на статията някои от партньорите ни все още не са изпратили своите лога, така че панелът не е съвсем пълен.

Ако искате да видите как изглежда сайтът след всичко това, достатъчно е да прегледате статиите от последните 10 дни – в тях вече сме се възползвали от по-широкото поле.

Нови рубрики

Наред с козметичните външни промени, не спираме нито за момент да обогатяваме съдържанието на MTB-BG.com. Това, което е по силите на един човек, е пред очите ви, а за повече ще разчитаме и на вас, за което скоро ще има допълнителна информация. Освен всичко друго, от началото на 2017 година поставяме началото и на някои нови рубрики:

Байк на фокус

Тази рубрика най-общо казано ще е от типа на популярните bike checks. В нея ще ви представяме както велосипеди на състезатели и други популярни планински колоездачи, така и маунтин байкове, които просто са интересни/нестандартни/поръчкови и т.н. В този смисъл тук може да намери място и велосипедът на всеки от вас, ако сте готови да го покажете пред света и да споделите няколко неща за него. Всичко това, освен да радва окото, може да е и доста полезно, защото собственикът на всеки представен велосипед на практика ще споделя и част от своя опит, което може да даде идея на всеки от четящите за промени по собствения му велосипед. Ако желаете да ни изпратите материал за тази нова рубрика, подготвили сме един малък файл, който може да ви даде насоки как да го оформите и на какво да наблегнете: https://drive.google.com/open?id=0B0O9rfqz75uhbi1CdG5vMXdZeTQ.

На пазар

Втората изцяло нова рубрика е в категорията „Продукти“. Като съдържание тя ще е най-близо до добре познатата ви рубрика „Представяне“, но между двете ще има няколко важни разлики. Рубриката „На пазар“ ще бъде платена за търговците, тъй като в нея ще ви представяме продукти по тяхна инициатива. Затова статиите в нея ще съдържат някои рекламни елементи (например посочване на адреси на търговски обекти, ликове към онлайн магазини и т.н.). Въпреки това, по същество тези статии ще са за представяне на продукти, само че такива, които реално могат да бъдат закупени в България. Както знаете, в рубриката „Представяне“ често се занимаваме с някои скъпи, иновативни, екзотични или далечни продукти, които може да са много интересни, но на практика не се предлагат у нас. Затова рубриката „На пазар“ ще бъде платформа за представяне на продукти, налични на българския пазар, и се надяваме, че като такава тя ще бъде еднакво полезна и за търговците, и за потребителите.

Снимка на седмицата

Реших оттук нататък всяка Снимка на седмицата да бъде представяна чрез статия в нова рубрика, носеща това име, а не като пореден кадър в албума в галерията, който албум ще играе ролята на архив за снимките до 2016 г. включително (възможно е постепенно да прехвърля и тях към новата рубрика като статии, но това вероятно ще отнеме доста време).

Причините за такава промяна са, от една страна, технически (но няма да ви занимавам излишно с тях), а от друга, са част от споменатото вече цялостно преосмисляне на начина, по който да представяме визуални материали. Ясно ми е, че настоящата галерия не се харесва достатъчно, затова търся други подходи. Не на последно място, бидейки в отделна статия, за някои Снимки на седмицата ще може, при желание, да се публикува и допълнителна информация от автора (например как е заснета, как е дошла идеята, с какви средства е направена и т.н.).

Нови статии в досегашните рубрики

Не че някога съм спирал да създавам съдържание за която и да е от тях, но имам някои нови идеи за поредици от статии или просто за ново и по-добро представяне, благодарение на по-широкото поле за съдържанието например. Най-лесно е да дам пример с пътеписите – не само, че ще се опитаме да ви разказваме по интересен начин за карания наблизо и надалеч, но ще го правим с повече снимки и по-малко текст. И в рубриката „По пътеките“, и в други рубрики ще се опитаме по-често да публикуваме цели фотоистории с минимум текст и максимум добри снимки. Изобщо, идеите са много и няма да мога сега да изброя всичко, но отново ще кажа, че ще разчитаме и на вас да изпращате интересни материали, които да намерят място на страниците на сайта.

Още в първите дни на 2017 година ще можете да видите примери за статии в новите рубрики, примери за ново оформление на статиите в досегашните рубрики и т.н.

Почивка за Снимка на месеца

Осъзнавам, че е рисковано да правя подобно прекъсване в конкурса ни за Снимка на месеца, но все пак ще го направя. Когато създадохме този конкурс, се надявах той да привлече не само по-хубави, но и повече на брой снимки. За известно време това като че ли даде резултат, но през последната година броят на публикуваните снимки от външни автори никак не е впечатляващ и макар че повечето от тях са с много високо качество (за което още веднъж благодаря на всички автори!), квотата от 20 номинации рядко биваше запълнена, а процентът на редакционните снимки в нея бе голям. Затова ще мислим за нов формат на конкурса, възможно е той да бъде свързан с бъдещите промени в сайта или пък обратното, да бъде замислен така, че да не зависи по никакъв начин от техническите възможности на галерията или на сайта. Честно казано, в момента още не зная какво точно ще правим – единственото сигурно нещо е, че трябва да бъде направена промяна. Надявам се, че сравнително бързо ще имам яснота как искам да изглежда конкурса, затова не го отписвайте – става дума наистина само за пауза.

Машина на времето

През 2016 г. МТБ-БГ навърши 15 години. Много от читателите ни са с нас от самото начало или поне от няколко години и те знаят колко много информация се крие в страниците на сайта, знаят и как да я намерят, ако им потрябва.

Подозирам обаче, че една все по-голяма част от читателите ни са от новото поколение, свикнали са да се информират за почти всичко чрез социалните мрежи, не им се занимава да се ровят по менюта и рубрики, а може би просто не подозират колко неща сме натрупали в къщичката си от създаването на сайта насам. Не на последно място, дори и за най-редовните ни читатели може би ще е забавно и приятно да си припомнят какво са чели преди години в МТБ-БГ.

Затова от време на време ще публикувам във Facebook страницата на сайта линкове към интересни материали от миналото, обединени под заглавие „Машина на времето“. Няма да досаждам твърде често с тях, най-малкото защото и без това трудно смогвам дори с актуалната информация, но в архивите определено има неща, от които си струва да изтупваме праха от време на време.


Надявам се, че с всичко това поставяме началото на една добра година за МТБ-БГ. Темата не е изчерпана, а големите промени тепърва предстоят – благодарим предварително на всички, които ще са с нас през 2017 година и ще помагат по един или друг начин! Бъдете здрави, ще се срещаме по пътеките!

Любомир Ботушаров

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>