Начало Пътеки Маршрути Осогово 2
Осогово 2
Написано от Любомир Ботушаров    Понеделник, 27 Октомври 2008 15:23    Печат
Кюстендил - Грамаждано - Богослов - Трите буки - Предела - вр.Белток - Слокощица - Кюстендил
Октомври е! Време е за Осогово. Една планина, която с всяко следващо посещение ми харесва все повече и повече! Място, което предлага чудесни възможности за ХС излети - от мързеливи разходки по лек терен до приключенски карания, които не са за всекиго.

Ден 1

Изходна точка: гр.Кюстендил
Дължина: 20,30км
Денивелация (изкачване): 1150м
Продължителност: 4:30 часа (с почивки и по-бавно темпо)
Вода: По пътя има няколко чешми. Ако зареждате от тях, шише между 0,5 и 1л ще ви е достатъчно. Ако разчитате изцяло на собствени запаси, носете си поне 2л., а в по-топло време и три.
Храна: Най-добре е да носите собствена храна, по пътя можете да хапнете в с.Богослов и след това чак при хижа Осогово.
Терен:
- асфалт - 13км
- черни пътища - 7км
- пътеки - 0,3км

Ден 2

Изходна точка: Разклон за х-л "Три буки"
Дължина: 33,28км
Денивелация (изкачване): 450м
Продължителност: 5 часа (с почивки и по-бавно темпо)
Вода: По пътя има 1-2 чешми, но като цяло трябва да разчитате на собствени запаси. Като се има предвид, че по-голямата част от деня преминава в спускане, 1,5 - 2л би трябвало да са ви достатъчни.
Храна: Трябва да разчитате изцяло на това, което си носите в раницата.
Терен:
- асфалт - 6км
- черни пътища - 27,3км

Общо (преминаване за един ден)

Изходна точка: гр.Кюстендил
Дължина: 53,58км
Денивелация (изкачване): 1600м
Продължителност: 9-10ч (с почивки и по-бавно темпо)
Вода: Виж данните з двата дни. До Трите буки има няколко чшми, след това е добре да имате поне 1,5л.
Храна: Ако минавате маршрута за един ден, предполага се, че ще тръгнете рано и по обяд ще сте при хижа Осогово или х-л "Три буки" - и на двете места можете да похапнете добре. Във всички случаи обаче трябва да имате и собствени запаси.
Терен: Виж данните за двата дни.

Таблица на маршрута
GPS следа за Garmin
GPS следа във формат gpx
Легенда и упътване за използване на машрут

Преминаване за два дни

Преминаване за един ден


Картата е базирана върху Topomaps.info
Кликнете върху картата и профила, за да ги отворите в
по-голям размер.

Ден 1

Ден 2

Общо (преминаване за един ден)


Октомври е! Време е за Осогово. Една планина, която с всяко следващо посещение ми харесва все повече и повече! Място, което предлага чудесни възможности за ХС излети - от мързеливи разходки по лек терен до приключенски карания, които не са за всекиго. За да направя нещата по-кратки за мен и по-дълги за вас, услужливо ще ви насоча към две статии за премеждията ми по тези баири до момента, които показват различни лица на планината, издигаща се над Кюстендил - "Осогово - любов от пръв поглед" и "Другото лице на Осогово"

Наскоро се докоснах до нея за трети път. И отново бе различна. Като техничност теренът бе от най-леките - хубави черни пътища. Изкачванията обаче си бяха сериозни, на места доста стръмни, но все пак в рамките на нормалното. С други думи, каране, което е поносимо за всеки, който вече е натрупал някаква физическа издръжливост, без да се изискват кой знае какви умения при спускането. Не случайно този път маршрутът е разработен по малко по-особен начин - описан е като двудневен, защото ние подходихме по този начин, но за много от по-тренираните колоездачи няма да е проблем да го направят и за един ден, така че и това е отчетено. Ако изберете да го минете "харабийската", с преспиване (съпроводено, разбира се, с ракийка, салатка и скара), основните възможности за нощувка в района са хижа "Осогово" и хотел "Три буки", кръстен на едноименната местност. Има и няколко почивни станции (поне на такива приличат), но за тях не знам какъв е режимът на ползване. През лятото вероятно не е проблем да се спи и на палатка, но сега вечерите са студенички. Ако пък решите да се пробвате за един ден, желателно е да тръгнете от Кюстендил достатъчно рано, особено сега, когато дните са по-къси. В крайна сметка данните за прехода са пред вас, би трябвало вие най-добре да можете да си прецените възможностите. 

Причината да бързам с публикуването на този маршрут е само една - за мен есента е най-подходящият сезон за посещение на Осогово. Нереално красиво е! Снимките може би ще ви помогнат да се убедите в това, но не могат за заменят реалните възприятия. Затова реших, че ако времето до края на октомври се задържи така приятно, може би ще има желаещи да направят това каране. 

Маршрутът е кръгов, с начална и крайна точка гр.Кюстендил. Най-прекият път от него до местността Трите буки е по хубавия асфалтов път с дължина около 18км. Ние обаче не обичаме много асфалта, особено когато е стръмен, затова избрахме малко по-обиколен и интересен вариант за изкачване. Вярно, че не е по-лесен, вярно, че половината от първия етап следва шосето (неизбежно е!), но въпреки това си струва. Все пак, ако сте решили да минете маршрута за един ден, пътят Кюстендил - Трите буки е най-пряк и бърз, имайте го предвид. Вторият етап следва жълта туристическа маркировка, която обаче е така нанесена, че в половината случаи, и то по-важните, на нея изобщо не може да се разчита. Затова трябва да имате карта на планината и да я гледате внимателно в случай на нужда. Хубавото на втория етап е, че предлага няколко възможности за скъсяване на маршрута, ако започне да не ви стига времето. Едната е при достигане на Предела да се спуснете наляво в долината на Манастирска река, друг вариант за "бягство" е при 16,68км (ден 2) да се спуснете по пътя наляво в долината на Новоселска река (все пак имайте предвид, че този път не е проверен, но изглеждаше хубав и редовно използван). Не забравяйте да се екипирате хубаво, защото колкото и приятно да припича слънцето, ветрецът по откритите части също "бръсне" добре.

За начална точка в Кюстендил избрах Съдебната палата, защото срещу нея има платен паркинг, където оставяме колите си. Намира се на главната улица, в централната част. С питане ще я намерите най-лесно. Нулирайте километражите си и тръгнете в посока Гюешево (пътят към София остава зад гърба ви).


Снимки: Любомир Ботушаров и Димитър Щуров

Коментари във форума


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Събота, 14 Февруари 2009 14:01 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори