Начало Пътеки Маршрути Локорско и Кремиковци
Локорско и Кремиковци
Написано от Любомир Ботушаров    Вторник, 17 Ноември 2009 08:07    Печат

Това е един много забавен маршрут, който крие и някои допълнителни възможности - включително и тази да го започнете от избрана от вас изходна точка - центъра на с. Локорско или паркинга пред Кремиковския манастир. В първия случай започвате с изкачване и завършвате със спускане, за което имате две опции. Във втория и в началото, и в края ще имате изкачване, но точно по този начин бе направен първоначално маршрута, така че за някого може това да се окаже по-удобният вариант. 

Изходна точка: Локорско или Кремиковци
Дължина: 23,65 км
Денивелация (изкачване): 570 м
Продължителност: 3-4 ч (с по-бавно темпо и почивки).
Вода: 1,5 - 2 л
Храна: Маршрутът е полудневен, носете храна по ваша преценка. Един сандвич или енергийна вафла би трябвало да са достатъчни. 
Терен:

- асфалт - 4,1 км
- черни пътища - 17,7 км
- пътеки - 1,8 кмТаблица 1  на маршрута (Локорско - Кремиковци - Локорско)
Таблица 2  на маршрута (Кремиковци - Локорско - Кремиковци)
Легенда и упътване за използване на таблицата

GPS следа за Garmin
GPS следа във формат gpx

Картата е базирана върху Topomaps.info
Натиснете върху картата и профила, за да ги отворите в по-голям размер. 

Маршрутът е подходящ за всички сезони, карал съм по него дори и през зимата, когато по черните пътища обикновено има коловози от джипове. Единствено пътеката над Локорско може да ви създаде проблеми при наличието на сняг. Тя е и единствената по-трудна отсечка в маршрута, заради която той получава средна степен техничност. Става дума за една чудесна моторджийска пътека, която предлага достатъчно предизвикателства и за напреднали колоездачи, но без да е непосилна за начинаещи и по-неуверени. Има 1-2 наистина трудни участъка, където някои ще предпочетат да слязат от велосипедите, но като цяло е приятна за всекиго. Като изключим тази секция, останалата част от карането преминава по хубави гладки черни пътища и е съвсем лесна.

Същото може да се каже и за физическото натоварване. Сами виждате от данните по-горе, че това е маршрут, който в никакъв случай няма да изстиска силите ви. На повечето места наклонът нагоре е среден, на места дори приятен. Тук-там има някое по-стръмно изкачване (най-вече по билото), но никое от тях няма да ви доведе до изтощение. Ако го карате бавно и с почивки, можете да прекарате в района и половин ден, но на "бързаците" едва ли ще са им необходими повече от 2 часа.

Тъй като става дума за южните склонове на Балкана, наличието на кал е малко вероятно, дори и след дъждовни дни. Пътищата са добре утъпкани, а в билната част са покрити с дребни камъчета, така че просто няма как да се размекнат. Единственото изключение е в района над рудника край Кремиковци, където на някои места почвата е по-тежка и глинеста и може да ви изненада неприятно. Но става дума само за отделни участъци. 

Като споменах открития рудник, той е може би най-голямата забележителност, покрай която минава маршрутът. Едва ли бих го нарекъл "красива гледка", но във всички случаи е интересен и впечатляващ обект. Изобщо, цялата отсечка в подножието на планината между Локорско и Кремиковци с изоставените жп линии и мината създава едно доста особено настроение. Разбира се, има и други неща, които си заслужава да видите - Кремиковския манастир и чудесните панорами, които се разкриват от билото. Минава се и през хижа "Стрелец" - едно от най-приятните места за почивка в този район. 

Ако началната ви точка е Локорско:
Най-лесно е да стигнете до селото с автомобил, излиза се през кв. Чепинци или по Ботевградко шосе и северната дъга на Околовръстния път. Разстоянието дотам от центъра на София е около 25 км. До селото има и автобусна линия на СКГТ, №20, с начална спирка в кв. Орландовци. Началната точка на маршрута е площада на селото - влизайки по главната улица, ще стигнете до него и едва ли ще го сбъркате.
Внимание! При т.40 в таблицата за този вариант на маршрута има възможност да продължите по друг начин, за да се спуснете по пътеката, описана в маршрута "Локорско". За повече подробности погледнете и разпечатайте таблиците за двата маршрута.

Ако началната ви точка е Кремиковския манастир:
До него се стига като минете през цялото село Кремиковци (квартал на София, ако трябва да бъдем точни) по главната улица и продължите нагоре. До манастира има асфалтиран път и голям паркинг, в случай че сте с автомобил, което е най-удобният вариант. Не съм наясно с кои автобуси може да се стигне до кв. Кремиковци, сигурен съм само за №117. Във всички случаи обаче от центъра на квартала до манастира ще трябва да се изкачите нагоре повече от километър. От друга страна, със сигурност има хора, за които дори отиването и връщането на собствен ход от София до Кремиковци или Локорско не би било особен проблем - друг е въпросът доколко ще е приятно.

Ето и няколко снимки, онагледяващи карането в района (натиснете, за да ги отворите в голям размер):


Add this to your website

Коментари

avatar quickjo
+2
 
 
До Кремиковци само автобус 117, слиза се на спирка читалище "Светлина" (площада на центъра). Също маршрутка 34 но е малко вероятно да ви качат с колела. В района след дъжд има лепкава червеникава кал. Може да се окаже непрятна. Има много пътечки и пътища за разнообразяване на маршрута. Около Кремиковци има възможност да срещнете добитък (овце, крави) както и джипове по пътя за хижа стрелец. Но не е притеснително. приятно каране на всички.
avatar roshaw
0
 
 
Пътеката , която се отделя от черния път малко преди Хасвалта и се спуска в Локорско е много изровена от разни кросаци, но все пак става за каране на някои места.

Освен това е важно да се знае, че от мястото дето излиза пътеката като се продължи направо и се излиза на един черен път и от там директно във Войнеговци, където в една кръчма на която точно се изскача готвят просто перфектно - препоръчвам кашкавал пане и в гарнитурата да има пържени картофи. :) Няма да съжалявате. Не знам дали работят обаче в събота и неделя.
avatar ivelin
0
 
 
Здравейте,
Днес минах този маршрут. Мога да кажа, че е много приятен - изкачването не е тежко, а моторджийската пътека е много интересна.

Преминава се за около три часа и половина с бавно темпо и почивка на манастира.
Благодаря за хубавото описание на маршрута.

Поздрави.
avatar toshko4
0
 
 
И аз минах маршрута. Много е добър, подходящ за по-начинаещи. Оставихме колата на Кремиковски манастир (с Google maps се стига перфектно, като се минава през кв. Кремиковци). Благодаря и за GPX файла, който използвах с OsmAnd апликейшън на Android-a. М-у другото в този апликейшън маршрута излиза като 44км., но всъщност е наполовина или малко по-малко. Може би прави 2 обиколки поради някаква причина, не съм сигурен. При всички положения може да му се зададе първоначална точка - вашето местоположение и крайна, където искате. Помогна ни да не се мотаме излишно, защото има доста разклонения. Общо взето, следвайте главния път. Изкачването е сравнително тежко, но не е много дълго. После след хижа Стрелец има кратки изкачвания от време на време, но повечето е спускане и кеф. Повишено внимание, защото пътят е хлъзгав при спусканията, особено ако сте с градски (гладки) гуми. При мен беше слънчево, но ако вали дъжд ще е кофти кално и доста неприятно, поне за мен. Цялото ни каране с редовни почивки беше 4ч.
Благодаря за готиния маршрут! :)
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Сряда, 18 Ноември 2009 01:18 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори