Начало Пътеки Маршрути Гара Бов - Седемте престола
Гара Бов - Седемте престола
Написано от Любомир Ботушаров    Сряда, 20 Юли 2011 00:00    Печат

Предполагам, че ще се намерят хора, които да си спомнят разказа "Януарски вечери". Аз със сигурност ще си спомням това преживяване цял живот, защото ми беше първото толкова сериозно замръкване при лоши условия в планината. И тъй като тогава една значителна част от карането премина в сняг и мрак, беше ми много интересно как изглеждат тези места в нормално време. Година след година се канех да повторя маршрута, но все нещо изникваше и не стигах до него. Едва тази година успях.


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд

Изходна точка: с. Гара Бов
Дължина: 45.9 км
Денивелация (изкачване): 1600 м
Продължителност: 8 ч (със средно темпо и почивки)
Вода: 3 л
Храна: за цял ден
Терен:
- асфалт - 7.2 км
- черни пътища - 38.7 км

 

Таблица на маршрута
Маршрутът е описан чрез GPS апарат, поради което са отбелязани всички важни разклони, но не и второстепенните, така че ако не е отбелязано друго в описанието, следвайте главния път.
Легенда и упътване за използване на таблицата

GPS следа за Garmin
GPS следа във формат gpx


Трябва да отбележа, че описаният тук маршрут не е съвсем същия като в статията за онова януарско приключение. Първо, този път не финиширахме по принуда в Лесков дол, а се върнахме обратно към хижа "Тръстеная" и оттам се спуснахме към началната точка - Гара Бов. Второ, към р. Габровница се спуснахме по хубав черен път, а не по пътеки, както през 2007 г. Причината да избера този безопасен вариант е, че маршрутът е достатъчно тежък във физическо отношение, така че исках поне откъм техничност да е достъпен за повече хора. С което стигаме и до краткото и обобщено описание на карането - голям, еднодневен маршрут с две сериозни изкачвания и спускания по черни пътища. Иначе казано, подходящ за всеки, който иска да се натовари хубаво, но ако сте заклети почитатели на пътеките и не обичате черни пътища, може малко да ви доскучае. Вече имам планове за втори, по-труден вариант, който ще включва и пътеки, но за него ще трябва да почакате до следващата година.

Маршрутът е и много красив - през по-голямата част от времето се намирате в обкръжението на дълбоко врязани речни долини и ширнали се надлъж старопланински върхове, а самият манастир "Седемте престола" е един от най-хубавите, които съм посещавал.

При второто каране маршрутът ни отне 8 часа, като имахме някои дребни проблеми и произшествия, но това е нормалното време за преминаването му. Ако сте добре тренирани, можете да се справите и за 4-5 часа, макар че има твърде много места, на които си струва да спрете поне за кратка почивка. Ако се уморявате лесно по баирите, това каране не е точно за вас, тъй като може да отнеме и повече от 10 часа за хора с по-слаба подготовка. Най-хубавият месец за минаване по маршрута е юни, когато дните са най-големи, а и не е прекалено горещо. За съжаление тогава не ми остана време да го обработя и публикувам, но като цяло периодът май-септември е удачен, като съобразите и собствените си възможности, разбира се. Колкото по-ниска е средната скорост, която поддържате, толкова по-рано трябва да тръгнете от Гара Бов. Най-добре би било да го направите в 8 ч - така хем ще имате запас от време, хем ще катерите първия баир (който е открит) по хлад. Второто изкачване вече е в гора и по северен склон, така че там жегата не е толкова задушаваща.

До Гара Бов можете да стигнете с лек автомобил (час и половина от София) или с влак. Началната точка площада на селото, точно на "гърба" на гарата, където има и няколко паркоместа.

Забележка: Маршрутът е записан чрез GPS апарат, поради което са отбелязани всички важни разклони, но не и второстепенните, така че ако не е отбелязано друго в описанието (таблицата), следвайте главния път.


Ето и няколко снимки, онагледяващи карането в района (натиснете, за да ги отворите в голям размер):


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Сряда, 20 Юли 2011 16:40 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори